Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ВСС възстанови Пламен Георгиев като прокурор в спецпрокуратурата

| обновено на 05.08.19 в 12:18
Пламен Георгиев
Снимка: БГНЕС

За по-малко от минута прокурорската колегия на ВСС възстанови като прокурор в Специализираната прокуратура бившия председател на антикорупционната комисия Пламен Георгиев.

Всички осем присъстващи съдебни кадровици гласуваха „за“ молбата на Георгиев.

Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет заседава днес  извънредно по молбата на бившия ръководител на Антикорупционната комисия Пламен Георгиев да бъде възстановен като прокурор в Специализираната наказателна прокуратура. Георгиев подаде изненадващо оставка в сряда - няколко месеца след скандала с недекларираната си тераса.

На извънредното заседание не беше главният прокурор и още двама от съдебните кадровици от тази колегия. Защо решението беше взето без дебат - обясни Даниела Машева, говорител на Прокурорската колегия:

"Не се предполага да има дебат, тъй като законовите предпоставки бяха налице с решение на Народното събрание за освобождаването му от длъжността председател на комисията за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобитото имущество, молба от негова страна, подадена на 31 юли за възстановяване на длъжността прокурор в специализираната прокуратура, която е заемал преди да бъде избран за председател на комисията и това са обстоятелствата, които трябва да се обсъждат при вземането на едно такова решение".

За да не губи Георгиев осигурителен и магистратски стаж, осемте съдебни кадровици го възстановиха със задна дата - 1 август, обясни Машева.

Ден по-рано, когато той беше в парламента, заради оставката си, се оказа, че Антикорупционната комисия е приключила проверката си за конфликт на интереси по отношение на държавния глава Румен Радев. С подписа на четирима от членовете ѝ, защото Георгиев беше в отпуск, тя е прекратена.

Пламен Георгиев беше сред първите кандидати за работа в новосъздадената през 2011 година Специализираната прокуратура. Когато тя заработи на 1 януари 2012 година, той вече беше заместник правосъден министър в първото правителство на Бойко Борисов. Въпреки назначението, предишният състав на Висшия съдебен съвет го назначи и за заместник-председател на спецпрокуратура, а очакванията бяха, че един ден, когато се върне в съдебната система, ще е именно на този пост. В молбата си до Прокурорската колегия обаче Георгиев поиска да бъде назначен като редови спецобвинител.

От малко повече от седмица първоинстанционната Специализирана прокуратура има нов титулярен ръководител - Димитър Петров, номиниран за поста от кандидата за главен прокурор Иван Гешев и избран с 11 на 0 гласа от Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет. С издигането на Петров се оваканти и заместник-шефското място в структурата, която през последната година и половина разследва най-шумните дела - за корупция и срещу организирани престъпни групи. За евентуалното назначаване на доскорошния антикорупционен ръководител на вакантната позиция обаче трябва предложение от новоизбрания Димитър Петров, което отнова да бъде гласуване  от Прокурорската колегия.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Пламен Георгиев

Пламен Георгиев е поискал да бъде възстановен като прокурор в Специализираната наказателна прокуратура

Пламен Георгиев, който вчера подаде оставка като председател на Антикорупционната комисия, е поискал от Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет да го възстанови като прокурор в Специализираната наказателна прокуратура. Молбата му ще бъде разгледана на..

публикувано на 01.08.19 в 12:07
ВИЖТЕ ОЩЕ
Тръмп в Грант Рапидс, Мичиган, 20 юли 2024 г.

Тръмп се върна към предизборната кампания след опита за покушение

Бившият президент на САЩ и настоящ кандидат на републиканците Доналд Тръмп се завърна към предизборните си изяви седмица след покушението срещу него. Първият му митинг се състоя в Гранд Рапидс, щата Мичиган, в зала със затегнати мерки за..

публикувано на 21.07.24 в 08:19

Израелски въздушни удари срещу позиции на хутите в Йемен

Израел потвърди, че е нанесъл въздушни удари по контролираното от хутите йеменско пристанище Ходейда. Атаката идва ден след като дрон, изстрелян от групировката, удари Тел Авив. При атаката беше убит един човек, а осем бяха ранени. Междувременно..

публикувано на 21.07.24 в 08:15
Румен Радев и Християн Мицкоски.

Мицкоски: За нарушаването на Преспанския договор решава Международният съд в Хага

За нарушаването на Преспанския договор решава Международният съд в Хага, а за нарушаването на правата на човека - Съдът в Страсбург. Така премиерът на РСМ Християн Мицкоски коментира искането за вписване на българите в Конституцията на..

публикувано на 21.07.24 в 08:11

Лек спад в цените на някои основни храни на борсите

Продължава лекото движение надолу на цените на някои основни хранителни стоки, плодове и зеленчуци на борсите в страната и тази седмица, отчита Държавната комисия по стоковите борси и тържищата (ДКСБТ) в седмичния си бюлетин, предаде БТА...

публикувано на 21.07.24 в 07:55
Пламен Димитров

КНСБ: Служебното правителство да въведе мерки за подкрепа на фирмите

КНСБ настоява служебното правителство да въведе мерки за подкрепа на фирмите, които имат спадове на производството и продажбите заради рецесията в Западна Европа. Синдикалистите се аргументират с устойчива тенденция за спад на промишленото..

публикувано на 21.07.24 в 07:52
Харманли, 18 юли 2024 г.

Биопроизводители и животновъди се обединяват в подкрепа на Иван Янъков от Харманли

Държавата ще компенсира пострадалите от пожарите семейства, Министерството на финансите разработва методика за помощта. Земеделски стопани и обикновени хора ще получат компенсация за унищожени площи и изгубени животни. Министерството на..

публикувано на 21.07.24 в 07:40

Жълт код за високи температури, очакват се превалявания

Жълт код за високи температури издаде Националният институт по метеорология за области предимно в южната и югоизточната част на страната. За Северна и Северозападна България кодът е за гръмотевична дейност, очакват се превалявания (виж графиката..

публикувано на 21.07.24 в 07:33