Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ал. Сивилов за протестите в Москва: Ако трябва да говорим за питомна опозиция, не мисля че това са комунистите

Снимка: Youtube

Преподавателят по История в Софийския университет „Свети Климент Охридски“ доц. Александър Сивилов заяви по повод протестите в Москва заради това, че властите не допуснаха някои политици и общественици да се кандидатират за местните избори:

„Беше нарушен демократичният процес, както го виждат либералите. Второто нещо е, че през август се навършват 20 години от момента, в който Путин стана министър-председател, а през декември ще е другата годишнина - като изпълняващ длъжността „президент“...Всъщност тези протести са вдъхновени най-вече от либералната част на опозицията в Русия, която има -  и не ги крие - много сериозни връзки с външни спонсори, съответно и от ЕС и от Съединените щати. Поради тази причина, тя по-скоро действа, така да се каже „на повикване“ в много случаи, и не е свързана с някакви въпиющи нужди вътре в страната, а реагира на различни поводи, които са спускани много често отвън".

Недопускането на кандидати до местните избори е причина за протест, но не това е най-големият проблем в Русия, смята историкът и допълва: „Най-големият проблем е по-скоро социалният“.

Сивилов даде за пример огромните подписки срещу пенсионната реформа в страната, но при отсъствието на протести тогава. В предаването „Хоризонт за вас“ той изтъкна:

„В Русия голямата опозиция е Комунистическата партия. Тя е силната, тя е тази, която събира най-много гласове след „Единна Русия“. Всъщност, ако погледнем, разрешената опозиция е точно тази на Алексей Навални. Той прави нарушения непрекъснато, това е част от стила му на работа, точно с идеята, че ще бъде арестуван, за да може медиите да отразят това в цял свят… но ако направим сравнение, един от младите лидери на комунистите - Сергей Удалцов, беше арестуван по абсолютно същото обвинение, по което и Навални – за несанкционирани митинги - и той излежа пет години в затвора, а Навални го пускат след една седмица. Ако трябва да говорим за някаква питомна опозиция, то не мисля, че това са комунистите, въпреки че в някои отношения те подкрепят и системата“…

Сивилов припомни, че през 2011 – 2012 година на протестите са се събирали по около 200 000 души, а в тези сега - 40 000 от около 13 милиона жители на Москва.

„Това какъв процент от населението там е, колко от хората, които са засегнати, са излезли на улицата?! Трябва понякога да правим и тези съпоставки, защото имам чувството, че на много места в света подобни протести не се отразяват въобще от медиите! Във Франция вървяха изключително дълго протести, месеци наред, не говоря за жълтите жилетки, а за предишните движения, които се развиваха в рамките може би на около 4-5 месеца и въобще не бяха отразени никъде…“.

В протестите в Москва преобладават младите хора, но според Сивилов:

„Това са деца, хора от гимназията, които в много от случаите не са се сблъскали все още с истинския живот и не знаят какво се случва около тях. Те са много подвластни и на интернет пропагандата, в която всъщност тази либерална опозиция е изключително силна. Тук губи „Единна Русия“ на Путин - в много отношения тя изостава от опозицията, когато говорим за такъв медийна известност в интернет. Това, че правителството не е изкарало свои млади поддръжници все още, говори за това, че те не го смятат за нужно, не смятат, че са заплашени по някакъв начин“.

Масата от населението продължава да поддържа Путин, убеден е Сивилов:

„Чувството за това, че Русия е велика сила, е отново основният елемент, който кара руснаците да гласуват за Путин. Всъщност сегашната международна политическа ситуация смятам, че играе много сериозно в полза на Русия и за това тя да взема все по-сериозно място в световната политика“.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Във Великобритания тестват първата персонализирана ваксина срещу рак на кожата

Във Великобритания са в ход клинични изпитания на първата в света персонализирана ваксина срещу рак на кожата, съобщи Би Би Си. Ваксината е предназначена да помогне на имунната система на пациента да разпознае и унищожи раковите клетки.  Използвана е същата технология като при настоящите ваксини срещу Covid.  "Персонализирана ваксина" означава,..

публикувано на 26.04.24 в 14:22
Ваня Григорова/Васил Терзиев

Отново отложиха делото за кметските избори в София

Поредно отлагане на делото за кметските избори в София заради нови искания на страните. Административният съд София -град ще заседава по жалбата на загубилата вота Ваня Григорова срещу решението на Столичната общинска избирателна комисия да обяви за победител Васил Терзиев на 7 юни - два дни преди вота 2 в 1, в който Григорова се регистрира да..

публикувано на 26.04.24 в 14:18
Росица Кирова

Извънредно заседание на парламента на 30 април

Народното събрание (НС) ще проведе извънредно заседание на 30 април, вторник, вместо да има заседание на 2 май. Това обяви председателят Росица Кирова. Заседанието е насрочено за 14 ч. и на него ще бъдат обсъдени на второ четене промените в Закона за хазарта, в Закона за данъците върху доходите на физическите лица, ратификацията за военните..

публикувано на 26.04.24 в 14:13
Министърът на здравеопазването Галя Кондева и доц. Ангел Кунчев

Мерките срещу коклюш: По-ранна ваксина за бебета и безплатни имунизации за бременни

Първата ваксинация срещу коклюш ще може да се поставя на бебета с две седмици по-рано или когато детето навърши месец и половина. Мерките за ограничаване на разпространението на заболяването и за предпазване на най-уязвимите групи бяха представени на днешното правителствено заседание от министъра на здравеопазването Галя Кондева. "Основната..

публикувано на 26.04.24 в 14:09
Ваня Григорова

Свиленски: Григорова е използвана, за да бъде патерица на Борисов в следващия парламент

Ваня Григорова е използвана, за да бъде патерица на Бойко Борисов в бъдещия парламент. Така зам.-председателят на ПГ на БСП Георги Свиленски коментира думите на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, че в следващия парламент може да има по-различна ситуация заради Ваня Григорова и че тя е реалният победител на изборите в София. Според Свиленски..

публикувано на 26.04.24 в 13:59

Хиляди декари земеделска земя са засегнати от градушката в Чирпанско

В община Чирпан продължава огледът и описването на щетите от вчерашната градушка. Засегнати са хиляди декари земеделски площи със зърнени култури и овощни насаждения. Зетьово е едно от най-пострадалите населени места в община Чирпан. В следобедните часове вчера ледената градушка на два пъти се изсипа над нивите и градините на селото. Днес..

публикувано на 26.04.24 в 13:52

Кабинетът "Главчев" изгасил "два пожара", няма да се отрази на бюджета

Осигуряването на средства по така наречената "украинска помощ" за земеделците и отпускането на пари за предприятието "Мини Марица -изток" няма да доведат до увеличаване на бюджетния дефицит.  В т ова увери в началото на днешното правителствено заседание служебният премиер Димитър Главчев и за дочно разкритикува несвършеното от..

публикувано на 26.04.24 в 13:50