Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Свиневъди призоваха за обявяване на извънредно положение заради африканската чума

| обновено на 02.08.19 в 16:23
На спешна пресконференция представителите на свиневъдния бранш поискаха още по-строги мерки за спирането на заразата, която е на път да нанесе огромни икономически загуби
Снимка: БГНЕС

Собствениците на големи свинекомплекси, месопреработватели и зърнопроизводители призоваха в цялата страна да бъде обявено извънредно положение заради разпространяващата се африканска чума по свинете. Според тях не трябва да се толерира отглеждането на прасета в задните дворове. Те посочиха, че именно този начин за отглеждане на животните е основната причина за разпространение на болестта. 

Д-р Румен Караманов, ръководител на свинекомплекс, обясни:

"Обявяване на извънредно положение в цялата страна, това е единственият начин, който ще накара всички структури, без оглед на политическата принадлежност, да работят по едни и същи правила и да изпълняват всички онези задължителни мерки, които трябва да се вземат за решаване на проблема".

Позицията им е подкрепена от Асоциация на индустриалното свиневъдство в България, Асоциация на свиневъдите в България, както и от представители на бранш месодобив и месопреработване и зърнопроизводство. Всички те се обединяват около тезата, че един от основните проблеми е отглеждането на животни в т.нар. „заден двор“. 

Цветан Илиев от Асоциацията на индустриалното свиневъдство припомни, че законът позволява в „заден двор“ да се отглеждат до 5 животни и то само за угояване и лични нужди. Забранено е отглеждането на животни за разплод и свине-майки.

Според Светла Чамова от Асоциацията на месопроизводителите след затварянето на кланиците може да останат хора без работа.

Венцислав Върбанов от Асоциацията на земеделските производители каза, че заради проблемите с чумата, зърното също може да бъде забранено за износ.

Вихрен Димитров от фермата в Голямо Вранаво обаче посочи, че българските власти са проспали цяла една година, в която се е знаело за болестта, но не са предприети необходимите действия.

Представителите на бранша поискаха още по-строги мерки за спирането на заразата, която е на път да нанесе огромни икономически загуби на страната ни. 30% от индустриалното свиневъдство го няма. Това значи, че 450 хиляди бройки животни, на годишна база, няма да излязат на пазара“, заяви д-р Румен Караманов. Той подчерта, че браншът е важен за страната ни, защото предоставя на пазара продукция с 20%-25% по-ниска цена от тази в Европа.

От своя страна собственици на промишлени свинекомплекси в област Ямбол определиха мерките срещу разпространението на африканската чума като адекватни, но закъснели. Те категорично се обявиха срещу протестите на дребните стопани в региона.

Три са промишлените свинекомплекси в Ямболска област и в тях се отглеждат около 30 000 животни. 20-километровите санитарни зони около тях, в които трябва да бъдат умъртвени домашните животни, засягат освен петте ямболски общини и части от Хасковска и Сливенска област. Според собствениците на индустриални свинеферми Галя Бъчварова и Михаил Тодоров ликвидирането на животните в дворовете е:

"Абсолютно адекватно е и тези мерки, ако бяха направени миналата година в Северна България, това нямаше да се случи изобщо. Всеки един от нас е на нокти в момента. 

"Освен домашните животни, ще дойде ред и на дивите животни, те също трябва много бързо да им се ограничи популацията, за да се справим със заболяването".

Коментарът за протестите на дребните стопани.

"Защо протестират, аз това не разбирам? Ситуацията е достатъчно тежка, за да си позволяваме такива неща".

"Искаме да направим същите гробища в Южна България".

Репортаж по темата можете да чуете в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Още една индустриална ферма е засегната от африканска чума в област Силистра

Огнище на африканска чума по свинете бе потвърдено в индустриална ферма в село Ветрен, област Силистра, съобщиха от Агенцията по храните.  Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) констатира ново огнище на африканска чума по свинете..

