Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Къщата-музей на Адриана Будевска в Добрич ще бъде реконструирана

Снимка: БГНЕС

След повече от три години борба с институциите къщата-музей на Адриана Будевска в Добрич ще бъде реконструирана. Усилията на Регионалния исторически музей и на Община Добрич са на път да бъдат увенчани с успех, след като беше подписан договор с фирма-изпълнител на проекта. Така една от знаковите сгради за историческата памет на Добрич ще бъде съхранена.

През настоящата 2019 година се навършват 120 години от първото стъпване на Адриана Будевска на театрална сцена.

Сумата, отпусната от Министерството на културата, е 64 хиляди лева, към тях музеят е отделил от собствените си средства още 12 хиляди.

„По проекта, който е изготвен, тази сграда, която съществува в момента, ще бъде съборена. Самата къща ще бъде преместена малко встрани, за да може да отговаря на всички изисквания, съвременни. Трябва да има и подстъп за хора с увреждания“, поясни заместник-кметът по хуманитарните дейности в Община Добрич д-р Емилия Баева.

През 1976 година оригиналната къща на Адриана Будевска е била съборена и изградена наново, като са били допуснати леки неточности спрямо оригинала. При сегашната реконструкция проектът е направен така, че да повтори изцяло оригинала, благодарение на богатия снимков материал, запазен в Регионалния исторически музей, посочи директорът му Добри Добрев.

„Къщата ще се събори и ще се вдигне по автентични данни. Есента всичко трябва да е приключило“, увери той. Крайният срок за отчитане на проекта е 15 ноември.

Богатият архив, посветен на актрисата и съхраняван в музея, се излага в по-малки експозиции на различни места в страната, но най-после ще се върне обратно „у дома“, споделя главният уредник Кремена Митева и припомня, че на 17 август 1976 година къщата е обявена за исторически паметник на културата в „Държавен вестник“.

Планира се мястото да бъде използвано не само като музей, но и като творческа работилница за деца в изпълнение на проект на МОН „Музеят в училище и училището в музея“.

„Ние сме предвидили едната зала да бъде нещо като учебен музей, в реконструираната къща-музей, така че да се работи с различни възрастови групи, най-вече ученици, като акцентът е литературата в театъра. Имаме предвид изработка на мини декори, рисунки на костюми, театрални, правоговор – сценична и публична реч“, разказа още Кремена Митева.

Повече от 30 години мястото, на което се намира домът на Адриана Будевска, е било апетитен парцел за редица инвеститори. По същата причина целта на предишното местно управление е била къщата да бъде извадена от списъка на паметниците на културата.

Повече по темата можете да чуете в звуковия файл.


Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Десислава Близнашка -уредник в РИМ -Плевен

В РИМ Плевен пазят стари бюлетини от Третата българска държава

Три пъти през 2021 година се проведоха избори за депутати. Чрез разпространението на предизборните плакати кандидатите се опитват да спечелят вниманието и доверието ни. В Регионалния исторически музей в Плевен се пазят стари бюлетини: „ Този лист хартия е изключително значим , защото избирателят дава своя вот по време на избора и в него..

публикувано на 28.11.21 в 19:00
Спуснати наполовина знамена в София за Деня на национален траур, 24 ноември 2021 г.

Трагични инциденти, изборни победи и преговори за правителство - акценти от седмицата у нас

Последната седмица на ноември беше белязана в черно. Пожар в Дом за възрастни хора във варненското село Рояк отне живота на девет души. Над 40 граждани на Република Северна Македония изгубиха живота си в горящ автобус при катастрофа на магистрала „Струма“ близо до Перник. Това е най-тежкият инцидент с автобус в Европа за последните 10 години...

публикувано на 28.11.21 в 15:56

Между Черния петък и Кибер понеделника през 2021-а: инфлация и проблеми с доставките

Освен продължаващата пандемия, в редица страни тази година възникнаха и проблеми със снабдителната верига и инфлация, които се отразяват на започващия празничен сезон. От енергията и храната до дрехите и наемите – цените безмилостно вървят нагоре както в Европа, така и в Съединените щати поради различни причини – увеличение на международните..

публикувано на 28.11.21 в 14:00
Проф. Николай Овчаров

Нова книга за Перперикон представи проф. Овчаров

Нова книга за Перперикон представи проф. Николай Овчаров, който от години ръководи разкопките там. Изданието, което е двуезично, събира археологически проучвания в Перперикон от десетилетия насам.  Колко ценна е тази книга и какво ще научите от нея? Можете да разберете като чуете звуковия файл. 

публикувано на 28.11.21 в 09:10
Д-р Нели Стефанова

Д-р Нели Стефанова дарява средства на Медицинския университет в Плевен

В Плевен откриха   благотворителна фотографска изложба в галерия Арт Център. „България е в малките ми дни“ е заглавието, което обединява снимките на д-р Нели Стефанова. Тя дарява средствата на Медицинския университет, чиито покрив пострада при пожар неотдавна.  В   истинско културно събитие се превърна откриването на изложбата с..

публикувано на 28.11.21 в 08:30

Над 20 хиляди деца са получили "Топъл обяд" от БЧК

До края на месец април ще продължи 18-тата поред програма на Българския червен кръст "Топъл обяд", която е  насочена към уязвими деца, от семейства с много ниски доходи, трайно безработни родители или деца сираци. Програмата има две цели. От една страна да помогне на децата с осигуряването на топла храна, като задължително едно от ястията е с месо. От..

публикувано на 28.11.21 в 08:30

От ЛГБТ общността поискаха по-добра защита

Атаките срещу хора с различна сексуална ориентация да бъдат записани в списъка на престъпленията от омраза в Наказателния кодекс. Това поиска общността на онлайн семинар, който обсъди казуси. ЛГБТ общността смята, че по този начин те ще бъдат по - добре защитени. Повече чуйте в звуковия файл.

публикувано на 28.11.21 в 07:07