Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Разходка в сърцето на Варшава

10
Статуята на русалката във Варшава
Снимка: Марта Младенова

Защо русалка може да бъде покровител на полската столица Варшава, която няма излаз на море?

Според легендата, в рибарските мрежи в река Висла се появила русалка и запяла толкова красиво, че всички рибари се влюбили в нея. Тя обаче била забелязана и от търговец, който решил да я показва по площадите, като печели пари от минувачите. Търговецът уловил русалката, а песента й се превърнала в безспирен плач. Рибарите я спасили, а за да им се отблагодари, тя обещала да пази града завинаги и затова останала във Варшава. Най-известният й монумент е в Стария град. 

Повечето разказвачи няма да спрат историята до тук, защото ще припомнят, че това е сестрата на Малката Русалка - покровителката на Копенхаген. Всяка от тях отплувала в различна посока след последната им среща в Балтийско море, разказва и Агнйешка, който е професионален екскурзовод във Варшава.

„Русалките? Можем да видим как се е променяла представата за тях през историята. Ако погледнете горната част на портата, ще видите, че русалката почти прилича на човек, но има опашка и щит. В долната част на портата обаче ще видите изображение, което много напомня за съвременните представи за русалката.“ 

Катедралата „Свети Йоан Кръстител“ във Варшава е най-голямата и стара готическа катедрала в града. Витражите й описват сцени от историята на Полша. 

„Историята на Полша започва през 10-ти век, когато нашата страна е била покръстена. Тогава сме станали католици. Църквата е разделена на две части. В ляво може да видите следи от религиозния живот на страната през вековете. Някои от най-важните духовници са погребани тук. А в дясната част ще видите артефакти, свързани с това как Полша е станала република. И тук е ъгълът, посветен на Втората световна война.“ 

П о време на Варшавското въстание катедралата е място на борба между бунтовниците и германската армия. След като то е потушено, германците пробиват дупки в стената на катедралата и поставят експлозиви. Взривът унищожава голяма част от нея, а реконструкцията приключва около две десетилетия по-късно. 

Върху много от сградите наоколо на места има следи от куршуми, останали от Втората световна война. Следите са  видими не само в Стария град, но и върху сгради извън него - дори и пред президентството.

От времето на социализма и поляците имат много истории… и една огромна сграда - Двореца на културата и науката, подарен им от Съветския съюз. Често се шегуват, че най-красивото място във Варшава е неговият връх, защото се вижда панорама от целия град с изключение на най-грозната сграда в него - тази, от чийто връх наблюдавате града.

В парка „Лаженки“ се намира статуята на Фредерик Шопен, а всяка неделя на открито могат да се чуят концерти с негови композиции. Има и специални пейки, всяка от които дава информация на полски и английски език. Има и специален бутон - при натискане се чува фрагмент от негова композиция. 

В музея на Шопен може да се види оригинален ръкопис от композитора.

„Фредерик Шопен не е роден във Варшава, а в Желязова Воля - малко селце на около 50 км от тук. Баща му е бил французин. Той е дошъл тук, за да търси работа. Започнал е да дава уроци по френски на полските аристократи“, продължава да разказва екскурзоводът Агнйешка. 

„В една от тези къщи той се е запознал с полякиня. Влюбили се и се оженили в една много красива готическа църква, която все още съществува близо до Желязова Воля. Фредерик има три сестри, но единствено той бил роден в селото. Когато бил на шест месеца, баща му започнал да преподава френски в гимназия във Варшава, така че семейството се преместило да живее тук. Фредерик живее във Варшава от 6-месечна възраст до 20-та си годишнина. След това решил да обиколи Европа и напуснал Полша. Били размирни времена, когато териториите на страната са разделени. Говорим за 1830 година.“ 

Тогава е полското въстание, наричано "ноемврийското". Започнало като локален бунт срещу руския управител, резултатът от който бил изключително тежък за Кралството, защото са премахнати суверени негови институции и е установен авторитарен режим на царския наместник Иван Паскевич. Голяма част от интелектуалния елит на Полша тогава бяга в Западна Европа. 

