Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Още не е ясно със или без сделка ще е Брекзит и дали на 31 октомври

Снимка: ЕПА/БГНЕС

От неформалната среща на министрите на външните работи на страните от ЕС в Хелзинки излезе призив за излизане на Великобритания от Съюза със сделка. Това идва след решението на премиера Борис Джонсън да разпусне парламента до 14 октомври. Това доведе до опасения за хаотично напускане на Великобритания. Топката е в полето на Великобритания, коментираха външните министри.

„Ако питате Борис Джонсън, той ще ви каже точна обратното“, посочи в предаването „Хоризонт за вас“ кореспондентът на БНР в Лондон Веселин Паунов. По думите му за премиера Джонсън Брюксел трябва да прави отстъпки на Албиона.

„Събитията на Острова са много динамични, но парадоксално вече трета година се тъпче на едно място. Абсолютно не е ясно дали на 31 октомври Великобритания ще излезе със сделка или ще излезе без сделка, или дали ще има ново отлагане. В тази динамика е монго трудно човек да прави прогнози“, каза Паунов.

Искането на премиера за разпускане на парламента не е безпрецедентно. Безпрецедентно е времето, в което се иска - точно преди Брекзит. 

„За привържениците на споразумението с ЕС има два изхода - промяна на закона, с която правителството ще се задължи да напусне ЕС единствено след сделка, или вот на недоверие, както иска Джеръми Корбин. Тогава той ще оглави временно правителство, ще отложи Брекзит и ще предизвика нови избори. Времето е кратко - до 9 септември“, обясни Веселин Паунов.

Според него Корбин не е обединяваща фигура дори и в средите на опозицията, затова последният вариант е малко вероятен и парламентът ще се опита да отложи Брекзит, след което да изпрати Джонсън да договаря нови условия.

Целия разговор с Веселин Паунов може да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

НС прие промени в Закона за предучилищното образование

След близо 3 часа дебати парламентът прие на първо четене промяната в Закона за предучилищното образование предложена от "Възраждане". С нея се забранява пропаганда популяризиране и подстрекаване, по какъвто и да е начин пряко или косвено на идеи или възгледи, свързани с нетрадиционната сексуална ориентация или определяне на полова идентичност..

публикувано на 07.08.24 в 14:10
Спално бельо

В дома за мъже с умствена изостаналост в с. Русокастро се нуждаят от спално бельо и зимни дрехи

"Има хора, които постоянно ни изпращат помощи. Винаги имаме нужда от подкрепа. Всичко се използва и отива по предназначение". Това обясни пред БНР Любчо Марков, директор на дома  за мъже с умствена изостаналост в бургаското село Русокастро. Германско сдружение помага на дома за лица с умствена изостаналост в Малко Шарково Той посочи, че през..

публикувано на 07.08.24 в 13:45
Кирил Петков

Кирил Петков потвърди, че в ПП-ДБ е обсъждано свалянето на Рая Назарян

Кирил Петков потвърди, че действително е имало инициатива за свалянето на Рая Назарян от председателския пост в Народното събрание и че по темата е имало разисквания в коалицията "Продължаваме промяната"-"Демократична България": "Това, което стигна до нас - имаше такава инициатива, но, след много дълги разисквания от наша гледна точка, ние..

публикувано на 07.08.24 в 13:37
Тигров комар

Гръцките здравни власти предупреждават за случаи на западнонилска треска

Гръцката национална организация за обществено здравеопазване (EODY) издаде предупреждение за вируса на западнонилска треска и съветва гражданите да бъдат внимателни. Общо в страната са регистрирани 33 случая на заразени, като седем пациенти са починали от вируса, предупреждават от здравното министерство. В последните месеци вирусът се активира...

публикувано на 07.08.24 в 13:31

80-годишен шофьор блъсна на пешеходна пътека 83-годишен в Ловеч

83-годишен мъж е бил блъснат тази сутрин на пешеходна пътека на кръгово кръстовище в Ловеч от лек автомобил управляван от 80-годишен водач.  Пострадалият е  откаран за лечение в плевенска болница в тежко състояние, разследват се причините за инцидента.

публикувано на 07.08.24 в 13:26
Снимката е илюстративна

Очаква се следобед да бъде окончателно загасен пожарът край Църварица

Пожарът, който възникна в петък в землището на граничните села Църварица и Илия и обхвана около 1000 декара гори, самозасесили се територии, сухи треви, а изгоряха 4 къщи и десетки кошери на местен стопанин, на практика е угасен.  Дежурни екипи контролират за тлеещи огнища при пожара край с. Църварица През изминалата нощ бе осигурено..

публикувано на 07.08.24 в 13:19
Система за противовъздушна отбрана IRIS-T.

И бюджетната комисия одобри купуването на противоракетни комплекси за армията

Предложението за купуване на противоракетни комплекси за армията бе одобрено и от бюджетната комисия в парламента. В първия етап страната ни ще купи германски зенитно-ракетен комплекс IRIS-T за 356 милиона лева. И пред бюджетната комисия зам.-министърът на отбраната Аделина Николова обясни, че страната ни сега ще закупи един ракетен комплекс...

публикувано на 07.08.24 в 13:17