Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

АБВ искат информация за капиталите на кандидат-инвеститорите в АЕЦ "Белене"

Румен Петков
Снимка: БГНЕС

АЕЦ "Белене" трябва да бъде 100% държавна собственост, настояват от партия АБВ с писмо до министъра на енергетиката. От партията искат да бъде създадена работна група, която да разгледа заявките за инвестиции и да изготви кратка листа, но да се изиска информация от фирмите, подали заявление, с какъв капитал разполагат те, кой е фактическият собственик на всяка от компаниите, заявили интерес, и какъв е произходът на капитала. 
Лидерът Румен Петков разкритикува правителството за проблеми в енергетиката, които, според него са основен фактор за спирането на проекта "Турски поток": 
"Правителствата на БСП и на ГЕРБ ликвидираха, на този етап, възможността България и Европа да получават пряко газ от Русия и да не плащаме транзитната такса на Турция, но сега това правителство на Борисов е основен фактор за непострояването на тръбата на "Турски поток" - ние нямаме определен изпълнител и по този начин България играе ролята на обрания мек спусък на пистолета на челото на Русия за принуда Русия да преговаря с Украйна, за да не остане Европа без газ. И това ще го плащаме ние".



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

АБВ иска АЕЦ "Белене" да е държавна

Русия и Китай, чиито компании проявиха интерес да бъдат стратегически инвеститор на АЕЦ "Белене", имат готовност за договаряне на предварителна продажба на ток от централата за съседните държави като Сърбия и Северна Македония. Това заяви лидерът на..

публикувано на 20.08.19 в 15:56
ВИЖТЕ ОЩЕ
Дидие Рейндерс

Еврокомисар Рейндерс: При случаи на цензура трябва да се заведе дело

Евродепутатът от групата "Европа на суверенните нации" Петър Волгин отправи питане към еврокомисаря по правосъдието Дидие Рейндерс във връзка с "много ужасни примери за цензура в Европа". Еврокомисар Рейндерс бе изслушан в комисията по граждански..

публикувано на 25.07.24 в 08:59
Джо Байдън в Овалния кабинет, 24 юли 2024 г.

Байдън: Защитата на демокрацията е по-важна от всяка титла

Три дни след като се отказа от битката си за нов мандат и ден след завръщането си в Белия дом президентът на САЩ Джо Байдън се обърна към нацията, за да обясни причините за решението си. В обръщението от Овалния кабинет, продължило близо 11..

публикувано на 25.07.24 в 08:43

Продължават усилията за справяне с пожара на българо-гръцката граница

Сравнително спокойна е обстановката в района на българо-гръцката граница - огънят, преминал и на българска територия късно вчера, е овладян, но продължават усилията за недопускане на разпространяването му отново, съобщиха от МВР. По данни на..

публикувано на 25.07.24 в 08:37
Любен Иванов

Любен Иванов: Нека г-н Пеевски разправя. Реално факти не е посочил

"Защо ГЕРБ и ДПС, кръгът около Пеевски, провалиха заседанието на комисията "Нотариуса", точно когато започна да идва информацията около КТБ ? Най-вероятно има зависимости, които не желаят да бъдат разкрити." Това коментира в интервю за БНР..

публикувано на 25.07.24 в 08:34

Голям горски пожар в испанската област Арагон

Испанските огнеборци потушават голям горски пожар в провинция Уеска в област Арагон. На терен са близо сто служители, по въздух гасят шест самолета, съобщават властите. Активирано е и военното звено за спешни случаи за борбата с пожара,..

публикувано на 25.07.24 в 08:33
Снимката е илюстративна, архив.

Петролен танкер е потънал край бреговете на Филипините

Петролен танкер е потънал край бреговете на Филипините, съобщиха властите. Мобилизирани са служители по опазване на морската среда, които се опитват да ограничат образувалото се нефтено петно.  Плавателният съд, плаващ под филипински флаг, е..

публикувано на 25.07.24 в 08:31
Постер за набиране на войници в Киев, 9 април 2024 г.

Три жертви на стрелба между украински войници

При инцидент със стрелба между украински войници, позиционирани в североизточната Харковска област приключи с три жертви, а четирима сериозно ранени, съобщи в сряда украинската армия. Подробности не се съобщават, а армията не уточнява кой е..

публикувано на 25.07.24 в 08:20