Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Предаването „Каста дива” дари играчки в Общинската болница в Мишколц

Акцията е съвместна заедно с колеги от Хърватия, Италия и Холандия

Всяка година предаването на БНР за музикално-сценични изкуства и културен туризъм „Каста дива” празнува рождения си ден 6 март с образователна или благотворителна инициатива, в съответствие с мотото си „Едно предаване, което прави живота по-хубав“. През 2018 г. в партньорство с книжарници „Хеликон” направи първото дарение на детски книжки за Педиатричната клиника на Университетската Александровска болница.

Защо дарения? Хората на изкуството, чиято дейност е свързана с изразяването на емоции, а в нашия случай на музикални журналисти – с отразяването им, сме чувствителни към нуждите на тези, които преживяват някакво страдание. Вярваме, че създаването на среда, близка до домашната или тази на детския клуб, би оказало много положително въздействие върху малките пациенти.

През сезон 2018/2019 г. „Каста дива” започна да прави дарения всеки месец, като в тях постепенно се включиха колеги от още редакции на програма „Хоризонт“ – новинарите, журналистите от екипите на предаванията „Преди всички“, „Хоризонт до обед“, „Нещо повече“. Бяха осъществени дарения в Дневния център за деца с онкохематологични заболявания при УМБАЛ „Царица Йоана ИСУЛ”, Детската клиника на Пирогов, Специализираната болница по детски болести „Проф. д-р Иван Митев”, детското отделение на болница „Токуда”, детското отделение на Окръжна болница.

По време на летния оперен фестивал „Барток плюс“ в Мишколц /Унгария/ се състоя първото международно издание на проекта. Заедно с музикални журналисти от Хърватия, Италия и Холандия дарихме играчки в детското отделение на Общинската болница в Мишколц. Всеки беше подбрал грижливо – за малки и по-големи деца, за момчета и момичета.

„Реших да участваме, защото това е много благородна идея. Важно е да изразяваш любов и съчувствие, особено към децата. А децата в болницата са особено раними и имат нужда от подкрепа, да получат знак, че хора, които дори не ги познават, мислят за тях. Идеята ми хареса и съм благодарен за възможността да се включим в нея. Свързах се и разговарях с приятели, които работят в детска книжарница. Те също харесаха идеята и веднага подбраха подходяща игра, която показва нещо характерно за Загреб и в същото време е разбираема за малки деца. Това е нашето малко, символично дарение, но направено от сърце за децата в Мишколц. Това също така е начинът да отговорим на тази общност, която е наш добър домакин на фестивала „Барток плюс” и е толкова щедра към нас и дава най-доброто от себе си в името на културата“ сподели Бранимир Пофук. 

„За мен благотворителността започва оттам да намериш общ език с всеки – и с хората на улицата, които нямат дом, легло и храна. Но добрата дума е път към сърцето“ каза Лела Кнежевич. „Понякога тя е по-важна и от парите. Дори и да нямаш пари, които да дариш, казвайки добра дума, ти показваш, че този човек също е важен и също е част от обществото, че е ценен и равен“, допълни Бранимир Пофук.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

"Ела и ти" - каузата хора с увреждания да излизат сред природата

Фондация "Ела и ти" помага на напълно неподвижни или трудно подвижни хора да достигнат до различни кътчета в природата. Тези хора прекарват ежедневието си между четири стени. Така стигат до места, до които не биха могли да достигнат дори с помощта на свои близки, коментира в интервю за БНР Гергана Дойчинова от фондацията. Едва 25-30% от..

публикувано на 22.03.24 в 10:28

Защо книга на френски лингвист разсърди британците?

" Английският език не съществува,  това е просто лошо произнасян  френски ",  така е озаглавена новата книга на известния френски лингвист Бернар Черкилини. Книгата на колоритния френски лингвист предизвика реакции на Острова. В статия, посветена на книгата, "Таймс" написа: "Малцина биха отрекли, че английският е завладял света. Но..

публикувано на 20.03.24 в 12:51
Село Брадвари - празника Невруз

Ритуалите на алианите на пролетния празник Невруз в село Брадвари

Алиани посрещнаха пролетта в силистренското село Брадвари с празника Невруз , а кукери гонеха злите сили на Сирни Заговезни – Денят за прошка – в Айдемир.  И едните и другите прескачат огън за здраве и благодат.  И едните и другите посрещат пролетта и поставят началото на новата стопанска година.  Като алиани у нас се определят около 50 000..

публикувано на 20.03.24 в 10:08

В памет на патриарх Неофит, за прошката с отец Дончо Александров

Вие сте с рубриката „Духовен поглед“. Аз съм Румяна Иванова. Светла е паметта на Българския патриарх Неофит. Той е изключителна личност, създаден за патриарх. И след като премина от този свят, продължава да проповядва със спомените ни и с делата си. Спомням си първата ни среща. През пролетта на 1992г. светейшият патриарх Неофит беше декан на..

публикувано на 20.03.24 в 09:24

Илияна – Косара Колева, жертва на домашно насилие помага на жени като нея да излязат от кризата

Над 500 жени, деца и мъже, жертви на насилие или трафик, са потърсили и получили подкрепа в последните четири години в общинския кризисен център „Търновград“. В момента социалните работници, психолозите и терапевтите в този център във Велико Търново се грижат за две майки и техните шест деца, които са били жертви на домашно насилие, и за още..

публикувано на 18.03.24 в 09:19
Мира Сефанова

Жертва на домашно насилие помага на ромски деца

Житейските трудности някои хора приемат като проклятие, наказание от съдбата и негодуват срещу тях. За други обаче те са предизвикателства, справянето с които ги прави по-силни и по-упорити. Мира Стефанова е преживяла много за крехката си възраст. Омъжена твърде рано, станала майка на две деца , когато все още самата тя е дете,..

обновено на 17.03.24 в 13:05

УНИЦЕФ създава специални дигитални обучителни центрове за децата от Украйна

На училище в Украйна – какво да правим, ако попаднем на мина Всяко дете има право на образование – с тази мисия Деймиън Ренс от УНИЦЕФ пристига в Киев около десет месеца след началото на пълномащабната война на Русия срещу Украйна. Съвместно с ресорното министерство организацията полага усилия да осигури максимално добро образование на..

публикувано на 16.03.24 в 13:20