Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Сътрудничество с академичните среди и със завод „Авионамс“ предлагат производителите на Ф-16

| обновено на 06.08.19 в 15:21
2
Представители на "Локхийд Мартин" и на посолството на САЩ в България дадоха пресконференция с подробностите относно производството, доставката, възможностите на самолетите и ползите за България от стратегическото партньорство.
Снимка: БГНЕС

Сътрудничество с академичните среди и военния завод „Авионамс“ предлага фирмата-  производител на изтребителите F-16. Многомилиардната сделка беше одобрена от парламента преди две седмици. Добромир Видев допълва. 

Ремонтът и поддръжката на самолетите ще бъде в България, стана ясно от думите на Джим Робинсън от компанията –производител. Това ще включва електрическите компоненти, авиониката и въоръжението. Поддръжката може да се прави във военния завод „Авионамс“.

Работа с българската индустрия и академичните среди пък ще има да развитие на дронове. С Военновъздушното училище ще се работи за тренировката на военните пилоти. Очаква се това да включва не само работа с оборудването, но и по учебните програми, разработването на нови симулатори.

До момента от фирмата – производител не посочват повече за индустриалното сътрудничество. Но Джим Робинсън, представител на фирмата – производител каза…

„Поддръжката е част от пакета. Очакваме, че тя ще зависи от това къде българските Военновъздушни сили изберат да базират самолета. Очакваме самолетите да бъдат базирани в авиобазата "Граф Игнатиево". Няма орязани способности, това, което получавате, е най-съвременният боен самолет от четвърто поколение в света. Не мога да коментирам какво въоръжение е закупено или не е, нямам достъп до тази информация. Самолетите имат пълни способности да използват въоръжение "въздух-земя", включително и "умни" оръжия, ако България реши да купи такива в бъдеще. Следващ пакет бъдещи самолети, след първоначалните осем машини, биха били значително по-изгодни за България. Когато купувате самолетите първоначално, се включват оборудване за поддръжка, резервни части, въоръжение, обучение, които влизат в стойността на цялостната програма. При следваща поръчка обикновено тези допълнителни разходи ги няма“.

Предвидено е обучението на пилотите, техниците и инженерите да започне през 2021 г. и да приключи през 2023 г., за да е сигурно, че българските ВВС са готови да използват самолетите в операции от самото им пристигане.

Заместник-ръководителят на посолството на САЩ Джъстин Фридман очаква парите по сделката да са скоро по сметката на Федералния резерв.

„Ако вчера не са били, очаквам да са там скоро“.

България се съгласи да плати близо 2,2 милиарда лева накуп за 8 изтребителя. А министърът на отбраната Красимир Каракачанов каза, че ако няма вето на бюджета, сделката ще бъде платена до края на юли. Вето на бюджета не последва, но и до момента няма данни дали има плащания.

По- малко от месец остава, преди да изтече валидността на американското предложение по сделката. Джъстин Фридман от американското посолство обясни:

„Покупката на самолетите ще даде възможност за засилване на позициите на страната Ви в НАТО, ще засили и сътрудничеството със САЩ. Това е и значителна стъпка към модернизацията на българската армия, а и ясен знак на България за сигурността в региона. Това ще намали и зависимостта ви от руско военно оборудване. От вашето правителство зависи дали ще има ъпгрейд на радарите. Това е сред приоритетите на правителството ви. По въпроса за цената на изтребителите. Да, за 8 самолета, тя е такава, но простата математика няма да е много от полза, защото в пакета има допълнителни изисквания, които трябва да се вземат предвид. Затова, ако разделите парите на броя, ще получите приблизителна цена, която и всяка една друга държава получава.

Цената за следващата поръчка на изтребители ф-16 ще е по-ниска, защото и пилотите вече ще са обучени, обясниха от фирмата – производител на ф-16.

На критиките, че САЩ използват безплатно бази и предложението част от самолетите да бъдат дадени безплатно, от американското посолство припомниха, че за последните 25 години са дали около 300 милиона долара за обучителни програми, строителство и ремонт на инфраструктура. Наскоро от отговори на българското военно министерство на отправени критики беше посочено, че първоначална оперативна готовност на самолетите ще е постигната в края на петата година от датата на влизане в сила на договора.

