Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Масови пристигания на мигранти в Гърция и Испания

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Над 150 мигранти нахлуха в автономния испански град Сеута, разположен на средиземноморския бряг на Северна Африка, срещу Гибралтар. Няколко часа по-рано, на 13 лодки от Турция, 540 души пристигнаха на гръцкия остров Лесбос. От тях 240 са деца. Те бяха прехвърлени в претъпкания мигрантски лагер "Мория", чиито капацитет е 3000 души:

"Гръцкото правителство трябва да предприеме спешни мерки, за да намали натоварването на острова. В момента тук има близо 12 000 души."

- алармира Астрид Кастелейн от върховния комисариат на ООН за бежанците. Най-новите данни на Международната организация по миграция сочат, че до 28 август тази година над 46 хиляди души са преминали Средиземно море към Европа. Отчетен е спад спрямо миналата година, когато опасното пътуване са предприели 68 хиляди души.

Агенция "Франс прес" цитира анонимен гръцки дипломат, който е заявил, че Атина е информирала ЕС за "безпрецедентния ръст" в броя на мигрантите. В южната ни съседка по море тази година са пристигнали над 23 000 души. Един от тях - тийнейджърът Енаят Хюсеи от Афганистан сподели:

"Искам Германия да ме приеме. Напуснах родината си, заради войната в Афганистан. Там не е добро място за живеене. В Германия е по-хубаво."


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Мощна буря над Рим, мълния удари Арката на Константин

Mощен  вятър, с изключителни пориви до 90 км/ч и пороен дъжд изненадаха Вечния град.  Върху историческия център са паднали над 80 мм дъжд на квадратен метър, колкото пада средно за цял есенен месец. Наводниха се и редица квартали и някои спирки на метрото,  улици станаха реки, изкоренени са дървета, мълния удари Арката на Константин. От Археологическият..

публикувано на 04.09.24 в 02:06

Елтън Джон се възстановява след тежка очна инфекция

Елтън Джон е с “ограничено зрение" след "тежка очна инфекция". Това става ясно от публикация на самия 77-годишен певец в Instagram.  Музикалната легенда разкри в Instagram, че през лятото е имал тежка очна инфекция, която за съжаление го е оставила само с ограничено зрение на едното око.  „Лекувам се, но това е изключително бавен процес и ще отнеме..

публикувано на 04.09.24 в 01:53

Силен трус разлюля Кипър

Земетресение с магнитуд 4,9 по Рихтер е регистрирано в Кипър, съобщи Европейският средиземноморски сеизмологичен център. Епицентърът е на около 10 км дълбочина, на 18 км. югозападно от град Пафос. Към момента няма данни за нанесени щети.

публикувано на 04.09.24 в 01:10

Кипър и Гърция отчитат отлични резултати за фериботната връзка между двете страни

Днес завършва третият сезон на фериботната връзка Кипър - Гърция. В последния за това лято курс обслужващият я кораб ще пристигне тази сутрин в кипърския град Лимасол. Правителството в Никозия отчете като „огромен успех“ действието на морската линия, в резултат на което продължи договора за експлоатацията ѝ с още 3 години. Морската..

публикувано на 04.09.24 в 00:44

"Да, България" остава в коалицията ПП-ДБ

Националният съвет на "Да, България!" реши да даде мандат на Изпълнителния съвет за сключване на предизборно споразумение за съвместно участие в изборите за 51-во Народно събрание на "Да, България!" в коалиция с "Продължаваме Промяната" и "Демократи за силна България", се посочва в прессъобщение до медиите след края на днешното заседание на..

публикувано на 03.09.24 в 22:16

Полша обяви нови военни договори на стойност 520 милиона долара

Полша обяви нови военни договори на стойност 520 милиона долара. Полският военен министър Владислав Кошиняк-Камиш заяви, че утре ще попиша огромен договор с  испанска група за система за наблюдение на летища. Министърът не предостави повече подробности. Той добави, че днес Полша е сключила три други договора, свързани с военната логистика и..

публикувано на 03.09.24 в 20:48

ЕК да пристъпи бързо към разработването на Европейска стратегия за управление на водите

Европейската комисия да пристъпи бързо към разработването на Европейска стратегия за управление на водите, която да отчита предизвикателствата от изменението на климата. За това призоваха в съвместното си изявление министрите на земеделието на 9-те средиземноморски страни-членки след завършилата днес тяхна среща в Кипър. Бъдещата европейска..

публикувано на 03.09.24 в 20:31