Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Евгений Кънев: Много е вероятно Тръмп да поиска МВФ да бъде оглавен от американец

2
Евгений Кънев
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

"За да бъде подкрепена от Макрон, е важно и има значение, че Кристалина Георгиева - като позиции, които има и в политиката, по-скоро се доближава до либералното дясно, отколкото по-леви или по-крайно десни позиции". Това каза пред БНР икономистът Евгений Кънев. Според него френският президент Еманюел Макрон иска да подкрепи човек, който е много добре познат в САЩ и е много добре приеман. 

"Макрон познава много добре стила на Тръмп. Той допуска, че има много по-големи шансове да получи американската подкрепа за Кристалина Георгиева, отколкото за друг европейски кандидат", заяви Кънев в предаването "12+4" по програма "Хоризонт" и добави, че това е много важно, защото вече има гласове от Америка, че не е задължително начело на МВФ да застане европеец, въпреки че Европа подкрепи американец да бъде избран начело на Световната банка, каквото неписано правило съществува от самото основаване на двете институции.

"Много е вероятно, предвид стила на Тръмп, той да поиска и МВФ да бъде оглавен от американец, за разлика от практиката до момента, предвид много важната търговска война, която Тръмп води с Китай и където МВФ също има отношение към тези битки", коментира още Кънев и уточни, че затова е било важно Европа да застане силно зад своята кандидатура за МВФ, "което не се получи". Той прогнозира, че Георгиева ще застъпи в политиките на МВФ темите за борбата с неравенството, бедността, включването на повече жени на управленски позиции: "Това са важни теми в днешната епоха, но това не са политиките на президента Тръмп". 

Икономистът допусна, че все пак Кристалина Георгиева ще успее в надпреварата и ще оглави МВФ. "Тя се вписва много добре в новата политика на ЕС за по-голяма квота на жените в управлението и от Източна Европа. Очаква се Лаура Кьовеши да е едната, а Кристалина Георгиева - другата", каза Кънев.

Цялото интервю на Снежана Иванова с Евгений Кънев можете да чуете от звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия

Свързани новини

Кристалина Георгиева

Кристалина Георгиева: За мен е чест да съм кандидатът на ЕС за шеф на МВФ

Бившият български еврокомисар Кристалина Георгиева е кандидатът на Европейския съюз за ръководител на Международния валутен фонд , решиха снощи финансовите министри от съюза. Тя спечели надпреварата срещу бившия председател на еврогрупата -..

обновено на 03.08.19 в 19:27
ВИЖТЕ ОЩЕ

Гърция прави асоциация на диетолозите, за да бори затлъстяването след децата

Министерството на здравеопазването в Гърция създава Асоциация на правоспособните диетолози. Целта е да се прекрати практиката на лица, които нямат необходимата квалификация и реално застрашават общественото здраве, подчерта здравният министър..

публикувано на 26.04.24 в 22:49

Сърби са задържани в Атина за обири на бижутерски магазини

Полицията в Атина задържа двама сърби за извършени обири на бижутерски магазини. Властите предполагат, че са част от международна престъпна мрежа. От декември миналата година гръцката полицията извършва разследване по няколко крупни обира на..

публикувано на 26.04.24 в 22:46

3000 лева за талантливи ученици събраха на благотворителен базар в Силистра

Успешно завърши Великденския благотворителен базар организиран от Окръжния съд в Силистра. Събраните средства са дарени на талантливи деца от града. Подобна инициатива силистренските магистрати организират за втори път. Преди Нова година..

публикувано на 26.04.24 в 22:38

Ердоган е отложил срещата си с Байдън

Турският президент Реджеп Ердоган е отложил срещата си в Белия дом с президента Джо Байдън, предвидена за 9 май. Това съобщиха запознат със ситуацията източник и турски официален представител, пожелал анонимност. Не е ясно какво е наложило отлагането,..

публикувано на 26.04.24 в 22:25

МБАЛ-Пазарджик болница получи дарение от електрически болнични легла, шкафчета и консумативо

Пазарджишката многопрофилна болница получи 33 електрически болнични легла от фондация "АДРА-България".  Дарението е осигурено от държавната австрийска болница в Залцбург.  Болницата получи също нощни шкафчета, одеяла, възглавници и голямо количество..

публикувано на 26.04.24 в 22:20
Маргарита Роблес, министър на отбраната на Испания

Испания потвърди, че ще изпрати ракети за "Пейтриът" на Украйна

Испания ще изпрати ракети за противовъздушни системи "Пейтриът" на Украйна, потвърди испанският министър на отбраната Маргарита Роблес. Тя участва в заседание на контактната група за защита на Украйна чрез видеоконферентна връзка, предаде АФП...

публикувано на 26.04.24 в 22:04

VRT: Белгия ще достави на Украйна Ф-16 още тази година

Белгия ще достави на Украйна изтребители Ф-16 още през тази година, а не през 2025-та, както бе обещала, твърди телевизионният канал VRT. Това съобщи агенция Ройтерс. Столтенберг призова съюзниците в НАТО да увеличат помощта си за Украйна..

публикувано на 26.04.24 в 21:59