Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

За уикенд крепостта Траянови врата се превръща в историческа сцена

Траки, римляни, прабългари и готи на национален събор на реконструкторите

4
Снимка: Фейсбук

На 17 и 18 август крепостта Траянови врата ще се превърне в сцена на античен фестивал под надслов "Траянови врата - величие и памет". Организаторите обещават интересен и зрелищен поход през историята чрез представянето на пълнокръвна визия за исторически събития, която ще дообогати наученото от книгите и учебниците.

За първи път самите реконструктори поемат както организацията, така и финансирането на фестивала, обясни в предаването „Рано в неделя“ Димитър Спасов, председател на сдружение „Дукс Антика“. По думите му на призива да се включат в националния реконструкторски събор са откликнали мнозина от занимаващите се с възстановки на минали събития и епохи.

Мястото и датата не са случайни – с проявата ще бъде отбелязана годишнина от победата на цар Самуил над Василий II, известен като „Българоубиец“.

Съборът на историческите реконструктори - пъстра картина на вековете

„Обикновено когато се прави такава реконструкция, се затваря в определена епоха, за да се покаже точно нещото, което се е случило. Но понеже сега форматът отиде на събор на историческите реконструктори, ние ще го отворим и ще може да видят посетителите както хора, преобразени като древни траки, така и римляни, прабългари, готи. Най-различни периоди ще можем да покажем. Ще бъде още по-интересно и пъстро.“

Целта е да се създаде както образователен, така и насочен към туризма продукт, подчерта Димитър Спасов и даде пример с родния му Свищов.

„В нашия стар римски град, който е до града – Нове, за трите дни на фестивала, който се провежда един път в годината, минават десетки пъти повече, отколкото през цялата година. Изобщо реконструкторската работа, поставена в услуга на туризма, значително увеличава атрактивността на всеки един обект, на всяко едно събитие.“

Българските исторически фестивали не отстъпват на западните модели

Жасмин Първанов е председател на Сдружение за възстановяване и съхраняване на българските традиции „Авитохол“ от Варна. Дейността му е насочена към реконструкция предимно на периода на ранното Средновековие, но се занимава и с организацията на по-широк спектър от исторически фестивали.

Двамата са категорични, че в България нивото на подобни фестивали с поглед към миналото е съизмеримо с това в западните страни. „Още повече, че тук, на тези места, още от I век, а и преди това, са се случвали едни от най-важните събития в цялата европейска история, така че е редно тук да имаме и най-богата реконструкторска дейност откъм периоди“, заяви Димитър Спасов.

Фестивалният календар с исторически възстановки до края на годината е богат – предстоят такива в крепостите Хоталич край Севлиево (варварски събор) и Туида край Сливен. От началото на годината са организирани осем събития с исторически характер, поясни Димитър Спасов.  

Още за магията на историческите възстановки чуйте в звуковия файл. 
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Как да се популяризират природните ресурси у нас и в Северна Македония

Млади хора от България и от Северна Македония ще се обучават и ще популяризират природните ресурси в граничния регион като възможности за туризъм и здравна профилактика. "Идеята е те да могат да изучат местата, където може да се осъществява превенционна дейност на територията на Благоевградска област и на територията на Куманово. За..

публикувано на 14.08.20 в 17:23
Татяна Дончева

Татяна Дончева: Премиерът прави опит да разджурка ситуацията с идеята да се спаси

Бойко Борисов и кръгът около него прави неистови усилия да разджурка още повече вече разджурканата ситуация, с идеята, че това може би ще го спаси . Мнението е на лидера на „Движение 21“ Татяна Дончева. "Тези покани за дискусия са направени, за да се дискутира, без да си подава оставката", допълни тя относно огласените от премиера предложения за..

публикувано на 14.08.20 в 13:40
Любен Козарев

Издателят Любен Козарев: Онлайн образованието е безумие

„Ако ние, издателите, не успеем да намерим нови начини да достигнем до своите читатели, сме обречени на нерадостно бъдеще." Това каза в интервю за "Хоризонт"  Любен Козарев, управител на издателство „Изток-Запад“. „Това беше тежък удар и ако някой твърди, че затварянето на книжарниците не се е отразило кой знае колко, със сигурност..

публикувано на 14.08.20 в 11:42

Имунолог: Ако не се изграждаше имунитет, никой нямаше да разработва ваксина

Наблюденията на този етап показват, че голяма част от преболедувалите Covid-19 или онези, които са били носители без реални симптоми, изграждат антитела . Това каза пред „Хоризонт“ имунологът в Александровска болница доц. Снежина Михайлова. Тя уточни, че тепърва ще се проучва мащабно не само изграждането на антитела, но и придобиването на..

публикувано на 14.08.20 в 09:26
Любомир Дацов

Любомир Дацов: В бюджета има буфери за около 4 милиарда

„Малко се обърквам в мерките на държавата, засипва ни много информация, дават се пресконференции, но много от тези неща са вече или предвидени в бюджета, или преди това обявени като мерки и просто идва времето, когато трябва практически нещо да започне да се прави . Така че се получава усещането, че се обявяват мерки на мерките и пари на..

публикувано на 14.08.20 в 08:46

Уникалният празник Панагия започва в Кюстендил

Общината в Кюстендил организира уникалния празник Панагия - Въздигане на хляба, за утрешния църковен празник, наричан от народа Голяма Богородица.  Ще се извърши ритуалът със замесването на обредните хлябове в близкото село Слокощица и  на възстановената 100-годишна фурна в с. Раждавица. Облечени в народна носия момичета..

публикувано на 14.08.20 в 08:43

Как оцеляват фирмите за превоз на стоки

Повече от два месеца проблемът с туристическия трафик към Гърция е в центъра на медийното внимание. За първи път от години насам леките автомобили на граничния пункт „Кулата“ са в пъти повече от тежкотоварните камиони. Означава ли това, че транспортният бизнес понася тежко ударите на пандемията и само коронавирусът ли кара превозвачи да се откажат от..

публикувано на 13.08.20 в 15:54