Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ООН изрази безпокойство за новия италиански закон за мигрантите

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Върховният комисариат за бежанците към ООН изрази безпокойство относно приетия нов италиански закон срещу неправителствените организации, чиито кораби прибират мигранти в Средиземно море, предаде "Франс прес".

Законът предоставя на вътрешния министър Матео Салвини разширени правомощия за забрана на достъп до италиански води на кораби, спасили мигранти, за конфискация на корабите на неправителствените организации и за налагане на глоби на техните капитани, които могат да достигнат до 1 милион евро.

Предстои законът да бъде подписан от президента Серджо Матарела.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
ЯЦБ

Край на десетилетната политика на парично стимулиране на японската икономика

Японската централна банка повиши основните лихви до 0,25 на сто от досегашните 0-0,1 на сто, предадоха Ройтерс и Блумбърг. Банката представи и план за "количественото затягане", който предвижда намаляване на изкупуването на облигации на няколко етапа с по около 400 милиарда йени на тримесечие до около 3 трилиона йени (което се равнява на 19,6..

публикувано на 31.07.24 в 09:22
д-р Енчо Василев

Спешната помощ в Силистра работи със затруднения в жегите

Високите температури това лято се отразяват на работата на Центъра за спешна медицинска помощ в Силистра. "Екстремно висока е температурата от месец-два насам. Имаме проблем с автомобилния парк. Като изключим два от прилежащите ни филиали, паркостоянките ни са на слънце, без никакъв заслон . Когато има горещи дни, температурата в автомобила..

публикувано на 31.07.24 в 09:19

Кипър: Над 100 млн. евро заем от ЕИБ за студентски общежития и университетска база

Кипър ще вземе 108 млн. евро заем от Европейската инвестиционна банка за изграждането на студентски общежития и университетска база, реши правителството. Още 53 млн. евро ще бъдат предоставени от държавния бюджет. Със средствата ще бъде финансирано строителството на жилища за студенти с общо над 700 легла и обновяването на академични и..

публикувано на 31.07.24 в 08:56
д-р Мирослав Спасов

Личен лекар: Носете си сините здравни книжки при пътуване!

Лято е. Натовареността е по-малка, обясни в предаването "Преди всички" д-р Мирослав Спасов, педиатър и личен лекар. Лекарят отчита известно увеличаване на случаите на ковид на българи, които летуват в Гърция. Децата страдат от обичайни за този сезон чревни инфекции. Когато хората лекуват, продължава практиката да настояват за електронни..

публикувано на 31.07.24 в 08:43
Кольо Колев

Третият мандат според Кольо Колев: Шоу с елементи на пиар

Поведението на всички партии във връзка с третия мандат ще бъде опит за правене на добро впечатление – нещо като шоу с елементи на пиар . Това мнение изрази пред БНР социологът Кольо Колев от агенция "Медиана". Няма успешни преговори пред камерите , напомни той. "Това ще бъде демонстрация на национална отговорност, принципност, грижа..

публикувано на 31.07.24 в 08:02

Комисията по отбрана в НС обсъжда купуването на боеприпаси за "Страйкър"

Комисията по отбрана ще обсъди предложението за купуване на боеприпаси за машините "Страйкър". МС приема инвестиционен разход за армията и проект на договор за боеприпаси за "Страйкър" Прогнозната стойност е около 64 880 000 долара. Схемата за плащане предвижда първоначален депозит в размер на около 1 444 000 долара. И разсрочено..

публикувано на 31.07.24 в 07:56
Демонстрация в подкрепа на действащия президент Николас Мадуро в Каракас, 30 юли 2024 г.

Нови протести във Венецуела след оспорваните изборни резултати

Във Венецуела продължават протестите с искания за прозрачност на резултатите от изборите. Властите твърдят, че на вота в неделя действащият президент Николас Мадуро е спечелил трети мандат, според опозицията е победил нейният кандидат Едмундо Гонсалес. Неправителствени организации съобщиха за 11 загинали при сблъсъците. 750 души са били..

публикувано на 31.07.24 в 07:49