„Той е искал да се прибере, за да бъде със семейството и приятелите си, но са го спрели, като са му обяснили, че тук не може да изнася концерти и да композира музика. Шопен никога не се завръща в Полша. Той продължава пътуването си и от Виена заминава за Париж. Това е сърцето на културния живот в Европа по онова време. В Париж композиторът прекарва втората част от живота си и умира през 1849 година от туберкулоза.“ 

Шопен е погребан в гробището „Пер Лашез“. Сърцето му обаче е във Варшава. Съгласно предсмъртното му желание, то е пренесено в Полша. По-голямата му сестра, която е заминала за Париж, за да се грижи за него, го е пренесла в стъклен съд, пълен с алкохол.

„Казват, че е било коняк и то с много високо качество. Знаете, че жените по онова време са носили рокли с множество фусти. Именно в полите си сестра му е успяла да скрие стъкления съд със сърцето на брат си. Сега сърцето е зазидано в колона в църквата "Свети Кръст", която се намира близо до парка.“ 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ
Ваня Василева

Ролята на физическата активност в борбата с рака на гърдата и пътят към възстановяване

Ваня Василева - дългогодишен треньор, рехабилитатор и управител на столичен дамски фитнес клуб разказва за движението, здравето и физическата активност като път към възстановяване за жени с рак на гърдата.  Темата коментира и Гергана Богданова - управител на Фондация "Нана Гладуиш - Една от осем" , която даде и актуална информация за проекти и..

публикувано на 08.10.24 в 10:51
Жечка Гешовска

Жечка Гешовска - една от най-активните доброволки в българската общност в Чикаго

Жечка Гешовска е една от най-активните доброволки в българската общност в Чикаго . Казва, че като дете мечтаела да стане детектив, после хирург,  в крайна сметка става инженер и икономист, а след 13 години в Америка създават заедно със съпруга си малка транспортна фирма. Всъщност  има ли  значение  с какво се занимава човек, ако умее най-важното -..

публикувано на 07.10.24 в 15:38

Руската ПВО е унищожила 21 украински дрона

Руските части за противовъздушна отбрана са унищожили 21 украински дрона през нощта, съобщи руското министерство на отбраната. 12 от безпилотните летателни апарати са унищожени над Кримския полуостров, шест над района на Курск, а останалите над регионите Белгород, Брянск и Воронеж. Властите съобщават още за пожар, който е избухнал в склад за..

публикувано на 07.10.24 в 08:57
 Гергана Дилова в Африка

Гергана Дилова за третото си пътешествие в Африка

Плевенчанката Гергана Дилова се завърна от третото си пътешествие в Африка.  Нейният фото - разказ в социалните мрежи предизвиква интерес и пренася любопитните в различни страни от този  континент, който пленява с природна красота, диви животни и удивителни хора. Гергана Дилова преподава италиански език, танцува балет, а не на..

публикувано на 06.10.24 в 16:24
Професор Радка Аргирова

Влязохме в сезона на вирусите

Ние сме непрекъснато в сезона на вирусите, казва проф. Радка Аргирова. В настъпващия сезон ще бъдат смес от няколко вируса. На първо място са заболяванията с Covid, които може да наречем инфекции и се откриват при тестване.Протичат много леко. "Ако се самоизолирате в течение на пет дни, ще допринесете много за общественото..

публикувано на 06.10.24 в 09:39

Нов православен храм беше осветен в ямболското село Завой

На големия християнски  празник “Покров на Пресвета Богородица“, който православната църква отбелязва на 1 октомври, сливенският митрополит Арсений освети новоизградения църковен храм в ямболското село Завой, носещ името “Покров на Пресвета Богородица“. "Доживяхме и в Завой да имаме храм!!! Разкраси селото ни! Означава много за нас,..

публикувано на 06.10.24 в 08:07

Щъркели се връщат в монтанското село Якимово

Щъркели бяха забелязани в монтанското село Якимово. Местен жител, блогър, публикува видео в социална мрежа. Общо 9 щъркели са били в района на Якимово от понеделник до сряда. За първи път това се случва по това време на годината. Експерти: Не се завръщат щъркели от юг! Това са птици, идващи от север или неотлетели Семчо Миронов е на 77..

публикувано на 05.10.24 в 06:10