Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Предаването „Каста дива” дари играчки в Общинската болница в Мишколц

Акцията е съвместна заедно с колеги от Хърватия, Италия и Холандия

Всяка година предаването на БНР за музикално-сценични изкуства и културен туризъм „Каста дива” празнува рождения си ден 6 март с образователна или благотворителна инициатива, в съответствие с мотото си „Едно предаване, което прави живота по-хубав“. През 2018 г. в партньорство с книжарници „Хеликон” направи първото дарение на детски книжки за Педиатричната клиника на Университетската Александровска болница.

Защо дарения? Хората на изкуството, чиято дейност е свързана с изразяването на емоции, а в нашия случай на музикални журналисти – с отразяването им, сме чувствителни към нуждите на тези, които преживяват някакво страдание. Вярваме, че създаването на среда, близка до домашната или тази на детския клуб, би оказало много положително въздействие върху малките пациенти.

През сезон 2018/2019 г. „Каста дива” започна да прави дарения всеки месец, като в тях постепенно се включиха колеги от още редакции на програма „Хоризонт“ – новинарите, журналистите от екипите на предаванията „Преди всички“, „Хоризонт до обед“, „Нещо повече“. Бяха осъществени дарения в Дневния център за деца с онкохематологични заболявания при УМБАЛ „Царица Йоана ИСУЛ”, Детската клиника на Пирогов, Специализираната болница по детски болести „Проф. д-р Иван Митев”, детското отделение на болница „Токуда”, детското отделение на Окръжна болница.

По време на летния оперен фестивал „Барток плюс“ в Мишколц /Унгария/ се състоя първото международно издание на проекта. Заедно с музикални журналисти от Хърватия, Италия и Холандия дарихме играчки в детското отделение на Общинската болница в Мишколц. Всеки беше подбрал грижливо – за малки и по-големи деца, за момчета и момичета.

„Реших да участваме, защото това е много благородна идея. Важно е да изразяваш любов и съчувствие, особено към децата. А децата в болницата са особено раними и имат нужда от подкрепа, да получат знак, че хора, които дори не ги познават, мислят за тях. Идеята ми хареса и съм благодарен за възможността да се включим в нея. Свързах се и разговарях с приятели, които работят в детска книжарница. Те също харесаха идеята и веднага подбраха подходяща игра, която показва нещо характерно за Загреб и в същото време е разбираема за малки деца. Това е нашето малко, символично дарение, но направено от сърце за децата в Мишколц. Това също така е начинът да отговорим на тази общност, която е наш добър домакин на фестивала „Барток плюс” и е толкова щедра към нас и дава най-доброто от себе си в името на културата“ сподели Бранимир Пофук. 

„За мен благотворителността започва оттам да намериш общ език с всеки – и с хората на улицата, които нямат дом, легло и храна. Но добрата дума е път към сърцето“ каза Лела Кнежевич. „Понякога тя е по-важна и от парите. Дори и да нямаш пари, които да дариш, казвайки добра дума, ти показваш, че този човек също е важен и също е част от обществото, че е ценен и равен“, допълни Бранимир Пофук.Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ
Световният ден на хемофилията обичайно се отбелязва с велопоход в подкрепа на хората с болестта. Но заради пандемията тази година шествието на колела няма да се проведе.

700 души у нас страдат от т.нар. "кралска болест", от тях 100 са деца

В навечерието на Световния ден на хемофилията 17-и април Българската асоциация по хемофилия организира национална кампания. Тази година тя преминава под мотото на световната федерация „Движим се заедно с промяната “.  Хемофилията става част от живота на Петя Саздова още когато синът ѝ Стиви е на седем месеца. Резултатите показват, че..

публикувано на 14.04.21 в 12:50
Петромир Кънчев и Камелия Славчева

Започна кампания за събиране на средства за изоставени деца

Фондация „Надежда за малките”, Фондация "Зорница", Център за изкуство започнаха национална благотворителна кампания "Дари обич". Кампанията ще продължи до Коледа. Всяка година в България се изоставят 2000 деца, половината от тях са в София. Целта на кампанията е да се осигури помощ за тези деца. Голяма част от редовните дарители са спрели да..

публикувано на 12.04.21 в 18:23

Остави всичко друго и чети

„Поканата ни е към всички –  деца и възрастни, да отделят по 15 минути и да почетат книга по свой избор на тишина . За участие в „Остави всичко друго и чети” вече се записаха над 13 000 участници от 21 страни и един протекторат. От цял свят са участниците, попълнили нашия формуляр за четене на сайта ни“. Това каза в предаването „Преди всички“..

публикувано на 12.04.21 в 11:17

Реновират приземения Ту-134 в Силистра

Пътнически самолет Ту-134 повече от 30 години стои приземен до река Дунав. Дълго време самолетът е бил учебна база за децата от Силистра, но преди повече от 15 години парите за поддръжката й свършват. Занемарена и самотна, днес машината е все така край реката, но е напът да сбъдне мечтата на мнозина от крайдунавския град да влязат в..

публикувано на 12.04.21 в 10:11

Децата от подготвителни групи към училищата получават 4 точки за прием

168 училища в София ще приемат първокласници тази есен. Очаква се те да бъдат  около 12 хиляди . Родители на деца в подготвителната група на 139 ОУ  „Захарий Круша“ в столицата сигнализираха БНР с притеснения, че те трябва да кандидатстват по общия ред  и според тях няма гаранция, че ще останат в същото училище.  Те са изпратили свои..

публикувано на 12.04.21 в 09:39

Кампанията "Жълти стотинки" събира средства за болницата в Шумен

До края на януари 2022 година ще продължи събирането на средства в 14-ото издание на кампанията "Жълти стотинки". Мотото на акцията е "Деца помагат на деца". Средствата се използват за купуване не медицинска апаратура в детските отделения в болниците. Тази година вниманието е насочено към болницата в Шумен.   " Това, което казват от..

публикувано на 11.04.21 в 17:05

От Вейдър до Годзила – най-ексцентричните в политическия авангард

Докато у нас всички бистрят политика, „Изотопия” реши да избистри спорния, но достоен за световно гласуване въпрос за най-фрапантните примери за партии и кандидат-политици . Сред тях има почитатели на плюшените мечета, на лимоните, класически фенове на бирата, че и филмови чудовища . Някои идеологии просто отиват отвъд . В следизборното..

публикувано на 10.04.21 в 15:22