публикувано на 02.08.19 в 19:06

Стотици на протест в Пазарджик и в Сливенско срещу заповедта за избиване на домашните свине

Стотици се събраха в Пазарджик, за да протестират срещу заповедта за избиване на домашните свине от частните дворове.  За да тушират напрежението, в града пристигнаха премиерът Бойко Борисов и министърът на земеделието и храните Десислава Танева...

обновено на 02.08.19 в 21:57
Хора, които отглеждат домашни прасета и собственици на малки ферми, блокираха вчера за около два часа главния път Сливен - Ямбол.

Протести срещу ликвидиране на домашните прасета в Пловдивско, Сливенско и Пазарджишко

И днес стопани от Южна България протестират срещу умъртвяването на домашните прасета. Стопани от три пловдивски села, които до тази вечер трябва да премахнат прасетата от личните си стопанства  се събраха на протест в центъра на Радиново ...

обновено на 02.08.19 в 18:11
Община Добрич

Бедственото положение в област Добрич е удължено с още 30 дни

Бедственото положение в област Добрич във връзка с усложнената епизоотична ситуация в България е удължено с още 30 дни. Решението е взето по време на заседание на Щаба за изпълнение на областния план за защита при бедствия. От понеделник екипи на ОДБХ и..

публикувано на 02.08.19 в 17:04
ВИЖТЕ ОЩЕ
Андрей Пленкович

ХДО печели изборите в Хърватия, но и втората политическа сила има шанс за кабинет

Според най-новите данни на Държавната избирателна комисия в Хърватия управляващата дясноцентристка Хърватска демократична общност печели 61 мандата в 151-местния парламент на проведените вчера избори. Това означава, че тя няма да може да управлява..

публикувано на 18.04.24 в 23:05
Милорад Додик

Босненски сърби протестираха срещу проекторезолюция за геноцида в Сребреница

Десетки хиляди босненски сърби се отзоваха днес на призива на лидера си - президента на Република Сръбска - Милорад Додик да протестират срещу проект на резолюция на Общото събрание на ООН, с която от идната година 11 юли може да бъде обявен за..

публикувано на 18.04.24 в 23:00
Избори в РСМ

Започна кампанията за парламентарните избори в Северна Македония

В Република Северна Македония днес официално започна кампанията за парламентарните избори на 8 май.  БТА предава от Скопие, че на стената на коритото на река Вардар в центъра на града с големи червени букви на бял фон е изписано "Българите в..

публикувано на 18.04.24 в 22:57
Иранският първи дипломат Хосейн Амир Абдолахиан.

Иранският външен министър: Ще накараме Израел да съжалява, ако ни нападне

Иранският външен министър Хосейн Амир Абдолахиан се зарече днес пред Съвета за сигурност на ООН, че страната му ще "накара Израел да съжалява" за всяко нападение срещу нея, предаде БТА като се позова на Франс прес. "Действията за самозащита и..

публикувано на 18.04.24 в 22:47

До края на април ще е готова методиката, гарантираща сигурността на машинния вот

До края на април ще е готова методиката, която ще гарантира, че машините за гласуване ще отговорят на условията. Въпросът е бил обсъден на работна среща в Министерството на електронното управление.  Работна група от министерството, от Института по..

публикувано на 18.04.24 в 22:17

Шест грузински партии призоваха за протести срещу законопроекта за "чуждестранните агенти"

Шест грузински опозиционни партии призоваха за масови протести срещу правителствения законопроект за "чуждестранните агенти", който вече стана причина за многохилядни протести в столицата Тбилиси. Според опозицията, спорният законопроект цели да..

публикувано на 18.04.24 в 22:00

Нов музеен обект край с. Шуменци разказва за Тутраканската епопея

Нов музеен обект отвори врати днес край тутраканското село Шуменци, където през 1916 година се е провела една от най-големите битки, дала началото на освобождението на цяла Южна Добруджа, битката за Тутраканската крепост. Той е на стойност близо 8..

публикувано на 18.04.24 в 20:15