Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Африканската чума по свинете продължи да вилнее в страната и тази седмица

Снимка: Reuters


Чумата по свинете продължи да вилнее в страната ни и тази седмица. В няколко области  започнаха проверки в личните стопанства дали животните биват умъртвявани.В Сливенска област започна и дезинфекция на местата, в които са отглеждани животните в три километровата санитарна зона около големите свинекомплекси.
Блокадата на пътя Сливен-Ямбол при село Крушаре срещу мерките за унищожаване на прасетата, отглеждани в домашните стопанства продължи през цялата седмица, въпреки призива на областният управител на Сливен тя да бъде вдигната. 
Протестиращите настояха да отпадне евтаназирането на здравите прасета, останали живи, въпреки заповедта. 
Силвия Йовчева допълни, че протестиращите искат всички, които вече са си умъртвили прасетата си, да бъдат обезщетени така, както и големите производители. 
Проверки в личните стопанства започнаха и в област Добрич,където има един потвърден случай на Африканска чума - той е при диво прасе, блъснато на пътя край Дуранкулак. 
В областите Бургас и Пловдив до момента няма стопани, които  да отказват  изпълнение на разпорежданията.
Агенцията по храните потвърди първите в Софийска област огнища на чума .
С тези случаи огнищата на африканска чума по свинете в страната станаха 30 при домашните прасета и още толкова при дивите свине. 
Към момента 126 хил прасета в индустриални свинеферми в България подлежат на унищожаване . 80 хил от тях вече са унищожени - съобщи за Хоризонт д-р Александра Митева от Агенцията по  храните и обясни  какво предстои
Обещаните от държавата 300 лева при доброволно заколване на домашните прасета ще бъдат предоставяни на самите стопани за дезинфекция на дворовете. Това заяви Дамян Денев от Агенцията по храните и отхвърли твърденията, че парите ще бъдат насочвани към фирми, които да извършват дезинфекцията. 
След среща на земеделския министър Десислава Танева с еврокомисаря по здравеопазване Витянис Андрюкайтис в Брюксел стана ясно, че  България ще получи 2 милиона и 900 хиляди евро от Европейския съюз като финансова помощ за борба с африканската чума по свинете. Тези пари са за дезинфекция и диагностика на животните. Освен това до 30 дни Брюксел ще отпусне още 11 млн евро , които са за компенсация  за унищожените  прасета в индустриалните свинеферми . ЕС ще подпомага финансово страната ни до окончателното приключване на случаите с африканска чума по свинете- уточни д-р Александра Митева от Агенцията по храните
Напълно реалистично е и следващата година в България да не може да се овладее африканската чума по свинете и стопаните да не могат да купят здрави прасета за отглеждане, прогнозира  директорът на Института по микробиология към БАН проф. д-р Христо Найденски. 
Професор Найденски подчерта, че ваксина срещу африканската чума по свинете се разработва  в европейски институти , но не може да се предвиди кога тя ще може да се прилага
През седмицата стана ясно,че Агенцията по храните ще бъде проверена от прокуратурата за евентуални длъжностни престъпления и неизгодни договори за инсинератори, в които се обезвреждат животински отпадъци. 
И още-във връзка с мерките за неразпространение на африканската чума по свинете,събирачи на трюфели протестираха в Добрич Недоволството им е породено от забраната на областния управител Красимир Кирилов за бране на билки, горски плодове и трюфели до 2 септември. 
Медицински специалисти от цялата страна протестираха в подкрепа на уволнената дисциплинарно от столична частна болница медицинска сестра Мая Илиева. Тя беше един от организаторите на демонстрациите с искане за по-високи заплати и по-добри условия на труд. 
В интервю за "Хоризонт" уволнената медицинска сестра Мая Илиева съобщи, че от работодаталя си е разбрала, че има съгласие от синдикатите да бъде освободена. Тя беше и лидер на организацията на КНСБ в болница Токуда: 
В отговор вицепрезидентът на КНСБ и председател на Федерацията на синдикатите в здравеопазването доктор Иван Кокалов заяви, че обмисля да заведе дело срещу Мая Илиева:
Конфедерацията на труда "Подкрепа" се обяви в защита на Мая Илиева. Синдикатът призовава работодателя на Илиева да оттегли заповедта си за дисциплинарно уволнение, ако все още има тази възможност, или да ѝ предложи нов трудов договор без изпитателен срок
Около 50 жители на Пловдив изразиха недоволството си  пред сградата на прокуратурата в града срещу единствената кандидатура за нов главен прокурор - тази на Иван Гешев. Протестът се организира за втори път от създадената наскоро в социалните мрежи гражданска инициатива „Понеделници за правосъдие“. 
В позиция, която беше разпространена от пресцентъра на прокуратурата, заместник-главният прокурор Иван Гешев благодари на колегите си, които в последните дни подкрепиха кандидатурата му за нов Обвинител номер едно. 
