Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Досъдебно производство срещу "Феникс ресурс" за пожара при АМ "Струма"

АМ "Струма" остава затворена между Дупница и Бобошево

Предприети са и действия по отнемане на лиценза на фирмата

| обновено на 14.08.19 в 19:12
5
Тонове отпадъци има под виадукта на магистралата.
Снимка: Кети Тренчева

Участъкът от автомагистрала „Струма“ между Дупница и Бобошево е компрометиран сериозно след пожара вчера и остава затворен за неопределено време. Това съобщиха от Агенция „Пътна инфраструктура“ след приключване на първоначалния оглед на място от експерти на Института по пътища и мостове и фирмата-изпълнител на отсечката. Агенцията е сезирала прокуратурата за нерегламентираното депо за вторични суровини на голям терен под на магистралата и ще предяви иск за покриване на щетите от фирмата. 

Тонове отпадъци има под виадукта на магистралата. Освен пластмаса и хартия, има и грамада от неизползвани лекарствени опаковки на завода в Дупница. От Пътната агенция са поставили ултиматум за тяхното премахване в кратки срокове, а заради огромния пожар вчера председателят на УС е разпоредил проверки в цялата страна. Има сериозни поражения по носещите конструкции на съоръжението, е установил първоначалният оглед на експертите днес. Юлия Божилова, директор на ОПУ-Кюстендил:

"Има поражение по части от мостовата конструкция, колони, греди и отводнителните съоръжения, които са на магистралата. Няма поражения по пътната настилка. Надявам се в началото на седмицата да имаме експертно становище за състоянието".

Вече са предприети и действия по отнемане на лиценза на фирмата за изкупуване и преработка на вторични суровини. Дружеството има наложени сериозни глоби от РИОСВ-Перник за нарушения.

"При първоначалния оглед са констатирани сериозни поражения на конструкцията, най-вече на носещите колони, на някои специфични елементи около тях и конзолата. Това ще наложи сериозен ремонт, но към момента няма проблем с асфалтовата настилка, която е в участъка на АМ "Струма" между Дупница и Джерман". Това каза по-рано на брифинг директорът на Областното пътно управление Юлия Божинова. 

От АПИ признават, че тоновете вторични суровини са били в сервитута на магистралата. Въпреки че са сигнализирали фирмата, от АПИ не са предприели по-сериозни мерки. Абсолютно забранено е и каквито и да било отпадъци да се поставят там. Със заповед на председателя на Агенция "Пътна инфраструктура" е разпоредена проверка по всички основни пътища, по магистралите, както и по мостовите съоръжения за наличието на нерегламентирани сметища.

Досъдебно производство е образувано за възникналия пожар непосредствено под автомагистрала "Струма" край Дупница в сряда, съобщиха от Районната прокуратура в Дупница и от общината. Досъдебното производство срещу фирма "Феникс ресурс" е по член 330 от Наказателния кодекс, който предвижда до 8 години затвор за палеж, уточниха от обвинението. 

АПИ ще предяви и иск към фирмата заради нерегламентираното сметище.

Задълбоченият оглед ще продължи поне до края на седмицата, заявиха хора от Агенция "Пътна инфраструктура". В началото на идната седмица ще бъде готов и подробният доклад, който ще начертае и спасително-ремонтните дейности на този участък от автомагистралата, където вчера в късния следобед възникна пожарът. 

Най-вероятно лицензът на фирма „Феникс Дупница“, която беше превърнала в незаконен склад терена под моста на АМ „Струма“ и предизвика пожар вчера, ще бъде отнет. Това заяви по-рано за БНР директорът на Регионалната инспекция по околна среда Пламен Ангелов. Обгазяването от горящите пластмасови и хартиени отпадъци, сред които и опаковки от лекарствота, не е опасно за хората, каза Ангелов и уточни, че най-потърпевши са били селата Блажиево и Джерман: "Всички резултати са под допустимите норми".

Пожарът край Дупница вече е потушен. Не е било редно полиетиленовите отпадъци и опаковките от лекарства, които следобед се запалиха и причиниха огромен пожар под мостовото съоръжение на АМ „Струма“ край Дупница, да бъдат съхранявани там. Това призна по-рано собственикът на фирмата за вторични суровини „Феникс Дупница“ ООД. “В 10 часа приключиха резултатите от измерването в Блажиево. Няма притеснения, всички резултати са под допустимите норми“.

Пожарът предизвика затваряне на движението по АМ "Струма" в двете посоки снощи и доведе до опустошаването на хиляди декари ниска растителност и лозя в землищата на няколко села. Заради пожара кметът на Дупница инж. Методи Чимев обяви вчера частично бедствено положение, което ще продължи до полунощ днес. Магистралата е все още затворена, като се очакват резултатите, които да дадат отговор дали има нарушение в здравината на носещите колони. 

Знаела ли е държавата, че собственикът на фирмата за вторични суровини е складирал опасни и леснозапалими отпадъци под моста на автомагистралата и какви са предприетите мерки? Според Георгиев: “Последното предписание със срок изтече преди повече от 20 дни, в което бяхме дали срок да изчисти площадката, която той е заел, без да има никакво основание. Тя не е негова собственост. Най-вероятно действията, които ще предприемем, ще бъдат свързани не само със санкции, но и отнемане на лиценза му като оператор. Що се касае до това за къде ги е приготвил – ТЕЦ “Бобов дол“ има разрешително за изгаряне на такива отпадъци“.

Предстои да бъде направено обследване на самото мостово съоръжение заради конструктивни изменения вследствие на пожара.

