Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

След крайния срок - ликвидираха ли стопаните прасетата в задните дворове

Няма опасност заразата от АЧС да се разнася в подпочвените води след загробването на убитите животни

Снимка: БТА

Полицията в Сливен проверява няколко сигнала за незагробени животински вътрешности, вероятно на ликвидирани прасета, заради мерките за ограничаване на АЧС. Сигналите са подадени на телефон 112 от протестиращите при село Крушаре. Посочените места са землищата на селата Крушаре и преминаващата наблизо река Тунджа, Бозаджии и град Кермен. 

И днес продължава блокадата на пътя Сливен - Ямбол край село Крушаре, организирана от протестиращи срещу заповедта за умъртвяване на нерегистрираните прасета. Междувременно вчера изтече срокът, в който стопаните от региона трябваше доброволно да ликвидират прасетата от типа "заден двор" заради африканската чума.

В река Тунджа до село Крушаре бяха открити три чувала с животински останки. Кметът на селото Димо Станков коментира създалата се ситуация.

"Жалко е, че наистина има хора, които нямат елементарна култура дори да ги загробят в дворовете си".

Лидерът на протестиращите Валентина Василева обвини държавата, че не е осъществила достатъчен контрол, след като е наредила изтребването на животните.

"Работата на държавата беше да осигури санитарен начин на извозване на тези отпадъци, защото хората наистина не знаят какво да ги правят".

Кметът на град Кермен Живко Жечев заяви пред БНР, че лично е направил проверка на сметището, след публикация в социалните мрежи, и е намерил няколко чувала с животински вътрешности.

"Отреагирахме веднага. Обезпаразитихме ги. Загробихме останките".

Всички намерени отпадъци предстои да бъдат изнесени от местата, където са намерени и загробени.

Няма да има протести в Пазарджишко въпреки заканата на кметовете на 30 села от региона, някои от които изненадващо от днес са си взели отпуски. 80% от отглежданите в задните дворове прасета вече са умъртвени.

Д-р Иван Щерев от "Биоконтрол корпорация"-Разград обясни пред БНР, че дезинфекцията има три степени, като основната цели да не се разнесе вирусът навън. Първата стъпка е дезинфекция по време на унищожаването на животните. Втората - дезинфекция на огнището. Тръгва се оттам, където са загробени животните, и свършва в халетата. Третата стъпка също е от вън - навътре. Извършва се биологична проба - халетата се заселват със здрави животни и те се наблюдават дали ще се появи заболяването.

"Няма опасност заразата от африканска чума по свинете да се разнася в подпочвените води след загробването на убитите животни", категоричен бе той. 

„Не се притесняваме от проверките на прокуратурата в Българската агенция по безопасност на храните. Нашата фирма няма нищо общо с обществените поръчки, за които бяха публикувани предположения за злоупотреби", каза д-р Щерев от фирмата, която получи средствата за дезинфекция и обеззаразяване по обявената миналата седмица обществена поръчка на БАБХ. Тези дейности се извършват в свинекомплексите в Николово, Бръшлен и русенското Голямо Враново, където бяха открити огнища на африканска чума по свинете. "Ние от години работим с БАБХ, особено в кампаниите срещу болестта син език при преживните животни и никога не сме имали проблеми", добави още д-р Иван Щерев. 

Повече можете да научите от репортажите на Стоян Радев и Невена Петрова, както и от интервю с д-р Иван Щерев - чуйте ги от звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Последен ден за доброволно умъртвяване на домашните прасета от Южна България

Днес е последният ден, в който стопаните на домашни прасета от Южна България трябва доброволно да умъртвят животнитее. След това прасетата ще бъдат принудително унищожени. В петък стана ясно, че 30-те кметове на пазарджишки села, които поеха..

обновено на 11.08.19 в 12:16
ВИЖТЕ ОЩЕ
Система за противовъздушна отбрана IRIS-T.

Депутатите одобриха купуването от Германия на IRIS-T и боепирпаси за "Страйкър"

Народно събрание одобри купуването на система за ПВО от Германия. Решението бе взето със 133 гласа „за“, 45 - „против“ и двама - „въздържал се“. Цената на комплекса „lRlS-T SLM" е близо 356 млн. лева. Системата ще у нас до 34 месеца, а оперативно ще е..

публикувано на 08.08.24 в 16:59

Какво е необходимо, за да се включим адекватно като доброволци при бедствия?

Когато си говорим за адекватно поведение през летния сезон, няма как да не отправим и благодарност към всеки, отделил от личното си време, за да помогне безвъзмездно в потушаването на огнените стихии по места из страната.   "Много бихме искали..

публикувано на 08.08.24 в 16:25

Как да реагираме адекватно при пожар в природата, вкъщи или в града?

Тази година летният сезон е изключително горещ, но може и да се каже опасен - и за нас, и за околните на нас животни и природа. Затова и в този брой на предаването "Чуй лятото" се опитахме да се вслушаме в лятото, така че то да е благосклонно към..

публикувано на 08.08.24 в 11:30
Проф. Мая Аргирова

Проф. Мая Аргирова: Ако е само за преглед на детето, сумата е неадекватно висока

Ако е само за преглед на детето, сумата е неадекватно висока . Това каза пред БНР проф. Мая Аргирова, председател на Централната комисия по професионална етика към БЛС, като подчерта, че това е личното ѝ мнение , тъй като, за да има..

публикувано на 07.08.24 в 16:50
Проф. Алексей Савов

Проф. Алексей Савов: От 30 000 деца е възможно да има отклонение или жена с ХY

Има и мъже с две ХХ хромозоми. От 30 000 деца е възможно да има подобно отклонение или жена с ХY. Ако кръвно изследване покаже ХХ е мъж, но има изключение от това правило, следващият въпрос е, може ли нещо допълнително да се изследва и тогава се..

публикувано на 07.08.24 в 14:01

Ще преместят ли крокодила от "Ботунец" в зоопарка?

Екоинспекцията в София проверява документите за открития в столичния квартал "Ботунец" крокодил. Очаква се животното да бъде преместено днес в зоопарка, каза пред БНР Лилия Донкова, кмет на район "Кремиковци". Представители на РИОСВ..

публикувано на 07.08.24 в 12:16