Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кои са тайните на езика за един писател и един лингвист

Румяна Слабакова и Златко Ангелов в танца на думите

Румяна Слабакова и Златко Ангелов
Снимка: Личен архив

"Българската литература стои встрани от световната не поради непреводимостта, а поради това, че темите, с които българските писатели излизат в литературното поле, са доста чужди на света. Те обикновено са свързани с въпроса кой е виновен за нашето състояние сега. От този въпрос светът отдавна не се интересува.“ Това каза писателят Златко Ангелов в предаването „Графити по въздуха“.

Писателят и съпругата му – лингвистът Румяна Слабакова бяха специални гости на „Хоризонт“. Румяна Слабакова е работила дълги години в САЩ, а сега във Великобритания, научните й интереси са в областта на усвояването на втори език. Занимава се с клон на лингвистиката, наречен „генеративна граматика“.

Нагласата към езика е като нагласата да дишаме

„Генеративната граматика“ е оптимистичният възглед за езика, който казва, че ние сме родени с известно знание за езика, просто защото сме човешки същества и всеки е роден с определена нагласа да научи език. По същия начин, по който имаме нагласа да се научим да дишаме и да вървим, има подобна нагласа за изучаване на език.“

„Лингвистиката е когнитивна наука. Тя се занимава с това как мозъкът разбира сигнала на езика и произвежда такъв сигнал. Смята се, че след като човек е научил първия си език като малко дете, следващите езици са по-трудни за научаване. Това, разбира се, зависи от възрастта, на която започваш да учиш втория си език, третия език и т.н. Говори се, че има критичен период за научаване на втори език – може би около пубертета – 11-14 години, след което процесът на научаване на втория език не е същият както при децата.“

Лингвистът търси доказателства, че няма критичен период за учене на език

Слабакова се опитва да опровергае тази теза и да докаже, че няма критичен период. „И че изучаването на чужд език след пубертета е също такъв естествен процес, както и изучаването на първи език от деца.“ 

Идеята я навестява десет години след началото на научната й кариера. Убеждават я данни, получавани по време на научните й изследвания. „Вярно, че има данни за обратното, но те могат да бъдат обяснени по други начини. И аз всъщност не съм намерила достатъчно доказателства, за да се откажа от своята гледна точка.“

Казва, че посланието, което идва от работата й, е „абсолютно оптимистично“ и че вратата за изучаване на чужди езици не се затваря след пубертета.

Отскоро Румяна Слабакова е член на Норвежката академия на науките

Румяна Слабакова е защитила дисертация в университет в Монреал в Канада, тематично ориентирана към това как българите изучават английски език. Наскоро е била избрана за член на Норвежката академия на науките.

Съпругът на Румяна – писателят Златко Ангелов, гледа на работата й от позицията на „лаик лингвист“. Самият Златко споделя, че започвайки да учи английски след 20-годишна възраст, е срещнал големи трудности. „И освен това, живеейки с англоговорящи хора осъзнавам, че на дълбокото идиоматично ниво аз не мога да го постигна, така както го постига едно дете. Затова и когато реших, че ще пиша белетристика, не мога да си позволя това да бъде на английски. Това трябва да бъде на родния език.“

Румяна Слабакова и Златко Ангелов

У дома си говорят на български, но признават, че все по-често смесват български и английски. „Нашите деца в различни степени загубиха българския, но пък имам внуци, на които майката и вуйчото говорят на български и в момента – на 9 и на 6 години, те говорят много добър български език.“

Румяна Слабакова не е привърженик на теорията, че езикът и мисленето са непременно свързани и доминирането на втори или следващ език моделира начина на мислене.

„Не намирам, че има разлика в светогледа и душата. Това е съвсем механично. Аз например, когато напусках родната си страна на 35 години, си мислех, че в никакъв случай не мога да загубя родния си език, който е толкова дълбоко поставен в мен. И си казвах: „Какви са тия хора, дето не знаят да говорят български след толкова години в чужбина?“ И след като живея вече 27 години извън страната, виждам, че това не е въпрос на превземане. Мозъкът си има едни рутини, които като се използват през цялото време, те стават доминантни.“

Златко Ангелов се захваща с прозата сериозно след 2009-а

Румяна е първият читател на текстовете на Златко. През 80-те години той публикува свой разказ в тогавашния вестник „Антени“. Сериозно се заема с проза през 2009 година, което определя като „доста късно“.

