Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Белчин - по тесните пътеки на историята

Железодобивен и книжовен център в миналото, днес районът е оазис за културен и спа туризъм

7
Снимка: БТА

За малко повече от час, по живописен планински път южно от София се стига до село Белчин. Сгушено между четири планини, селото предлага различни възможности за туризъм - спа, културно-исторически и планински. Известно е и с многобройните си щъркелови гнезда - над 30. Римска крепост, етнографски музей и късносредновековната църква „Св. Петка” са сред обектите, които са задължителна спирка за туристите. Белчин има два минерални извора, известни още от римско време.
     

Белчин се намира между планините Плана, Рила, Верила и Витоша и на границата на няколко етнографски области. Населението, обитаващо Самоковската котловина, е смесено – шопи, македонци и хора от Западните покрайнини, а тази смесица води и до богата култура, казва Веселин Хаджиангелов, директор на Историческия музей в Самоков и Музеен комплекс "Цари Мали град".

„Културните напластявания започват от късната бронзова епоха, някъде 13-14 в. пр. Хр. През късножелязната епоха хълмът, известен като Св. Спас - Цари Мали град, е бил едно голямо тракийско светилище, което в римския период се превръща във военна крепост.”

Белчин е населен от дълбока древност. Водата е една от причините, привлекли хората да се заселят тук. Надморската височина от 900 метра в ранните исторически епохи е означавала нелеки условия за живот. „И има нещо, което ги привлича - желязото и минералната вода”, разказва Хаджиангелов.

Самоковското поле е богато на желязна руда и магнетитов пясък, което е причина още в късножелязната епоха да започне добив на желязо.

Разкопки в района се правят от 2007 година насам. В момента в Самоковско се работи върху крепостите Цари Мали град и Шишманово кале близо до Самоков.

До момента са известни 12 крепости в района. Една от функциите им била да охраняват кръстопътя между важни пътища – от Константинопол към Рим и по-малък военен път от Сердика, който през прохода Демир капия във високата част на Рила слиза в Македония. Крепостите служели и за охрана на железодобива.

През Средновековието Белчин е бил книжовен център. Днес има документални следи, доказващи, че белчинци са разполагали с достатъчно средства, за да си позволят закупуването на старопечатна литература.

„Някои от редките издания, запазени в Народната библиотека, са с произход от Белчин, включително първата печатна книга в България е също с произход от Белчин. Оригиналът е в Народната библиотека, копието – в Етнографския музей”, пояснява Веселин Хаджиангелов.

Църквата от 15 век е построена, за да маркира паметно за страната събитие – пренасянето на мощите на Св. Иван Рилски от Търново към Рилския манастир. 

„През 1467 година, когато това шествие минава, в него участва Презвитер Йоан и свещеник от Белчин -  това е записано в книгата на Владислав Граматик „Рилската повест”, която се пази в Рилския манастир.”

Още за богатствата на Белчин слушайте в звуковия файл.
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Доц. Лъчезар Лозанов съветва всички диабетици да се ваксинират срещу Covid-19

"Контролът е от изключително важно значение за диабетиците по принцип, тъй   като високата кръвна захар е причина най-често за усложненията при тях, за нарушението в тяхното ежедневие, в тяхната работа и комфорта на живот. Тъй като диабетиците са по-предразположени към развитие на различни инфекции, включително и Covid-инфекции. Тук е..

публикувано на 23.10.21 в 20:31

Необходимо е да се регламентира извличането на полезни изкопаеми в Космоса

Как да бъде регулирано законодателно космическото пространство. Темата за космическото законодателството тепърва ще се дебатира. Компания на Джеф Безос вече праща туристи в околоземна орбита. Илън Мъск даде заявка, че след три години може да приземи хора на Луната. Китай стъпи на Луната и Марс. Русия изстреля актьори, за да снимат филм..

публикувано на 23.10.21 в 17:26
Д-р Руско Петров и Борис Каменов Гецов

Ученици от Плевен научиха нови факти за прилепите

Ученици от Плевен се включиха в образователна инициатива „Нощта на прилепите“, организирана от отдел „Природа" на Регионалния исторически музей заедно с представители на Сдружение "Зелени Балкани“. "Днес сме тук, за да си говорим за прилепите, за това колко са оригинални прилепите как няма нито едно друго такова същество   като т ях, как..

публикувано на 23.10.21 в 15:35
Доц. Виолета Чернодринска

Доц. Виолета Чернодринска съветва да не стоим близо до екрана на компютрите и телефоните

„Дигиталното, онлайн обучение се смесваше и продължава да се смесва с гледането на телефона в почивките -   междучасията  и така децата се оказва, че по 10-12 часа на ден стоят и гледат на лаптопа и таблета, чрез който се провеждат учебните занимания, а в междучасията си гледат телефона и общуват с приятелите си пак по дигитален начин. Това..

публикувано на 22.10.21 в 19:39

Мария Златарева: В 10 общини изпълняваме проект в подкрепа на деца в уязвимо положение

"В 10 общини на територията на три области ние изпълняваме проект в подкрепа на деца в уязвимо положение ", каза пред БНР Мария Златарева , директор "Политика и програми" в УНИЦЕФ - България за проекта - "Европейската гаранция за детето - реалност за децата в България: Гласът на младежите". "Този проект е нова инициатива на ЕК,..

публикувано на 22.10.21 в 11:21

Още за източването на европари чрез виртуални животни

От Министерство на земеделието и от Агенцията по храните са установили, че в Софийска област, че от фермите липсват две трети от животните , с които се е кандидатствало за евросубсидии, тоест това са само  виртуални животни. "Вече две-три години питаме защо се случва това и сме представили проблема пред земеделските институции", заяви в "Преди..

публикувано на 21.10.21 в 16:59

Подготвя се монумент на площад Вацлав Хавел

На  площада, който носи името на чешкия писател, дисидент и президент Вацлав Хавел  Гражданската инициатива готви и  монумент на площад Вацлав Хавел в чест на Хавел. Инициатори са Петър Стойнов от Софийския дискусионен форум и Яне Френски от "Ърбит". "Най-напред ще се поставим информационни табла на площада, за да запознаем столичани и хората от..

публикувано на 21.10.21 в 15:07