Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Иван Жеков: Няма опасност речният ни флот да изгуби българския си флаг

Снимка: Радио ВИДИН

340 съда под български флаг плават по река Дунав, а около 270 от тях са съдове за обработка на товари или обслужване на пътници. Става дума за екипажни, безекипажни, самоходни и круизни кораби.

Защо корабособствениците по реката предпочитат българския флаг, обяснява ръководителят на „Речен надзор“ в Морска администрация-Русе капитан Иван Жеков.

„Корабособствениците предпочитат българския флаг, защото условията, които предлага това знаме, им допадат. Услугите, които предлага и морската администрация, са явно на сравнително добро ниво и отношението на администрацията към тях ги удовлетворява. Нямам досега корабособственик, който да е казал „ще си сменя знамето“ защото Морска администрация не отговаря на моите очаквания по отношение на качеството на услугите“, коментира Иван Жеков.

Според него няма опасност, това което се случи с морския ни флот да се случи на речния, тъй като на река Парижкият меморандум няма влияние.

Интервюто можете да чуете в звуковия файл. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Украинските военновъздушни сили отблъскват руско нападение по Киев

Украинските военновъздушни сили отблъскват руско ракетно нападение по столицата Киев в светлата част на денонощието, което е рядкост, отбелязват информационните агенции. Кметът Витали Кличко съобщи за експлозии в града и призова хората да потърсят прикрития. Линейки има в квартал в централната част на украинската столица, но няма данни за..

публикувано на 08.07.24 в 11:45
Виктор Орбан и Си Цзинпин.

Си Цзинпин призова световните сили да помогнат на Киев и Москва да възобновят преговорите

Президентът на Китай Си Цзинпин е заявил на срещата си в Пекин с унгарския премиер Виктор Орбан, че световните сили трябва да помогнат на Русия и Украйна да рестартират преките преговори за мир, съобщи държавната телевизия. Си е добавил, че "само когато всички големи сили упражнят положителна енергия, вместо отрицателна, зората на прекратяване на..

публикувано на 08.07.24 в 11:42

Местят статуята на Хермес от Хераклея Синтика в музея в Петрич

Тази седмица двуметровата статуя на Хермес, открита в Хераклея Синтика, ще бъде преместена в музея в Петрич. Това съобщи пред БНР ръководителят на разкопките проф. Людмил Вагалински. Статуята е " голяма, на места крехка ", обясни археологът. Голяма мраморна статуя откриха в античния град Хераклея Синтика край Петрич Гръцките медии..

публикувано на 08.07.24 в 11:11

Новите планове за защита на НАТО изискват до 50 допълнителни бригади

НАТО ще се нуждае от между 35 и 50 допълнителни бригади, за да реализира изцяло новите си планове за защита срещу нападение от Русия, твърди анонимен военен източник пред Ройтерс. Той не е дал повече подробности за плановете, които са секретни. Една бригада се състои от между 3000 и 7000 военни. Не е ясно откъде могат да се изтеглят..

публикувано на 08.07.24 в 11:08

Община Сапарева баня плаща все повече за сметосъбиране заради многото туристи и строителството

Община Сапарева баня плаща все повече за сметосъбиране заради многото туристи. Лятото градът нараства три пъти като население с посетителите, но и при активното строителство в курорта. Това беше казано на последното заседание на Общинския съвет. "Генерираме отпадъци като количество колкото в община Дупница", каза кметът Калин Гелев. По данни на..

публикувано на 08.07.24 в 11:08
Снимката е илюстративна.

Прокуратурата разследва смърт в ареста в Ямбол

32-годишен мъж е намерен мъртъв в помещението за задържане в ямболската полиция. От прокуратурата е започнало разследване, образувано е досъдебно производство по чл. 115 за причиняване смърт. Иван Димитров от Ямбол е задържан в нощта на 5-и срещу 6-и юли за притежание на наркотици. Няколко часа по-късно той е открит мъртъв. От прокуратурата..

публикувано на 08.07.24 в 11:01

Очаква се идните дни президентът Радев да обяви кога ще връчи втория мандат

След като ГЕРБ-СДС не успя да събере подкрепа за правителство на малцинството и миналата седмица парламентът отхвърли проекта на кабинет на номинирания за премиер Росен Желязков, предстои идните дни президентът Румен Радев да обяви кога ще продължи конституционната процедура около съставянето на кабинет. Вторият мандат ще получи Движението за права..

публикувано на 08.07.24 в 10:42