Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Единственият човек в България с трансплантирани сърце и бъбрек изкачи Мусала в подкрепа на трансплантациите

Георги Пеев
Снимка: Дора Атанасова

Единственият човек в България с трансплантирани сърце и бъбрек - Георги Пеев от Хасково, изкачи миналата седмица връх Мусала в подкрепа на донорството и трансплантациите.

За БНР той сподели: „Честно казано, не очаквах такъв голям отзив. Това, разбира се, с нищо няма да помогне за донорството, докато не се случат няколко задължителни неща“.

Пеев каза, че и сега има проект на Наредба за насърчаване на донорство и трансплантация в България, който е от 12 страници.

„Текст пожелателен - „ще“, „ще“, „ще“ - няма проектобюджет, няма бюджет, няма финансова обосновка. Без пари това нещо не може да стане! Надявам се някой от говорещите глави по телевизора да е видял това, което аз направих, да се чукне в главата и да помисли защо не се случват трансплантации“, каза той.

По думите му „един трансплантиран човек, с всичките му условности разбира се, може да бъде пълноценен, да работи, какъвто е моят случай, да плаща данъци и да не лежи само на държавата“.

„Един пациент на хемодиализа е 3,5 пъти по-скъп за държавата, отколкото един бъбречно трансплантиран. Не намирам, първо, чисто човешка логика да се държи един пациент на диализа и да се мъчи. Второ, не намирам чисто пазарна логика“, каза той.

Откакто Георги живее с новото си сърце са се сменили 8 здравни министри, а при трансплантациите и донорството няма политика, сподели Георги Пеев.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

СЕМ изпрати до ЦИК 32 сигнала за несъответствия при медийното отразяване на вота през юни

Общо 32 сигнала е изпратил Съветът за електронни медии (СЕМ) до Централната избирателна комисия (ЦИК) за констатирани несъответствия с разпоредбите на Изборния кодекс при медийното отразяване на вота две в едно на девети юни. Най-много - 11, са сигналите за огласяване на резултати от допитване до обществено мнение преди края на изборния ден, а 6..

публикувано на 05.07.24 в 16:24
Костадин Костадинов

Костадинов предупреди Делян Пеевски да не го сполети съдбата на председателя на ПГ на "Величие"

Лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов предупреди председателя на ДПС Делян Пеевски да внимава, за да не го сполети съдбата на председателя на ПГ на "Величие". "Винаги, когато еничарите са си помисляли, че могат да вземат властта от турците, съдбата им е била една и съща", посочва Костадинов и добавя:  "Еничарите в ДПС вдигнаха бунт срещу турците и..

публикувано на 05.07.24 в 16:21
Киър Стармър, нов британски премиер

Киър Стармър е новият британски премиер

Новият британски премиер Киър Стармър беше радушно посрещнат пред "Даунинг стрийт" 10 след аудиенция при крал Чарлз Трети. В първата си реч пред събралите се негови привърженици той заяви, че е приел поканата от монарха да състави следващото британско правителство. В кратката си, но съдържателна реч, Киър Стармър на практика призова всички..

публикувано на 05.07.24 в 16:16
Магистър-фармацевт Димитър Маринов, председател на Българския фармацевтичен съюз.

Димитър Маринов: Някой се опитва да саботира договарянето между аптеките и НЗОК

Председателят на Българския фармацевтичен съюз Димитър Маринов предупреди, че някой се опитва да саботира договарянето между аптеките и Националната здравноосигурителна каса. Въпреки това, днес представители на Съюза са имали конструктивен диалог с екипа на Касата. Разгледани са били различни варианти за плащане на предписаните и отпуснати лекарствени..

публикувано на 05.07.24 в 16:11

Стартира т.нар. "хазартно дело" срещу Васил Божков, жена му и негови бизнес партньори

Т.нар. "хазартно дело" срещу Васил Божков, жена му Елена Динева, негови бизнес партньори и бивши служители от закритата Държавна комисия по хазарта тръгва по същество.      След като не откри съществени процесуални нарушения в обвинителния акт, съдия Иван Коев обяви, че започват разпити на свидетели.  По искане на адвокатите на десетимата подсъдими,..

публикувано на 05.07.24 в 16:01
Проф. Димитър Иванов

Проф. Димитър Иванов: България да излезе от цикъла на избори, разумният ход е конституционни промени

Бих искал да се получи обединение в българския парламент за създаване на национално експертно правителство с голям политически консенсус, но трябва да сме реалисти - отиваме на избори. Не може този цикъл да продължава непрекъснато. Това коментира макроикономистът проф. Димитър Иванов в интервю пред БНР от Лондон. „България трябва да се..

публикувано на 05.07.24 в 15:40

Ново предаване за туризъм стартира на 7 юли в ефира на програма "Хоризонт"

Лято е и програма "Хоризонт" на Българското национално радио кани своите слушатели на вълнуващо пътешествие. От 7 юли започва ново туристическо предаване, което ще се излъчва всяка неделя веднага след обедния осведомителен бюлетин. " Пътувай с Хоризонт"  ще предложи на слушателите разнообразие от теми и полезна информация за..

публикувано на 05.07.24 в 15:31