Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Приготвянето на зимнина или как врачани запечатват лятото в буркани

Баба Цеца Бачкова от Враца
Снимка: Ива Антонова

„Това лято за мен е незапомнено плодородие. Отрупани с плод дървета, отрупани с грозде лозя. Производството на домати пък особено впечатляващо. Всички клони са подпрени с колци, защото вече се чупят от плодовете.“ Такава картина описват във Врачанско, където „дори след две градушки и два-три урагана, това е трогателно плодородие“.

Традиционно към края на август и началото на септември започва масова кампания за консервиране на плодове и зеленчуци по домовете. Треска за зимнина обхваща не само селата, където реколтата от плодове и зеленчуци е превзела дворовете, но и градовете. 

„Като всяка година и тази година ми се иска да си направя някакви зимнини. Огънят навънка ми гори, турила съм едно тенеке, специално. На тенекето са много вкусни чушките, много хубаво се обработват, белят…“, разказва друга местна жителка – Цеца Бачкова, която разполага със свои рецепти за печени червени чушки. „И зимата като ни се дояде лютичко, да има.“

Приготвянето на зимнина има и сближаващ ефект между съседите, като „всяка година излизат все по-хубави и по-хубави туршии“, допълва жената.

„С мъжа ми печем чушките, слагаме бурканите, за да оцелеем“, споделя врачанка и пита: „Ако това не е в градината, какво правим?“  

Въпрос на оцеляване, на вкус, народопсихология и на желанието да съхраниш лятото в буркани – приготвянето на зимнина е смес от всичко това.

„Българинът е много трудолюбив и обича зимата вкъщи всичко да има, защото на пазара всичко е много по-скъпо, отколкото когато си го приготвиш.“

„Зимата се вдигат цените на сегашните плодове и зеленчуци и е много важна зимнината за българина – това са основните храни, които ни трябват – да готвим и да се прехранваме.“

Слагането на зимнина е и вид икономия. „Защото грях е толкова плод и зеленчук да се съсипе по стръковете и по дърветата. По-добре затвори го в буркан и през зимата, когато навън е студено и бяло, онези праскови, прекрасни, които греят като слънце в буркана, така ти пълнят душата… и стомаха.“

Целия репортаж на Ива Антонова слушайте в звуковия файл.

Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Във Варна извличат кръвна плазма с два апарата

Кръвният център във Варна работи вече три седмици с пациенти, преболедували Covid-19, които даряват кръвна плазма. Телефоните звънят непрекъснато, близки на болни търсят плазма, има и дарители. Кръвният център във Варна има два апарата за извличане на кръвна плазма и са обучени четирима специалисти, които да работят с апаратите. С..

публикувано на 27.11.20 в 12:56
Хераклея Синтика

Людмил Вагалински: Хераклея Синтика е обречена на успех

Разкритите артефакти в античния град Хераклея Синтика са толкова много, че с помощта на дигиталните технологии могат да пресъздадат живота в този древен мегаполис, сринат от две мощни земетресения. Това е напът да се случи - социализацията и изграждането на туристическата инфраструктура ще направят от мястото музей на открито.  Първите стъпки..

публикувано на 26.11.20 в 12:02

С порастването децата с проблеми в развитието се социализират все по-трудно

Седемгодишната Елица от Хасково е със синдром на Даун. Момиченцето учи в първи клас на СУ „Васил Левски“ и за изтеклите два месеца се е интегрирала добре в масовата паралелка. Елица посещава и ресурсен учител, с нея се провеждат специални занимания. Елица е третото дете в семейството, чакано и желано. Трябвало да се роди на 24 декември и да бъде..

публикувано на 25.11.20 в 13:22
Д-р Цветомила Дудевска

Д-р Цветомила Дудевска след прекаран Covid-19: Такава безпомощност никога не съм чувствала

Най-старата белодробна болница у нас - тази в Троян, беше една от първите, която започна да приема за лечение през пролетта пациенти с коронавирус. През всичките тези месеци от началото на пандемията медиците там излекуваха много болни. Сред пациентите на лечебното заведение се оказа и управителят му д-р Цветомила Дудевска. Тя също се разболя,..

публикувано на 25.11.20 в 11:16
Фоайето на Централна железопътна гара през 1976 година

Търсят се доброволци и дарители за "Български визуален архив“

Фондация "Български визуален архив“ представя фотографии, които свидетелстват за историята, хората, архитектурата в България през XX век. В основата му е изграждането на дигитален архив за свободно разглеждане и сваляне на снимки, абсолютно безплатно с уредени авторски права под лиценза на Creative Commons 4. Дигиталният архив представлява..

публикувано на 25.11.20 в 10:12

Клуб „Родолюбие и отечествознание“ разпространява българските история и култура

„ Мисията на Клуб „Родолюбие и отечествознание“ е разпространяването на българската история и култура . Заедно с тези две основни цели идват опознаването на родината, идват и няколко други, като благотворителността, като подпомагането на българската национална общност, доброволчеството също“. Това сподели в предаването „Нощен хоризонт“..

публикувано на 23.11.20 в 15:44

Красимир Гаджоков от Канада дари средства на МБАЛ - Добрич

Българинът Красимир Гаджоков, който живее в Канада, отправи призив във Фейсбук към всички сънародници в чужбина да даряват средства на болниците в България за лечението на Covid-19. Той самият дари средства на МБАЛ - Добрич. Гаджоков живее в Торонто и работи като консултант по киберсигурност за големи канадски корпорации. Казва, че..

публикувано на 23.11.20 в 14:19