„Държах да докажа на жена си, че мога да бъда писател. Тя одобри първата новела, която аз написах. Тя я хареса и това много силно ме окуражи. Така излезе първият сборник от новели.“

През 2011-а ги навестява шанса да живеят и работят една година в Сан Себастиян, Испания. „И там ми дойде вече идеята, че мога да започна да пиша роман, семеен роман, който да изразява много неща от живота, който съм преживял в България и който след това съм продължил да живея извън България. Тя работеше на канапето с компютъра, аз седях на една масичка и си пишех.“

„Хотелът на спомените" излиза до края на годината

С известни прекъсвания Златко Ангелов работи по романа чак до март 2018 година. Сега чака публикуване до края на годината. Озаглавил го е „Хотелът на спомените“.

Преди да срещне Румяна, Златко бил „един балкански мачо“, но връзката им го накарала да преосмисли много неща. Сега той е основният човек, който се грижи за дома им, умее да готви вкусно и да върши всякакви неща за поддържането на бита в семейството. 

Цялото интервю на Светлана Дичева с Румяна Слабакова и Златко Ангелов чуйте в звуковия файл.
  
Снимките са от Личен архив на Румяна Слабакова и Златко Ангелов

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Анна Ризова и театралната школа

Анна Ризова в рубриката "Горещи сърца": Уча децата, че трябва първо да обичат себе си!

За нея няма невъзможни неща. Но най- важното за нея е да накара децата, а и възрастните да повярват в силата на изкуството и познанието. Тя е на 30 години, вече е усвоила няколко професии. Завършила е театрално изкуство, докторант е по "Кинознание и телевизия", преподава на студенти в Югозападния университет, работи като експерт "Реклама" в Радио..

обновено на 21.04.24 в 09:30
Анна Йончева, основател на инициативата

Анна Йончева: Благодарна съм за всичко научено от семействата на деца с увреждания

Преди 5 години на една детска площадка в София една майка вижда как дете съветва друго дете да не играе с момиче в инвалидна количка, защото момичето е заразно. Така Анна Йончева решава да направи децата с увреждания видими, за да могат другите деца да свикнат с тях и да играят заедно.  Тя е фотограф-любител, основател на проекта „Различните деца“,..

публикувано на 19.04.24 в 15:53

"Представи си - Не е нужно да гледаш, за да видиш". Проект на студенти от НБУ за незрящи

Студенти по журналистика от 4-ти курс в Нов български университет предизвикват въображението на незрящите, за да ги отведе там, където не могат да отидат. Това се случва в проекта "Представи си - Не е нужно да гледаш, за да видиш", създаден от млади хора за техни връстници със зрителни проблеми. Премиерата на студентското радиопредаване беше..

публикувано на 19.04.24 в 11:15
Проф. Владимир Кефалов

Проф. Владимир Кефалов сред най-добрите специалисти в света в изучаването на човешкото зрение

Преди 23 години е учредена  Бреслеровата награда . Учените или лекарите, които имат право да се състезават за нея могат да живеят в която и да е държава по света, но трябва да имат медицински или научни изследвания, които  да допринасят за лечението на хората, загубили зрението си . През  2019 г. в списъка на учените  получили високото отличие е..

публикувано на 17.04.24 в 12:33

Само зимата ли може да ни изненада? Летният сезон е пред провал заради недостиг на кадри

Летният сезон е пред провал, предупреждават хотелиери и работодатели по Южното Черноморие. Причината - задълбочаването на кризата с липсата на работници и персонал за туристическите обекти . Само по Южното Черноморие за предстоящия сезон се търсят 27 хиляди работници. Междувременно посолствата в трети държави извън ЕС, откъдето се чака работна..

публикувано на 16.04.24 в 09:41

Седмицата на космически обороти: слънчево затъмнение и научно просветление

Деца и възрастни носеха цветя за извънземните, някои ги чакаха с глави лук. Казваха, че не се страхуват : - Вярвате ли, че ще дойдат? - Вярвам, защото тази заран пак съобщиха, вестниците четем. - Те дали биха могли да помогнат на България с нещо? - Ами казаха: "Ще помогнем". -..

публикувано на 13.04.24 в 17:09

"Яйцето" в СУ се събуди за нов живот – става модерна зала за събития

Емблематичното за поколения студенти и преподаватели пространство в Софийския университет "Св. Климент Охридски" - "Яйцето", започва нов етап от своето съществуване. То вече ще бъде съвременно пространство за публични събития, в което ще се помещава и модерна лаборатория.  " Залата има невероятна акустика . Направихме специално озвучаване. Може..

публикувано на 12.04.24 в 12:05