Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф. Михаил Константинов: Българските избори не са подложени на хакерски атаки!

Снимка: БГНЕС

Това ще бъдат най-скъпо струващите избори. Официално за подготовката и провеждането им правителството ще отпусне над 70,700 млн лв. От тях 10 млн. ще отидат в ЦИК за организационно-техническа подготовка. Защо предстоящите избори ще бъдат най скъпите в най-новата ни история?

Това коментира пред БНР проф. Михаил Константинов, председател на Съвета на директорите на „Информационно обслужване“, фирмата, която брои изборните резултати: 

"Ако бяха останали машините, сметката щеше да отиде на 100 млн., което вече звучи вече внушително. Основно финансово перо при провеждане на избори у нас са възнагражденията на избирателните комисии. Както знаете, в България има 12 000 СИК и в случая ще има още 265 ОИК, и разбира се, ЦИК. Съвсем правилно беше решено възнагражденията на тези хора съществено да се увеличат, специално имам предвид СИК, тъй като тяхната работа, освен много отговорна, е и много уморителна. Това е и справедливо, а и ще дойдат качествени мотивирани хора за работа". 

Проф. Константинов обясни, че има общо повишение на разходите – парите за охрана на изборния процес:

"Смятам, че МВР винаги стриктно си е изпълнявало задълженията. Това е особено важно сега – при терористични заплахи и т.н.".

Проф. Константинов каза, че по-ранната и по-добра подготовка са важни за избягването на ситуации като през 2015-а. "Очакваме до края на седмицата ЦИК да вземе решение за това как да се приемат документите в Столичната община – там е само заплахата". Михаил Константинов предлага протоколите да се приемат на три места и да няма струпване на едно място – комисията трябва да бъде физически разделена на три части. "Ако по време на този процес възникне необходимост за вземане на общо решение, ще бъде осигурена видеоконферентна връзка". 

По отношение на възможните хакерски атаки, проф. Константинов е категоричен:

"Българските избори не могат да бъдат подложени на хакерски атаки! Знам, че звучи като фантастика. Няма да ни хакнат, защото нашата система за обработка на резултатите не е в мрежа. Компютрите, с които работим, не са в мрежа, те са изолирани. Няма друг начин да се опазите, ако не ви е изолирана машината. Това фундаментално решение го взехме още през далечната 1991 г. – да не използваме мрежи".

Интервюто на Даниела Големинова с проф. Михаил Константинов за предаването "12+4" можете да чуете от звуковия файл..



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Протест на винопроизводители в Поморие срещу нови изисквания на финансовото министерство

С автошествие с трактори, комбайни и товарни камиони лозари и винопроизводители от Поморие протестираха срещу нови изисквания в наредба на финансовото министерство. Според промените лозарите се задължават да претеглят събраното грозде още в лозовите масиви, а след това в реално време да подават електронна декларация с информация за..

публикувано на 31.07.24 в 11:33

Жителите на село Драганово на протест, искат водопровод

Жителите на село Драганово излязоха на протест и затвориха моста към населеното място. Недоволството е срещу неяснотата от Министерството на регионалното развитие ще получи ли Община Горна Оряховица 17 милиона лева за нови водопроводи на селото, което през лятото достига три хиляди жители и е на драстичен воден режим. Предстои ремонт на главния път,..

публикувано на 31.07.24 в 11:31
Людмила Петкова

Людмила Петкова: Има риск второто плащане по ПВУ да не бъде в пълен размер

Служебният вицепремиер и министър на финансите Людмила Петкова предупреди, че има риск второто плащане по Плана за възстановяване и устойчивост да не бъде получено в пълен размер. НС изслушва двама министри за предложени промени в ПВУ Като причина тя посочи, че страната не е изпълнила част от заложените в ПВУ ключови реформи:..

публикувано на 31.07.24 в 11:05

Протест "Нито една повече" в 19 часа пред Съдебната палата в София

Протест под надслов „Нито една повече“ срещу насилието над жени ще се проведе в 19 часа пред Съдебната палата в София. Причината е, че за по малко от седмица две жени са убити от техните партньори. На фона на тези две убийства, вчера магистратите от Районен съд Пловдив решиха обвиняемият Георги Георгиев по делото Дебора, която беше измъчвана по..

публикувано на 31.07.24 в 11:03

Забрана за транспортиране на овце и кози в Гърция заради случаи на чума

В Гърция се разраства разпространението на чума по дребните преживни животни. Властите обявиха забрана за транспорта им Забраненo е транспортирането на овце и кози в цяла Гърция, за да се ограничи разпространението на чумата сред животните, съобщават от аграрното министерство. Досега в страната са умъртвени почти 13 хиляди животни...

публикувано на 31.07.24 в 10:25

Френските самолети гасят в Малешевската планина, няма потвърждение за нашите хеликоптери

Двата френски самолета, които трети ден са в България по Европейския механизъм за помощ при бедствия, отново се включиха в гасенето от въздуха в Малешевската планина точно в 9 часа. Остава в сила забраната за плаване на лодки и други плавателни съдове в язовир "Доспат" , откъдето самолетите зареждат вода.  Самолетите прелитат периодично до..

публикувано на 31.07.24 в 10:11
Делян Пеевски

Пеевски: Президентът разцепва ДПС

Председателят на парламентарната група на ДПС Делян Пеевски заяви в кулоарите на парламента, че президентът Румен Радев разцепва ДПС и кадрува в Народното събрание с опита, по думите му, да бъде сменен председателят Рая Назарян: "Има ДПС на мистър Кеш, защото другите са пионки, и има ДПС на Пеевски, това друго ДПС няма, всички в тази игра..

публикувано на 31.07.24 в 09:50