Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Адв. Десислава Кръстева: На практика държавата глобява сама себе си в случая с НАП

Снимка: Георги Корнейков, БНР

Наложената на НАП глоба от 5 милиона лева заради теча на лични данни има елемент на бутафория и съмнителен ефект. Това заяви в предаването "Преди всички" адвокат Десислава Кръстева от фондация "Право и интернет":
“На практика държавата глобява сама себе си. Това е една наистина нова практика. Досега не сме наблюдавали подобен феномен, толкова съществена като размери глоба, наложена в рамките на публичния сектор“, каза пред БНР адвокат Кръстева и обясни казуса:

“В България обичайно не се налагат санкции на публични органи - от един публичен орган, на друг публичен орган. Има много ограничени ситуации, в които това се е случвало. Като размери не бих желала да коментирам глобата, тъй като от една страна тя е може би твърде ниска на фона на случилото се нарушение на сигурността на данните. От друга страна обаче, в рамките на публичния сектор, налагането на глоби не е най-ефективната мярка за превенция срещу такива събития и всъщност ефектите от такава глоба са доста съмнителни. За мен лично има един елемент на бутафория в това, защото, налагайки санкция на една институция, която е разпоредител с бюджетни средства, на практика се взимат средства от бюджета. Тези средства постъпват в бюджета на Комисията за защита на личните данни, но самата Комисия не може да разполага със средствата, събрани от глоби, безконтролно и както си прецени за добре и на практика всъщност голямата част от тези глоби след това постъпват обратно в републиканския бюджет и те се преразпределят“.

Кръстева коментира като несъстоятелни и нереалистични предложените от лидера на БСП Корнелия Нинова персонални наказания за служители в приходната агенция.

Интервюто на Диана Дончева с Десислава Кръстева можете да чуете от звуковия файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Снимката е илюстративна

Очаква се противопожарен самолет от Франция за гасенето на пожара на границата с Гърция

Очаква се днес да пристигне противопожарен самолет от Франция, за да се включи в гасенето на пожара на граничната планина Славянка. Страната ми поиска помощта по Европейския механизъм за гражданска защита, след като снощи огъня, който изпепели над 15 хил. декара в Гърция, навлезе на българска територия, а наличието на минни заграждения затрудни..

публикувано на 29.07.24 в 08:09

Четирима руски журналисти останаха без акредитации за Игрите в Париж

Руската държавна информационна агенция ТАСС съобщи, че организационният комитет на Олимпийските игри в Париж е лишил четирима нейни журналисти от акредитация за отразяване на Игрите, без да се споменават конкретни причини. Русия заяви, че отнемането на акредитацията на репортерите е било "напълно неочаквано", след като журналистите са..

публикувано на 29.07.24 в 08:09
Кадър от взривовете в складовете за фойерверки в Елин Пелин

Борис Радански: Нормативно има минимални отстояния на опасни производства от населените места

Нормативната база регламентира за отделни видове производства и съхранение на взривни вещества и боеприпаси минимални отстояния от населени места и инфраструктура . Това обясни в интервю за БНР Борис Радански, собственик на фирма за военни продукти. " Обикновено се изчислява на базата на т.нар. тротилов еквивалент ", уточни той...

публикувано на 29.07.24 в 08:00
Николас Мадуро на митинг в Каракас.

Николас Мадуро е обявен за победител на президентския вот във Венецуела

Президентът на Венецуела Николас Мадуро отново печели изборите във Венецуела, съобщи Избирателната комисия, въпреки многобройните сондажи, които сочеха предимство на опозицията. Основен съперник на Мадуро беше кандидатът на най-големия опозиционен блок Едмундо Гонсалес. Опозицията призова гласоподавателите да останат в секциите за..

публикувано на 29.07.24 в 07:57
Снимки на жертвите на удара срещу окупираните от Израел Голански възвишения.

САЩ и европейски държави се обявиха против разрастване на конфликта Израел - "Хизбула"

Съединените щати и редица европейски страни се обявиха против разрастване на конфликта на Израел с ливанската радикална групировка "Хизбула", която беше обвинена за гибелта на 12 деца и младежи при ракетно нападение в окупираните Голански възвишения. "Хизбула" напусна позиции в Ливан, след като Израел заплаши със силен удар в отговор на..

публикувано на 29.07.24 в 07:48

Румен Стоянов: Държавата трябва да застави мобилните оператори навсякъде да има връзка

"На места няма обхват и не може да бъдат известени хората . Писали сме писма до всички комисии, до министъра на вътрешните работи, на отбраната, до ДАНС, парламентарни комисии. Няма никакво решение. Това, което тогава казвахме, сега се случва ." Това обясни пред БНР Румен Стоянов, изпълнителен директор на Националното сдружение на кметовете..

публикувано на 29.07.24 в 07:44

Работи се по всички версии за изгорелите складове за фойерверки край Елин Пелин

Прокурори и следователи работят по всички версии за изгорелите складове за фойерверки край Елин Пелин. Вчера бяха открити две тела в района на взривовете. Така жертвите станаха четири.  Разпитани са осем свидетели. Един от тях е младеж, който е оцелял на територията на складовете през първите 20 минути на пожара и е успял да се спаси, съобщи..

публикувано на 29.07.24 в 07:38