Договорите не включват изграждането на необходимата инфраструктура за опериране на самолетите. Сумата за тях ще стане ясна след провеждането на съответните процедури по ЗОП и доклад на комисия в МО.

В договора е включена стойността на разходите за извършване на оглед на местата за изграждане на необходимата инфраструктура. Министерството увери, че при доставките на голяма част от самолетите и резервните части, те са освободени от мита. България няма да плаща при вноса на оборудване от трети страни. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ
Маноил Манев, депутат от ГЕРБ-СДС

НС прие на второ четене промени в Закона за чужденците

Депутатите приеха на първо и на второ четене днес промени в Закона за чужденците в Република България, с които се оптимизира процесът по наемане на граждани на трети страни за целите на сезонната работа. Законопроектът е внесен от Маноил Манев и Теменужка Петкова от ГЕРБ-СДС.  Основните промени се отнасят до процедурите по предоставяне на..

публикувано на 25.04.24 в 18:52
Снимката е илюстративна

Заловиха голямо количество кокаин на пристанище Пирея

Гръцката полиция залови на пристанище Пирея голямо количество кокаин. Предполага се, че пратката е предназначена за европейските страни. Заловеният кокаин е примесен с химическа тор.  Товарът е от Еквадор с краен получател частна компания в Хърватия, за която се предполага, че е фиктивна.  В контейнерите по документи се транспортират минерални..

публикувано на 25.04.24 в 18:52
Доц. Любомир Киров

Правителството решава утре ще бъде ли обявена епидемия от коклюш

Ще бъде ли обявена епидемия от коклюш и какви мерки ще предприемат здравните власти у нас, ще стане ясно по време на заседание на правителството утре, съобщиха за БНР от здравното министерство. На среща при министър Галя Кондева днес е обсъдена ситуацията с разпространението на инфекцията, както и възможните варианти за мерки. Дори да..

публикувано на 25.04.24 в 18:43
Александър Лукашенко

Лукашенко: Ако от НАТО стъпят в Беларус, ще получат незабавен отговор

Беларуският лидер Александър Лукашенко остро разкритикува активността на НАТО на източния фланг и заплаши с незабавен отговор в случай на нападение срещу страната му. От Ангел Григоров чуйте подробностите. Представяйки пред депутатите от Общобеларуското народно събрание новите концепция за национална сигурност и военна доктрина на Беларус,..

публикувано на 25.04.24 в 18:36
За диагностика на рак на гърдата се използват и нови методи, извън страндартните - мамография, ултразвукова диагностика и магнитно-резонансна томография.

От 1 юли медицинските направления за мамография ще важат по 2 месеца

Издадените от 1 юли нататък медицински направления за ехография и мамография на млечна жлеза ще бъдат валидни за срок от 2 месеца.  Това решение е гласувано от Надзорния съвет на Здравната каса днес.  Удължаването на валидността на направленията беше договорено по време на преговорите между Касата и Българския лекарски съюз за новия Национален..

публикувано на 25.04.24 в 18:31

Десислава Паунска: "Гардиън" класира в Топ 10 българския павилион на Венецианското биенале

Българският павилион на Венецианското биенале влезе в престижни класации на световни издания , съобщи пиарът на представителството ни Десислава Паунска в интервю пред БНР. "Гардиън" нарежда нашето представяне във Венеция в Топ 10. В Топ 5 на световните павилиони влиза и българската инсталация "Съседите" в класацията на световните павилиони..

публикувано на 25.04.24 в 18:24

Костадин Филипов: Голяма част от политическия елит в РСМ не желае страната да върви към пълноправно европейско членство

Голяма част от политическия елит в РСМ не желае страната да върви по пътя към пълноправно европейско членство. Това заяви пред БНР журналистът Костадин Филипов. Гордана Силяновска, издигната от ВМРО-ДПМНЕ, и Стево Пендаровски, подкрепен от СДСМ, са двамата кандидати за президент на Северна Македония, които отиват на втори тур на изборите на 8..

публикувано на 25.04.24 в 17:43