Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Има ли опасност Черно море да стане мъртво

Снимка: Лозина Владимирова

Според последния годишен евродоклад за качеството на водите за къпане малко над 85% от наблюдаваните през миналата година места на Стария континент са отговаряли на най-високите и най-строгите стандарти на Европейския съюз за „отлично“ качество по отношение на чистотата на водата. По този показател България се нарежда на предпоследно място, след нас е само Полша.

Замърсяването на водите с фекални бактерии продължава да представлява риск за човешкото здраве, особено когато такова замърсяване се среща в местата за къпане, пише още в доклада. Основните източници на замърсяване са отпадните води и водите, оттичащи се от стопанства и земеделски земи. Това замърсяване се увеличава по време на проливни дъждове и наводнения поради препълване на канализационната мрежа и отмиване на замърсените отпадни води в реките и моретата.

Всички държави членки на Евросъюза осъществяват наблюдение на местата си за къпане в съответствие с разпоредбите на Директивата на Съюза относно водите за къпане, сочи още докладът.

Често се говори за презастрояване, за нарушаване на целостта на дюните, за нерегламентирано къмпиране, но не така често се засяга темата за вредата, която човекът нанася на черноморската вода.

80% от отпадъците в морето са с наземен произход

„Антропогенният ефект, който създаваме ние, хората, е проблемът. Отпадъците в морето са 80% с наземен произход". Това каза в интервю за предаването „Нощен Хоризонт" Мирослава Робинсън, началник на отдел „Опазване на морските води и акватории" в Басейновата дирекция „Черноморския район". По думите ѝ морските води най-често се замърсяват от дейности по брега – хората изхвърлят свободно отпадъците си, особено пластмаса, заведенията също не пазят чистота, хотелите и атракционите също оставят своята следа.

„Отпадъците влизат по различен начин в морската среда, включително от атракционите, от туристите по плажовете. Големият процент са пластмасовите отпадъци. Националният мониторинг за морски отпадъци по плажните ивици показва – намаляваща тенденция на количествата отпадъци – за 2017 година почти 73 000 броя отпадъци са събрани по десетте плажни ивици от Дуранкулак до устието на Велека, а за 2018 година – 50 000 броя… Качеството на водата по крайбрежието се подобрява заради извеждането на заустяванията на канализационните системи извън зоните за къпане и реконструкцията и модернизацията на пречиствателните станции“.

Подобрение в състоянието на Черно море

Първата от общо шест експедиции, планирани за тази година в рамките на мониторинга за чистотата на Черно море, е приключила. Тази година фокусът е върху състоянието и концентрацията на специфични замърсители и приоритетни вещества, задължителни елементи от рамковата директива. Според проф. д-р Снежана Мончева, директор на Института по океанология, и според резултатите от пробите параметрите се подобряват:

„Определено има подобрение в състоянието на Черно море. Това е благодарение на европейските директиви основно по отношение на река Дунав и на мерките, взети по осъвременяване и построяване на нови пречиствателни станции. Нещата не са идеални, има още проблеми. Концентрацията на биогенните елементи е значително по-ниска, но проблемът с морските отпадъци свети в червено - пластмасата“.

Моряците виждат все по-мръсно море

Любчо Панайотов е старши помощник капитан на изследователския кораб „Академик" на Института по океанология. Корабът се върна от първата за сезона експедиция, посветена на чистотата на водата в Черно море. Днес, 3 август, заминава на втора експедиция за вземане на проби от водата.

„По-мръсно става морето. Плават хладилници… в моята практика виждам за втори път такова чудо. Корабите са най-големите замърсители, така се води, не че и бреговите не са… На кораба има различни съдове за разделно събиране на отпадъците… Смятам, че има промяна в дисциплината и в съзнанието – дали да хвърля в морето“.

Черно море е уязвим воден басейн

Димитър Попов от сдружение „Зелени Балкани“ участва в най-мащабното проучване на Черно море за морски бозайници. Проучването е част от проект за прилагането на рамковата директива за морска стратегия в Черно море чрез създаване на регионална система за мониторинг на китоподобните и мониторинг на шума за постигане на добро екологично състояние. Два екипа с осем участници от четири черноморски държави прелетяха над 7 000 км трансекти на височина 180 метра.

„В последно време се обръща все по-голямо внимание на шума, тъй като в морска среда той оказва влияние върху организмите, които я обитават. Черно море е с доста специфични видове, някои от тях са ендемични, най-вече растителните. То е уязвимо море и има нужда от грижи“, сподели Попов. По думите му водата в южното ни Черноморие е по-мръсна, което се дължи на факта, че в тази част по крайбрежната ивица има повече застроени места. Според Попов резултатите от доклада на Европейската агенция по околна среда са пряко следствие от презастрояването по морето ни.

