Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пожарът в Новозагорско е овладян, няма евакуирани хора

| обновено на 29.08.19 в 12:38
Пожарът, възникнал в борова гора в района между селата Еленово и Сокол, община Нова Загора.
Снимка: БГНЕС

Сериозен пожар бе овладян снощи около Нова Загора. Горя борова гора между селата Еленово и Сокол.

Вертолет от авиобазата в Крумово днес отново се включи в овладяването на пожара край новозагорските села Еленово и Сокол. Екипи от огнеборци, служители на горското стопанство, доброволци и тежка техника от ТЕЦ "Марица-Изток-2" и военнослужещи със специализирана техника продължават да дежурят и да помагат в гасенето на останалите огнища в боровата гора между селата Сокол и Еленово, каза комисар Владимир Демирев - директор на Регионалната дирекция на пожарната в Сливен:

"Притеснението ни е горенето на боровата гора над с. Еленово. Охраняваме в момента с 3 противопожарни автомобила и 2 автомобила на горското стопанство“.

Огънят вчера обхвана площ от близо 2000 дка, сред които и земеделски площи и близо 700 дка борова гора. Жителите на с. Сокол все още са притеснени от възможността да се възобнови огънят.

Вчера те са били подготвени за евакуация, разказа кметът на селото Янка Георгиева:

"Защото на 50-60 м от селото ни, на 30 м от гробището ни бушуваше стихията"

Към момента няма опасност за населението. Прави се и замерване на чистотата на въздуха от екоинспецията в Стара Загора. Не са открити отклонения от нормите.

Старши комисар Красимир Шотеров от Дирекция „Оперативна дейност, пожарна безопасност и защита на населението“, който ръководи операцията по гасенето на пожара в село Сокол, разказа пред БНР:

„Останахме цялата нощ да охраняваме периметъра на пожара, за да сме спокойни, че всичко е свършено както трябва. Не се стигна до евакуиране на населението, тъй като своевременно успяхме да спрем развитието на пожара към населените места“, Каза той в предаването Преди всички“ на програма „Хоризонт“.

„Достатъчно сили и средства се предислоцираха в района на пожара и поради тази причина успяхме да се справим навреме. Нямаше никаква опасност за населените места и за населението. Взехме мерки да се замерят и факторите на въздуха от РИОСВ-Стара Загора, в резултат на което днес ще имаме протоколи от цялостното замерване, но при първи прочит няма опасност от вредности във въздуха в населените места“, посочи той. 

Изключително бързо бе организиран целият държавен ресурс, с много голяма бързина са събрани сили и средства от пожарната, от държавните горски предприятия, участвали са доброволци от населените места, както и военен с хеликоптер, който за първи път се използва тази година при пожар, и тежка техника от мини „Марица Изток 2“, допълни още Красимир Шотеров.

Цялото интервю с Красимир Шотеров можете да чуете от звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Д-р Снежана Йосифова

Д-р Снежана Йосифова: Голям процент от болните с поленова алергия имат кръстосана алергия

Цветница е хубав пролетен празник. Пролетните цветя, цъфтящите дървета и зелената трева обаче създават дискомфорт на пациентите със сенна хрема . Как по-лесно да преминат този период на пролетни алергени пациентите разказваме в "Минути за здраве" по "Хоризонт". " Алергичният ринит  е заболяване, което се причинява от алергично възпаление на..

публикувано на 27.04.24 в 07:30

Нова вълна руски ракетни атаки в Украйна

Украйна съобщи за нова вълна руски ракетни атаки през изминалата нощ, след като американският министър на отбраната Лойд Остин обяви поръчки за оръжие за Киев към американската военна индустрия в размер на 6 милиарда долара. Няколко групи крилати ракети са били регисктрирани в източните и южните области на Украйна. Друга ракетна атака е..

публикувано на 27.04.24 в 07:30

Почистват язовир "Малко Шарково" в община Болярово

Почистване на язовир „Малко Шарково“ в крайграничната община Болярово организира Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури. В екоакцията ще се включат и клубове по спортен риболов, жители на село Малко Шарково и доброволци. Акцията ще започне в 9 часа и е под мотото: „Който обича гората/водата - слага боклука в торбата!“ ...

публикувано на 27.04.24 в 05:28
15 години българско училище

15 години празнува българското училище в град Паралимни

Празнично шествие и голям концерт днес в град Паралимни, в югоизточната част на Кипър, са кулминацията на събитията, с които българското училище „Народни будители“ в Паралимни отбелязва 15-тата годишнина от основаването си.  Тържественото честване на 15-ия рожден ден на българското училище ще почетат кипърски и български официални гости, много наши..

публикувано на 27.04.24 в 04:22

Пролетно издание на кампанията "Капачки за бъдеще" в Пловдив

Пролетното издание на благотворителната кампания „Капачки за бъдеще“ ще се проведе днес в Пловдив. Целта на кампанията е да бъдат подпомогнати 20 детски и родилни отделения в цялата страна.  В Пловдив благотворителната инициатива ще се състои на паркинга на голям хипермаркет на бул. „Санкт Петербург“.  В продължение на 5 часа - от 9.00 до 14.00 ч.,..

публикувано на 27.04.24 в 02:51
Лондон, 14 октомври 2023 г.

Отмениха шествие на еврейска организация в Лондон поради опасения за сигурността

Във Великобритания еврейска организация обяви, че с голяма неохота отменя своята демонстрация под надслов "Вървим заедно" в централен Лондон поради опасения за безопасността. Хиляди се очакваше да присъстват на похода в съботния ден в британската столица, който щеше да съвпадне с почти редовните пропалестинските шествия. Така наречената „Кампания срещу..

публикувано на 27.04.24 в 02:05

Пленум на БСП определя кандидатските листи за изборите

Пленум на БСП определя кандидатските листи за парламентарните и за европейските избори. Общинските и областните конференции за евровота вече са се състояли във всички партийни структури в страната. Излъчени са около 100 номинации за представители в Европейския парламент, от които ще бъдат определени листите с кандидатите.  Хора с обществен опит и..

публикувано на 27.04.24 в 01:53