Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

За уикенд крепостта Траянови врата се превръща в историческа сцена

Траки, римляни, прабългари и готи на национален събор на реконструкторите

4
Снимка: Фейсбук

На 17 и 18 август крепостта Траянови врата ще се превърне в сцена на античен фестивал под надслов "Траянови врата - величие и памет". Организаторите обещават интересен и зрелищен поход през историята чрез представянето на пълнокръвна визия за исторически събития, която ще дообогати наученото от книгите и учебниците.

За първи път самите реконструктори поемат както организацията, така и финансирането на фестивала, обясни в предаването „Рано в неделя“ Димитър Спасов, председател на сдружение „Дукс Антика“. По думите му на призива да се включат в националния реконструкторски събор са откликнали мнозина от занимаващите се с възстановки на минали събития и епохи.

Мястото и датата не са случайни – с проявата ще бъде отбелязана годишнина от победата на цар Самуил над Василий II, известен като „Българоубиец“.

Съборът на историческите реконструктори - пъстра картина на вековете

„Обикновено когато се прави такава реконструкция, се затваря в определена епоха, за да се покаже точно нещото, което се е случило. Но понеже сега форматът отиде на събор на историческите реконструктори, ние ще го отворим и ще може да видят посетителите както хора, преобразени като древни траки, така и римляни, прабългари, готи. Най-различни периоди ще можем да покажем. Ще бъде още по-интересно и пъстро.“

Целта е да се създаде както образователен, така и насочен към туризма продукт, подчерта Димитър Спасов и даде пример с родния му Свищов.

„В нашия стар римски град, който е до града – Нове, за трите дни на фестивала, който се провежда един път в годината, минават десетки пъти повече, отколкото през цялата година. Изобщо реконструкторската работа, поставена в услуга на туризма, значително увеличава атрактивността на всеки един обект, на всяко едно събитие.“

Българските исторически фестивали не отстъпват на западните модели

Жасмин Първанов е председател на Сдружение за възстановяване и съхраняване на българските традиции „Авитохол“ от Варна. Дейността му е насочена към реконструкция предимно на периода на ранното Средновековие, но се занимава и с организацията на по-широк спектър от исторически фестивали.

Двамата са категорични, че в България нивото на подобни фестивали с поглед към миналото е съизмеримо с това в западните страни. „Още повече, че тук, на тези места, още от I век, а и преди това, са се случвали едни от най-важните събития в цялата европейска история, така че е редно тук да имаме и най-богата реконструкторска дейност откъм периоди“, заяви Димитър Спасов.

Фестивалният календар с исторически възстановки до края на годината е богат – предстоят такива в крепостите Хоталич край Севлиево (варварски събор) и Туида край Сливен. От началото на годината са организирани осем събития с исторически характер, поясни Димитър Спасов.  

Още за магията на историческите възстановки чуйте в звуковия файл. 
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ
Доц. Виолета Чернодринска

Доц. Виолета Чернодринска съветва да не стоим близо до екрана на компютрите и телефоните

„Дигиталното, онлайн обучение се смесваше и продължава да се смесва с гледането на телефона в почивките -   междучасията  и така децата се оказва, че по 10-12 часа на ден стоят и гледат на лаптопа и таблета, чрез който се провеждат учебните занимания, а в междучасията си гледат телефона и общуват с приятелите си пак по дигитален начин. Това..

публикувано на 22.10.21 в 19:39

Мария Златарева: В 10 общини изпълняваме проект в подкрепа на деца в уязвимо положение

"В 10 общини на територията на три области ние изпълняваме проект в подкрепа на деца в уязвимо положение ", каза пред БНР Мария Златарева , директор "Политика и програми" в УНИЦЕФ - България за проекта - "Европейската гаранция за детето - реалност за децата в България: Гласът на младежите". "Този проект е нова инициатива на ЕК,..

публикувано на 22.10.21 в 11:21

Още за източването на европари чрез виртуални животни

От Министерство на земеделието и от Агенцията по храните са установили, че в Софийска област, че от фермите липсват две трети от животните , с които се е кандидатствало за евросубсидии, тоест това са само  виртуални животни. "Вече две-три години питаме защо се случва това и сме представили проблема пред земеделските институции", заяви в "Преди..

публикувано на 21.10.21 в 16:59

Подготвя се монумент на площад Вацлав Хавел

На  площада, който носи името на чешкия писател, дисидент и президент Вацлав Хавел  Гражданската инициатива готви и  монумент на площад Вацлав Хавел в чест на Хавел. Инициатори са Петър Стойнов от Софийския дискусионен форум и Яне Френски от "Ърбит". "Най-напред ще се поставим информационни табла на площада, за да запознаем столичани и хората от..

публикувано на 21.10.21 в 15:07
Гл. ас. д-р Венцислав Каравълчев

Венцислав Каравълчев: България съществува благодарение на молитвите на Иван Рилски

"Знаем достатъчно, но животът на Свети Иван Рилски е океан и това, че сме гребнали от океана не означава, че сме го преплували или опознали във всички нюанси. Свети Иван Рилски е прекалено голям, за да можем да го обхванем и   опознаем  - един живот не стига Свети Иван Рилски ненапразно е покровителят,  светецът на българския народ. Някои..

публикувано на 20.10.21 в 14:13

Обостряне на ревматологичните и ставни проблеми след Covid - 19

"Във влажните и студени дни пациентите със ставни заболявания идват с болки и скованост, с различна обусловеност на симптомите, като това зависи от стадия на болестта", каза пред БНР доц. Любомир Маринчев "Обострянето на ревматологичните проблеми през този сезон е налице. Но заболяванията на опорно - двигателния апарат са различни от..

публикувано на 20.10.21 в 14:00
Йордан Арабаджиев

Йордан Арабаджиев: Тръгнем ли към разделяне на тежкия и лекия трафик, винаги ще има неразбирателство

"Министър Комитова казва, че по-тежките камиони трябва да плащат повече. Ние сме били винаги съгласни с този подход. Но ако един ТИР прави един курс от София до Бургас, той плаща 91 лева за един курс. Това е почти колкото е стойността на винетката на един автомобил за една година .Тръгнем ли към разделяне на тежкия и лекия трафик, винаги ще има..

публикувано на 20.10.21 в 13:09