Все още в България не е ненаказуемо да се изхвърля отпадъкът където и да е, но тук става дума за превръщане на един терен, който е част от стратегическа транспортна инфраструктура, изключително държавна собственост, в площадка за съхранение на отпадък, който пък е основен бизнес на дружеството „Феникс – Дупница“ ООД. Дружеството работи от години в района.

От проверките през последните пет години на РИОСВ - Перник е видно, че фирмата има няколко големи бази за изкупуване, предварително третиране и преработка на хартия, пластмаса, черни и цветни метали.

Как огромното количество полиетилен се оказа на това място? Коментира собственикът Кольо Илиев: „Това не е наш отпадък. Имаше и наш. Полиетиленовият отпадък трябваше да отиде за изгаряне в ТЕЦ „Бобов дол“.

От справката за последните пет години дружеството е санкционирано три пъти за нередности, а наложените глоби са почти 20 хил. лева. Едната от тях е за неправилно и неразрешено складиране на тютюнев прах, който Кольо Илиев пък е запръстявал в сметището на Дупница, тъй като е бил и оператор на депото за отпадъци. Другото е за запалване на същото сметище през 2014 година. 

На терена работят 4 екипи на пожарната и доброволци.

Началникът на Регионалната служба "Пожарна безопасност и защита на населението" в Кюстендил комисар Светлин Георгиев коментира: “За магистралата няма проблем. Ликвидиран е пожарът в балите, изкарани са тези, които бяха под магистралата, така че засега няма проблем…“.

Има коментари, че пунктът е ползван незаконно – точно под виадукта на магистралата.

Ситуацията с пожара към с. Блажиево също е под контрол, коментира още Георгиев: “Другият пожар, който е към Блажиево и Балановски рид, ни остават още към 300 метра фронт да ликвидираме и мисля, че едно 80% от пожара е ликвидиран“.

Движението на АМ “Струма“ в посока София е отворено, а магистралният участък от Дупница до Бобошево остава затворен за неопределено време. 

Повече по темата можете да чуете в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ
Джо Байдън

Байдън заяви, че оттеглянето му е в интерес на партията и страната

Президентът Джо Байдън обяви, че се оттегля от кандидат-президентската надпревара за нов мандат в Белия дом и даде подкрепата си за вицепрезидента Камала Харис, за негов потенциален наследник в надпреварата.  В писмено обръщение към нацията президентът Байдън заяви: „Да бъда ваш президент беше най-голямата чест в живота ми. Въпреки че имах..

публикувано на 22.07.24 в 00:33
Секвоите в село Богослов, наричани

До прочутите секвои над кюстендилското с. Богослов ще се стига само пеша

Със знаци и следене с дрон е забранено придвижването с коли до известните 120-годишни секвои, обявени за забележителност и попаднали класацията "Дърво на Европа" над кюстендилското планинско село Богослов.  Мястото е много посещавано, наблизо е и бившата резиденция на Тодор Живков "Ючбунар", която вече е частна собственост.  По единствения..

публикувано на 21.07.24 в 21:28
Американският президент Джо Байдън и вицепрезидентката Камала Харис.

Джо Байдън обяви, че се отказва да се бори за втори мандат на изборите през ноември

Президентът на Съединените щати Джо Байдън обяви, че се отказва от намерението да се бори за втори мандат на изборите през ноември.  Той също така се обяви в подкрепа на своя заместник Камала Харис и призова демократите да се обединят около нейната кандидатура на предстоящата конференция на Демократическата партия и на самите избори на 5 ноември...

публикувано на 21.07.24 в 20:59

"Босилеград в цветове - 2024" събра художници от България, Северна Македония и Сърбия

В Босилеград завърши четвъртото издание на международния пленер "Босилеград в цветове - 2024" с участието на художници от България, Северна Македония и Сърбия. Специален гост беше консулът на България в Ниш Петър Данов. Участваха и двама преподаватели от Софийския университет "Климент Охридски", както и представители на студентското читалище..

публикувано на 21.07.24 в 20:58
Илхам Алиев

Преди подписване на мирен договор Баку настоява Ереван да промени конституцията си

Азербайджан настоява Армения да промени конституцията си преди да бъде подписан мирен договор между двете държави, съобщава руското издание "Комерсант". Двете страни, бивши съветски републики, са в конфликт още от разпадането на Съветския съюз преди повече от 30 години. Преговорите за уреждане на отношенията се активизираха в края на миналата..

публикувано на 21.07.24 в 20:41
Николай Денков

Денков: ГЕРБ сбъркаха подхода при първия мандат, че не извадиха първо приоритетите

ГЕРБ сбъркаха подхода при първия мандат с това, че не извадиха първо приоритетите, каза пред Нова телевизия Николай Денков, председател на парламентарната група на "Продължаваме промяната - Демократична България".  Президентът връчва мандата на ПП-ДБ в 11 часа в понеделник Денков допълни, че се надява да не се отиде на нови избори, но не..

публикувано на 21.07.24 в 20:22
Палестинците скърбят за роднините си, убити при израелската бомбардировка на ивицата Газа в болница в Дейр ал Балах, 21 юли 2024 г.

Израелската авиация нанесе удари по Йемен, Ливан и Газа, "Хизбула" използва РСЗО

Групировката "Хизбула" е отвърнала на последните израелски бомбардировки в Ливан, като нейни бойци са обстреляли позиции на израелската армия южно от границата с реактивни системи за залпов огън, съобщава АФП. Според групировката при вчерашната израелска бомбардировка в град Адлун са били ранени шестима местни жители. Израелските военни обявиха,..

публикувано на 21.07.24 в 20:12