Писмата в подкрепа за  Гешев и протестите срещу номинацията му бяха коментирани и от говорителя на Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет Даниела Машева. Тя увери, че съдебните кадровици не се чувстват под натиск. Машева не видя проблем с активното медийно присъствие на Гешев: 
Апелативният спецсъд върна в ареста собственика на "ТАД груп" Иван Тодоров, който е обвинен в подбудителство към кибертероризъм във връзка с хакерската атака срещу НАП и досега беше на свобода срещу 100 000 лева гаранция.
Съдът взе решението си, след като прокуратурата  представи 4 тома нови доказателства. Тодоров беше арестуван още в съдебната зала.
Прокуратурата направи публично достояние новите доказателства по делото за хакерската атака срещу НАП. Те включват чатове, протоколи от разпити на свидетели, и протоколи от свидетелски показания на "хакнати" медии и застрахователни дружества.
Пред Съдебната палата в София се събра протест под надслов "Българчетата са най-добре в България" . Проявата беше в защита на Чавдар Георгиев, чиито две деца може да бъдат отнети от норвежките социални служби, защото майка им - норвежка гражданка, е в затвора по обвинения за финансови престъпления.  Жена от протестиращите  обясни защо подкрепя българския баща: 
Софийският апелативен съд отложи за 17 септември делото по случая с отнемане на двете деца на Чавдар Георгиев и отвеждането им при майка им в Норвегия. Защитата на бащата поиска чрез съда от скандинавката държава да се предостави информация каква ще е съдбата на майката, която е подсъдима за злоупотреби за 2.5 милиона евро. Чавдар Георгиев подчерта отново, че за 1 година в България синът му, който е с увреждания, е достигнал нивото на развитие на връстниците си и от септември ще е ученик в първи клас: 
Смененият изпълнителен директор на Националната електрическа компания Петър Илиев каза, че върху него е имало опити за натиск, свързан с продажбата на ток на енергийната борса и извършването на фиктивни търгове. Илиев посочи това като причина за подадената от него преди месец оставка. 
Тя първоначално не беше приета, но впоследствие Илиев беше уволнен - най-напред като председател на Българския енергиен холдинг, а след това и като изпълнителен директор на НЕК. Петър Илиев предположи, че е сменен, тъй като не е удобен: 
Бизнесът и синдикатите останаха на различни позиции как трябва да бъде определяна минималната заплата. По тази причина механизъм едва ли ще бъде договорен до края на годината, заявиха от Министерството на труда и социалната полтика. 
Изтичането на лични данни от системата на НАП не увеличава риска за измами с бързи кредити, заяви в интервю за "Хоризонт" Николай Цветанов от Асоциацията за отговорно небанково кредитиране. По думите му, ако има измама с отпускане на заем, то тя може да се случи единствено със съдействието на човек от кредиторащата институция.
Правителството отпусна 100 хиляди лева за археологически  проучвания на  Хераклея Синтика  известен като изгубения древен град в близост до Сандански и Рупите .
Фондация „Искам бебе“ във Велико Търново започна поредица неделни благотворителни базари в подкрепа на двойки с репродуктивни проблеми. 
За последните 8 години в града с финансовата подкрепа на общинската програма "Ин витро" са родени 59 деца.
В Поморие започна Национална седмица на морето. В програмата са рисунки на асфалт, танцово училище за български народни танци, поетични вечери и много други културни инициативи. Кметът на града Иван Алексиев подчерта за "Хоризонт", че туризмът в Поморие вече се развива не само през лятото 
218 участници се включиха в 79-то издание на плувния маратон Галата-Варна.
Победител при мъжете е 18-годишният Георги Цурев, който успя да преплува разстоянието за 49 минути и 59 секунди. При жените победителка е 16 годишната Василики Кадоглу. 
В София се завърнаха ученици, представили България с два спечелени сребърни медалa на олимпиадата по география в Хонг Конг. Състезанието се проведе между 31 юли и 5 август. В него участваха отбори от 50 страни. 
На фона на слабия туристически сезон, който страната ни отчита тази година, България се опитва да привлече интереса на азиатския пазар. Страната ни вече има няколко туристически информационни центрове в Китай и се включва в интернет платформата на най-голямата китайска туристическа корпорация, която има стотици милиони потребители. Как България да привлече повече китайски туристи ? И какво би провокирало интереса на китайците към страната ни
В разгара на туристическия сезон собствениците на хотели по Южното Черноморие намалиха цените на туристическите пакети от 15 до 30 %.
 Според бранша с драстичните намаления се цели да се компенсират загубите от слабия сезон до момента. Ръст на туристите се очаква през пиковия месец август. 
Температури, достигащи дори до 40 градуса, се очакват в средата на следващата седмица. Заради използването на климатици в горещите летни дни, консумацията на ток се увеличава с близо 10 процента в сравнение със средното потребление за сезона, припомниха от електроенергийното дружество ЧЕЗ. Те излязоха с препоръки за пестене на енергия=

Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Изследват за Covid-19 хора от социални домове в Ямбол и Кочериново

Всички настанени в Центъра от семеен тип младежи с увреждания в Ямбол ще бъдат изследвани за коронавирус , след като днес в областната болница почина 29- годишен обитател на дома с Covid-19. Липсата на свободни легла и многото заразени медици усложнява ситуацията в лечебните заведения. Младежът е бил с множество придружаващи заболявания,..

публикувано на 26.11.20 в 20:50
Испанският премиер Педро Санчес

Коледа в Испания: Без партита, а на службите – без пеене

Испанското правителството разработи план с препоръки как да се празнуват Коледните празници по-безопасно.  Всяка автономна област обаче трябва сама да реши към какво да се придържа, съобразно епидемиологичната обстановка в нея. Мадрид, Мурсия и Навара могат да облекчат мерките по време на официалните празници, а други като Кастилия и Леон,..

публикувано на 26.11.20 в 20:32
Протест срещу Covid рестрикциите в Марсилия - 26 ноември 2020 г.

Франция: Вечерният час остава, изключение ще има за празничните дни

Френското правителство обяви следващите стъпки за постепенно намаляване на рестрикциите, след като разпространението на коронавируса бележи спад през последните дни. "Рано е да се говори за отмяна на карантината, но можем да пристъпим към следващия етап" - посочи френският премиер Жан Кастекс в изявление заедно с част от правителството...

публикувано на 26.11.20 в 20:08
В Минск, за да изпратят Роман Бондаренко в последния му път се стекоха хиляди

Европарламентът с резолюция в подкрепа на протестите в Беларус

С огромно мнозинство Европейският парламент гласува резолюция в подкрепа на протестите в Беларус и срещу убийството на учителя по рисуване Роман Бондаренко . Същевременно евродепутати поискаха в санкционния списък да попадне и руският президент Владимир Путин. Също с голямо мнозинство бяха отхвърлени искани поправки от опозиционно настроени..

публикувано на 26.11.20 в 19:50
Снимката е илюстративна

ВМА: Може да дарите плазма за Covid болни без PCR тест

Преболедувалите Covid-19, които желаят да дарят кръвна плазма и нямат положителен PCR тест, могат да го направят във Военномедицинска академия. Кръвният център на лечебното заведение разполага с нова апаратура за изработка на реконвалесцентна плазма, която е собственост на „Пирогов“, съобщи за БНР д-р Мария Савчева - трансфузионен хематолог в..

публикувано на 26.11.20 в 19:38

Пожарът в емблематичната „Къща Шапкарева“ в София най-вероятно е умишлен

Пожарът в емблематичната „Къща Шапкарева“ на бул. „Скобелев“ най-вероятно е умишлен и е следствие от опитите на общината да опази сградата, смятат от Столичната община. Сградата от началото на ХХ-век беше опожарена преди дни.  Според екипа на Йорданка Фандъкова и председателят на Столичния общински съвет Елен Герджиков за фирмата-собственик..

публикувано на 26.11.20 в 19:08

Програмата за детегледачи с държавно финансиране ще действа до 2023-та

До 2023 та година се удължава схемата „Родители в заетост“, по която семействата с малки деца, за които няма място в детска градина или ясла, могат да наемат детегледачка за сметка на държавата. 15 милиона лева се осигуряват за целта, като близо 5 500 семейства ползват услугата в момента. По желание на родителите детегледач може да бъде..

публикувано на 26.11.20 в 19:01