Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Три са потвърдените огнища на африканска чума по свинете в Разградска област

Три са потвърдените огнища на африканска чума по свинете в Разградска област, стана ясно на днешното заседание на Областната епизоотична комисия. 

"И трите положителни проби са от дива свиня", каза областният управител на Разград Гюнай Хюсмен:

"В държавно ловно стопанство "Воден", участък "Ири Хисар" и държавно горско стопанство "Сеслав" в Кубрат.

Обходени са всички адреси, за които се знае, че има прасета от типа  "заден двор".

"Хората добросъвестно са си изклали животните, така че можем да говорим, че до голяма степен проблемът с прасета в задният двор в Разградска област е решен".

Хюсмен допълни, че ще бъдат предприети мерки за закриване на нарегламентирани животински пазари, а за да се осигури на населението дърва през зимата, членовете на Епизоотичната комисия в Разградска област разрешиха дърводобива на всички държавни и общински горски стопанства, но при строга биосигурност, каза още Гюнай Хюсмен.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Още една индустриална ферма е засегната от африканска чума в област Силистра

Огнище на африканска чума по свинете бе потвърдено в индустриална ферма в село Ветрен, област Силистра, съобщиха от Агенцията по храните.  Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) констатира ново огнище на африканска чума по свинете..

публикувано на 02.08.19 в 19:06

Стотици на протест в Пазарджик и в Сливенско срещу заповедта за избиване на домашните свине

Стотици се събраха в Пазарджик, за да протестират срещу заповедта за избиване на домашните свине от частните дворове.  За да тушират напрежението, в града пристигнаха премиерът Бойко Борисов и министърът на земеделието и храните Десислава Танева...

обновено на 02.08.19 в 21:57
Хора, които отглеждат домашни прасета и собственици на малки ферми, блокираха вчера за около два часа главния път Сливен - Ямбол.

Протести срещу ликвидиране на домашните прасета в Пловдивско, Сливенско и Пазарджишко

И днес стопани от Южна България протестират срещу умъртвяването на домашните прасета. Стопани от три пловдивски села, които до тази вечер трябва да премахнат прасетата от личните си стопанства  се събраха на протест в центъра на Радиново ...

обновено на 02.08.19 в 18:11
Община Добрич

Бедственото положение в област Добрич е удължено с още 30 дни

Бедственото положение в област Добрич във връзка с усложнената епизоотична ситуация в България е удължено с още 30 дни. Решението е взето по време на заседание на Щаба за изпълнение на областния план за защита при бедствия. От понеделник екипи на ОДБХ и..

публикувано на 02.08.19 в 17:04
На спешна пресконференция представителите на свиневъдния бранш поискаха още по-строги мерки за спирането на заразата, която е на път да нанесе огромни икономически загуби

Свиневъди призоваха за обявяване на извънредно положение заради африканската чума

Собствениците на големи свинекомплекси, месопреработватели и зърнопроизводители призоваха в цялата страна да бъде обявено извънредно положение заради разпространяващата се африканска чума по свинете. Според тях не трябва да се толерира отглеждането..

обновено на 02.08.19 в 16:23
ВИЖТЕ ОЩЕ
Германските БМП

Германски БТР-и са участвали в атаката на Украйна в Курск

В атаката на Украйна в граничния район на Курск са участвали и германски БТР-и. Това става ясно от кадри, направени с дрон, които показват и германски бронетранспортьори Marder, участващи в офанзивата на руска територия.  Според докладите на германския..

публикувано на 09.08.24 в 14:53
Огнян Минчев

Огнян Минчев: Не виждам оптимизъм, от задкулисието не желаят да осигурят условия да излезем от кризата

Искрено казано не виждам основание за оптимизъм и след изборите. В навечерието на предстоящите избори нямаме сериозна промяна на политическата сцена, която да ни обнадеждава, че отнякъде може да дойде нова политическа сила с програма и да внесе..

публикувано на 09.08.24 в 14:52
Министърът на транспорта и съобщенията Георги Гвоздейков на заседанието на ресорната парламентарна комисия -  30 ноември 2023 г.

Министър Гвоздейков не е получавал предложение за участие в новото служебно правителство

Служебният министър на транспорта и съобщенията от кабинета "Главчев" Георги Гвоздейков не е получавал предложение   за участие в новото служебно правителство с кандидат за премиер Горица Грънчарова-Кожарева. Ако бъде   поканен, той ще иска да..

публикувано на 09.08.24 в 14:41
село Айдемир

Заради недовършен ремонт на отводнителен канал дъждове заливат градини в село Айдемир

Заради недовършен ремонт на отводнителен канал дъждове заливат градини в силистренското село Айдемир. Има и компрометирани стени на къщи и стопански постройки. Парите са отпуснати с постановление на МС, но не е изплатена цялата сума на строителя..

публикувано на 09.08.24 в 14:31

Гърция търси помощ от ЕК за справяне с чумата при овцете и козите

Гърция търси помощ от Европейската комисия за справяне с чумата при овцете и козите. Няма нови положителни проби в близост до границата с България. В районите до българската граница продължават проверките на фермите с кози, но всички проби до..

публикувано на 09.08.24 в 14:10

Спад на високите нива на имиграция във Великобритания

Високите нива на имиграция във Великобритания спадат значително, след като ограниченията на визите допринесоха за рязък спад в броя на чуждестранните работници и студенти, кандидатстващи да дойдат в Обединеното кралство, показват нови данни на..

публикувано на 09.08.24 в 14:03
Д-р Бисера Котевска

Д-р Бисера Котевска: Децата не трябва да използват козметика под 13-годишна възраст

Д-р Бисера Котевска от болница "Токуда" свидетелства, че е паднала възрастта на децата, ползващи козметика .  "8-9 - годишни започват да си купуват различни козметични продукти. Гледат социалните мрежи. Основна тема на инфлуенсърите е как да..

публикувано на 09.08.24 в 14:00