Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Колко бездънна е бездната на страха

„Страшни приказки за мрачни вечери“ - най-доброто от фолклориста Алвин Шварц

Редакторът Благой Иванов
Снимка: Иван Русланов

Фолклористът Алвин Шварц е събрал зловещи разкази, предания, стихотворения и градски легенди в сборника „Страшни приказки за мрачни вечери“.

В предаването "Изотопия" отговорният редактор на книгата Благой Иванов предупреждава, че тези истории са съпътствани от страшни твари като индианския бог Уендиго или трансформиращите се герои – например баща, който се преобразява в крокодил.

Трилогията „Страшни приказки за мрачни вечери“ е най-популярна сред читателите на Алвин Шварц. „Той се интересува страшно много от фолклор, митология. Автор е на безобразно много неща, но сякаш те ще останат завинаги в сянката на неговите три томчета на страшни приказки“, разказва Иванов.

Когато се заема със страшния си проект, авторът посвещава цяла година на проучване. „Той е изчел една огромна библиотека с книги, за да може след това да систематизира и да рафинира това, което е изчел и което пасва на концепцията на книгата.“

Благой Иванов се съгласява, че единственото по-страшно от текстовете в книгата са илюстрациите, дело на Стивън Гемъл.

„Човек с огромно портфолио, илюстрирал и приказки, и фантастични истории. Най-популярен, подобно на автора Алвин Шварц, ще остане именно с тази трилогия от страшни приказки за мрачни вечери.“

Популярността донякъде се дължи и на скандал.

„Тъй като тази по-груба, по-сурова, шокираща естетика, която той създава, илюстрирайки историите на Шварц, провокира по-пуритански настроени родители и учители в Северна Америка в края на 80-те и началото на 90-те. Буквално има организирани протести, подписки срещу това книгите на Шварц да присъстват в библиотеките на училищата.“

Редакторът Благой Иванов

Според Благой Иванов проектът на Шварц е комуникация между миналото, настоящето и бъдещето и създава мостове между фолклора и новите истории или интерпретациите на стари.

По световните кина вече е и филмовата адаптация по „Страшни приказки за мрачни вечери“, режисирана от норвежеца Андре Овредал. Продуцент е Гийермо дел Торо. Продукцията е американска. Дел Торо е обединил страшните истории в общ наратив посредством сюжет, който да бъде оригинален за филма.

Голямото предизвикателство за екипа била естетиката на илюстратора Стивън Гемъл. „Те са искали да вкарат в този филм неговите твари, които той е нарисувал по толкова запомнящ се начин. Проблемът бил, че Гемъл, когато прави за всяка една от приказките илюстрациите, прави по една конкретна илюстрация, няма много варианти на тези неща, които той рисува, няма някакъв последователен многоъгълен концептуален арт, на който може да стъпи дизайнът на филма."

„Това, което те правят, е да вземат всяка една от тези илюстрации, всяко едно от тези чудовища, които са в книгата, и да ги прехвърлят на филм, като дори са сканирали самите илюстрации и след това са ги обработвали дигитално, за да ги превърнат в 3D образи и върху тях вече с 3D скенери да изработят костюми, грим, маски, за да могат да са оптимално близко до естетиката, която Алвин Шварц и Стивън Гемъл са целяли от самото начало“, обяснява Благой Иванов. 

Втората част на „Страшни приказки за мрачни вечери“ ще се появи на книжния пазар в края на септември. Третата е предвидена за началото на ноември.

Какво друго се крие в страшните истории чуйте в звуковия файл. 


Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Благой Иванов

Благой Иванов: "Мрачната" литература не успя да се наложи у нас

На книжния пазар е романът „Рибарят“ на Джон Ланган, носител на престижната награда „Брам Стокър“.  Двамата герои Ейб и Дан са загубили своите съпруги и опитвайки се да заглушат мъката си в своето хоби, не приемат сериозно мълвата за Холандския поток, която обещава изцеление за болката им. Двамата се отправят к ъм древно сказание, в което..

публикувано на 13.08.20 в 16:13
Слави Стоев

Слави Стоев за силата на емпатията: от играчките до площадите

„Най-тъжният елемент на робската психика е в това да не се грижиш за обществото си, а за личното си оцеляване, да си добре позициониран спрямо силния, за да оцелееш“. Това каза в интервю за предаването „Преди всички“ психологът, организационен консултант и автор на детски книги Слави Стоев. Неговата нова книга „Играчките на Моника“..

публикувано на 13.08.20 в 11:17

Едно от любимите места за децата на Плевен е зоопаркът в “Кайлъка“

Зоопаркът в “Кайлъка“ е уникален за България. Разположен е в защитена местност, а жилища на животните, например тези на мечките, са естествени пещери.  Плевенският зоопарк е единственият у нас, който е разположен в защитена територия - покрайнините на район "Студенец". Разширяването на зоопарка е затруднено от скалния откос.  У правителят..

публикувано на 12.08.20 в 13:13
Александра Кръстянина с родителите си и брат й

Родителите на 4-годишната Александра събират средства за лечение в САЩ

У нас има много деца с тежки заболявания, на които българското здравеопазване не може да помогне, затова се налага те да търсят лечение в чужбина.  4-годишната Александра Кръстянина от Варна е такова дете. Тя е родена с рядката аномалия фибуларна хемимелия – пълна липса на малкия пищял. За да има нормален живот и да тича с другите деца Алекс се..

публикувано на 10.08.20 в 15:12

В Исландия с велосипед

Крум Крумов потегля отново на пътешествие с велосипед до Исландия,  след като вече описа в книгата си  "Около Исландия за 14 дни"  свои минали преживявания в северната страна.  Пътешествието до Исландия  е предизвикателство за Крум. " Исландия изглеждаше за мен малко далечна, трудна, недостъпна, прекалено ветрена. И беше едно голямо..

публикувано на 10.08.20 в 14:22
Аглика Трифонова

Аглика Трифонова: Не искам да виждам как хора пропиляват 10-15 години от живота си

В Плевен започна младежки проект срещу хазартната зависимост, финансиран по програма на Министерството на младежта и спорта с над 19 000 лева.   Ангажирани са над 200 момичета и момчета от областта, които през учебната година  са настанени в общинското средношколско общежитие.   Мотото на проекта е "Заложи на сигурно!" Проектът предвижда..

публикувано на 10.08.20 в 13:43
Светлозар Захариев

Светлозар Захариев създаде фитнес за хора с увреждания в Русе

В Русе вече има фитнес зала, която е предназначена за хора с увреждания. Уредите са специални - според специалните потребности на хората, за които движението е равносилно на живот. Всичко това за тях е абсолютно безплатно. Идеята е на ММА-боеца Светлозар Захариев. Светлозар Захариев, или както го наричат всички - Сисо, е един от най-добрите..

публикувано на 10.08.20 в 13:18