Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Двама арестувани за убийството на треньор по борба и приятелката му, открити край Негован

| обновено на 28.08.19 в 22:12
Двамата убити бяха открити във водоема до с. Негован на 18 юли
Снимка: БГНЕС

Изяснена е самоличността на двамата убити, открити във водоема до с. Негован преди близо 2 седмици. По информация на „Хоризонт“ застрелният мъж е бивш треньор по борба и се казва Йордан Атанасов. Освен в български отбори, той е работил и в Саудитска Арабия и Нигерия. Другата жертва е жена, с която той е съжителствал.

За убийството са задържани двама криминално проявени. Те са използвали пистолети със заглушител, обясни заместник-главният прокурор Иван Гешев на специална пресконференция в Техническия университет. Оръжията, с които е извършено двойното убийство, са намерени в района на учебното заведение, където заподозрените участвали в различни ремонтни дейности:

„Към момента са задържани две лица, които имаме подозрение, че са извършители на това доста сериозно и тежко престъпление. Те бяха задържани по Закона за МВР. Днес около обед са открити два пистолета, които бяха намерени, за които се подозира, че с един от тях е извършено това е само тежко престъпление. Извършителите нямат някаква сериозна връзка, която ги свързва с Техническия университет. Имали са трудов договор за поддръжка и техническо обслужване на някои неща“.

Повече от година и половина двамата мъже са извършвали различни ремонти в имоти на треньора, обясни Гешев и обяви, че мотивът за двойното убийство е "користен". В утрешния ден предстои анализ на събраните доказателства, допълни той.

Министърът на вътрешните работи Младен Маринов допълни, че МВР първо е установило извършителите на деянието, а след това - самоличността на жертвите. Заместник-главният прокурор Иван Гешев обясни:

„Към момента, когато беше получена по-конкретна информация за конкретни лица, които евентуално може да са жертвите, долу-горе кръгът на евентуалните жертви беше почти стеснен. В този момент, дъщерята, която е от дълги години живее извън България, която не поддържа добри отношения с родителите си, се е свързала със своя позната, която се е свързала със служител на Столична дирекция на вътрешните работи, само и единствено, защото няма връзка с родителите си дълго време. Оттам нататък служител на МВР подава информация, която беше анализирана“ 

По-рано днес МВР проведе операция по изясняване и събиране на доказателства по случая в апартамент на столичния бул. „Витоша“, където са живели починалите. Полицията разпитваше живеещите в блока дали в кооперацията е имало ремонти. Съседи разказаха пред БНР, че не са виждали двойката от месеци:

"Питаха имало ли е случаи, действия на строителни работници с гащеризони - вечерно време, сутрешно време да вдигат патърдия, някакви скандали. Питаха ме конкретно за апартамента над мен. Там са възрастни хора. Жената почти не я виждам, мъжът го виждам с кучето, но може би да има месец някъде - не съм", каза съсед на Атанасов.

Близка на семейството сподели пред "Хоризонт", че двама заподозрени са задържани за убийството преди МВР да съобщи това официално. Дъщерята на семейството, която живее в Нигерия, е подала сигнала до МВР, след като видяла снимките на дрехите на убитите, публикувани от МВР в интернет, обяви тя: 

"Тя каза: "Нашите ги издирват приятели. Не са ги виждали от 40 дни! Последно са били на някакво опело преди 40 дни и тогава близка на майката на починалата се обадила на моята приятелка в чужбина и казала: "Издирвам майка ти и не мога да я намеря". Аз ѝ казах да се обади в полицията, евентуално и тя звънна преди два дни. Никой не вярваше, че може да са точно те".




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Пирогов: Пострадалото в Созопол дете е в тежко състояние

9-годишното момче, което беше транспортирано в университетската спешна болница "Пирогов" от Бургас, пострадало снощи при инцидент на плажа в Созопол продължава да бъде в тежко състояние, съобщиха от Пирогов. Настанено е в детската реанимация, където е под активно наблюдение и реанимационно лечение.  Самолет "Спартан" транспортира в..

публикувано на 03.08.24 в 21:10
Снимката е илюстративна

Пожар гори в района на връх Синаница в Пирин

Пожар гори в района на връх Синаница в Пирин. Бил е предизвикан от мълния в късния следобед, потвърди за БНР директорът на национален парк "Пирин" Росен Баненски.  В неделя сутринта служители на парка ще тръгнат към мястото на инцидента. Теренът е доста труден, каза кметът на община Сандански Атанас Стоянов. Обстановката на..

публикувано на 03.08.24 в 21:03

Пожар на Витоша

Пожар е избухнал на Витоша. Гори ниска растителност над пернишкото село Чуйпетлово.  Населеното място е разположено в подножието на Витоша, местността е труднодостъпна, което затруднява работата на пожарникарите. Хеликоптер се е включил в гасенето, съобщи регионалният говорител на МВР в Перник Венцислав Алексов. Към огнеборците се е..

публикувано на 03.08.24 в 21:00

Кипърците се отказват от парите в брой по-бързо от останалите европейци

Кипърците се отказват от парите в брой по-бързо от останалите европейци. Кредитните преводи, картовите плащания и плащанията с електронни пари нарастват по-ускорено в Кипър в сравнение с еврозоната, посочва доклад на Централната банка. Платежните карти са най-популярното средство за разплащане в Кипър, като заемат 73% от обема на ежедневните..

публикувано на 03.08.24 в 20:46

Над 100 изпълнители на гайдарското надсвирване в Гела

Най-големият гайдарски празник в Родопите изпъстри Илинденските поляни с хора от всички краища на България облечени в носии и дрехи с български шевици. Целта на гайдарското надсвирване е да съхрани и популяризира народното творчество, да подкрепя предаването на традициите във фолклора ни, да се осъществи обмяна на опит между гайдари от цялата..

публикувано на 03.08.24 в 20:43

Горят около 1000 дка. иглолистни дървета край невестинските села Илия и Църварица

Пожарът край невестинските села Илия и Църварица, който гори от вчера, този следобед се е разраснал и е обхванал над 1000 декара самозалесила се иглолистна гора. Трудност в овладяването му представлява и това, че е във високопланински и труднодостъпен терен. Този следобед в гасенето на пожара са се включили и два военни хеликоптера - "Кугър"..

публикувано на 03.08.24 в 20:30

Жители на квартал "Аспарухово" във Варна протестираха срещу намерението на инвеститор да строи кооперация там

Десетки жители на квартал "Аспарухово" във Варна, общински съветници, кметът на района Ивайло Маринов, се събраха на протест пред терена в центъра на квартала, където частен инвеститор ще строи жилищна кооперация, при което ще бъдат изсечени седем кедри и още едно дърво.  Хората казаха, че са готови да направят жива верига, за да предотвратят..

публикувано на 03.08.24 в 20:22