„Имахме трансекти, в които не видяхме китоподнобни, но нямаше трансекти, в който да не видим морски отпадъци. Пластмасовите са най-дълготрайни, но има метални, дървени. Голям е приносът на човека. Отпадните води се изливат в морето. Има и сериозни проблеми, предизвикани индиректно от човека – най-вече от корабоплаването и пренасянето на чужди видове… Измяната на биологичния капацитет на Черно море е резултат от човешката дейност и не е възможно нещата да се възстановят. В последните 7-8 години имаше бум на изграждане на пречиствателни станции, но презастрояването изпревари значително изграждането на инфраструктурата. Още по време на проектирането ѝ, пречиствателната станция си губи актуалността. Това е въпрос на регулации. Ако не се спре лавинообразното застрояване и пречиствателните станции няма да решат проблемите“.

Според Димитър Попов има осъзнаване на хората и ако искаме да съществуваме на тази планета по-дълго време, трябва да знаем, че не е неизчерпаем източник на ресурси.

Повече по темата можете да чуете в звуковите файлове.


Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Полиция и жандармерия охраняват черешобера в Кюстендилско

Около 100 униформени от Областната дирекция на полицията, от Гранична полиция и звено на жандармерията от днес, 15 юни, охраняват денонощно по черешовите масиви и пунктовете за изкупуване на плодовете в Кюстендилско, обяви началникът на Охранителна полиция при дирекцията комисар Васил Паргов. Кампанията по прибирането на черешите в района едва..

публикувано на 15.06.21 в 13:47
Искрен Иванов

Искрен Иванов: Украйна ще е централна тема на разговорите Байдън - Путин

" На срещата на върха на НАТО Джо Байдън препотвърди своята подкрепа към съюзниците, нарече член 5-и свещен и заедно с останалите държавни глави единодушно дефинираха, че руската и китайската външна политика са най-голямото предизвикателство към Алианса ". Това  коментира пред БНР политологът и специалист по външна политика на САЩ Искрен Иванов,..

публикувано на 15.06.21 в 13:40

МРРБ си връща средства, платени авансово от "Автомагистрали"

МРРБ е предприело действия по обезпечаване връщането на средствата, които са платени авансово от държавната фирма "Автомагистрали" за строителство на пътни отсечки. Това става ясно от отговора на министър Виолета Комитова до изпълнителния директор на фирмата Стоян Беличев, който отказа да освободи длъжността до вписването на нов борд и директор в..

публикувано на 15.06.21 в 13:36

Проучване: Близо една пета от българите са плащали наскоро подкуп за здравна услуга

Почти една трета от жителите на Евросъюза са разчитали на лични връзки при достъпа до здравеопазване по време на Covid кризата, а около една пета от гражданите на Румъния, България, Унгария и Литва са платили подкуп за подобни услуги. Това разкрива проучване, цитирано днес от в. „Гардиън“. В 27-те страни от ЕС близо две трети (62%) от 40 000..

обновено на 15.06.21 в 13:28
 Бойко Рашков

Бойко Рашков: Подслушвани са не само политици, но и протестиращи граждани

Вицепремиерът и министър на вътрешните работи Бойко Рашков потвърди, че у нас са подслушвани политици, общественици, както и участници в антиправителствените протести миналата година:  „Мога да кажа, че са проследявани граждани - не само политически и обществени дейци, а и протестиращи граждани. Доказателства има и аз тези доказателства ще ги..

публикувано на 15.06.21 в 13:12
Пламен Димитров

КНСБ: България да приеме Конвенцията за премахване на насилието на работното място

КНСБ настоява България да ратифицира Конвенцията за премахване на насилието и тормоза на работното място. Президентът на синдиката Пламен Димитров обясни защо е важна конвенцията:  "Всички ние сме свидетели на нарастващото насилие срещу работещи - срещу лекари, срещу медицински специалисти, в градския транспорт, къде ли не, насилие срещу..

публикувано на 15.06.21 в 13:06

МФ публикува списък със свързани лица със санкционираните по закона „Магнитски“

Финансовото министерство (МФ)  оповести списък с 21 души, свързани със санкционираните по глобалния закон „Магнитски“ българи. Сред имената са бивши и настоящи партньори на Васил Божков, майката на Делян Пеевски и други. Бившите съдружници на Васил Божков – Стефан Найденов и синовете му Боян и Цветомир са в третия списък, публикуван от МФ. Под..

обновено на 15.06.21 в 12:59