Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Людмила Железова: Радиото е моят живот

Людмила Железова
Снимка: Ани Петрова

Водещата на коментарното предаване "Нещо повече" Людмила Железова е назначена в БНР през 1997 година. Преди това е работила в Театър 199 като помощник-режисьор. Висшето ѝ образование е специалност история.

„Назначена съм от 97-ма година, но радиото стана моя любов 1993 година и тогава трябваше много дълго да стажуваме, да носим ленти. 1997-а година се явих на един конкурс и тогава започнах официално да работя само в радиото. Преди това работих в радиото и театъра. Всъщност аз така попаднах в радиото, работейки в Театър 199 аз имах достъп до всички актьори.“

„Винаги съм имала отношение към изкуството“, споделя Людмила Железова в рубриката "От другата страна на радиото" на предаването "Хоризонт за вас", която представя радио "портрети" на работещи в програма "Хоризонт".

Първите интервюта на Людмила Железова в БНР са с актьори за предаването „Нощен Хоризонт“.

Работила е като учител две години в 150 ОУ "Цар Симеон" в София. „Исках да науча децата да обичат историята, защото история първи, втори час - те спяха в часовете“.

„Радиото е моята сбъдната мечта“, разказа Людмила Железова. За първи път посещава сградата на БНР в детските си години, когато е пяла в детски хор в Бургас.

„Имахме невероятно обаятелен човек за диригент. Казваше се Милка Стоева. Имах щастието да излизам с нея на сцена, с целия хор, защото правихме един мюзикъл "Въртележката" по текст на Самюел Марша, музика на Петър Ступел. Аз имах възможност първи, втори, трети, четвърти клас да ходя по различни сцени. В БНТ записаха спектакъла и дойдохме в БНР“.

„Като в един храм се почувствах и си помечтах на входа на радиото - Боже, ако някога порасна, много искам да дойда да работя тук“.

Людмила Железова е работила и като редактор на предаването „Един ден на...“ по БНТ в продължение на пет години.

„Аз вървях до едни хора и виждах целия им ден. Всъщност се снимаше три дни и ти ставаш близък с тези хора и после се монтира. Огромно удоволствие за мен, защото като на шега направих около 60-70 филмчета и тези хора и досега са ми приятели“.

Днес се чувства в нова роля като водеща на предаването „Нещо повече“ от пет години.

„Ти не знаеш какво ще се случи в деня и не знаеш кой ще ти бъде гост… Въобще не знаеш сутринта с кого ще разговаряш в 16 часа и затова за мен е интересно, любопитно. Много е адреналиново и така напряга, но пък чувстваш някакво удовлетворение.“ 

Повече можете да чуете от звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Михаил Вешим

Михаил Вешим: Смисълът на живота е предаване на опита

Смисълът на живота е предаване на опита на едно поколение на следващото. Това каза пред БНР писателят Михаил Вешим, който представи в предаването "Хоризонт за вас" новата си книга "Стари хипари и нови разкази" . "Това са едни разкази, на които първото издание беше преди повече от 10 години, сега към тях съм добавил още един цикъл от 10-ина..

публикувано на 12.04.24 в 16:34

Ваня Тодорова: Да направим място, където всички да се чувстват щастливи

Човек, който работи с деца и си почива сред животни – така можем да представим Ваня Тодорова, гост в рубриката „Горещо сърце“. Тя е основател на конната база „Ахил“, разположена близо до София. Там Ваня развива конната терапия като вид рехабилитация за деца със специални потребности. Надява се, че това ще стане практика у нас, както вече е в..

публикувано на 07.04.24 в 06:45

Даме Стойков ръководи успешно Обединени спортни клубове "Локомотив София"

Как един спортен клуб може да възкръсне като феникс от пепелта? Или казано по друг начин - от едно старо игрище със сгурия... Това със сигурност знае председателят на Обединени спортни клубове "Локомотив София" Даме Стойков. Човек със забележителна спортна кариера. Дългогодишен състезател по джудо и самбо на „Локомотив“ София...

публикувано на 31.03.24 в 07:39
Бисерка Йовчева

Бисерка Йовчева - учителката, която се подписва под златните успехи на българчетата по информатика

"Математика е важна за много направления, всички високотехнологични постижения са базирани на математика и независимо, че напоследък говорим за изкуствен интелект и че компютрите могат да ни заменят, за да се стигне до тук, основата е в математика, каза в "Нощен Хоризонт" Бисерка Йовчева - учителката , която се подписва под златните успехи по..

публикувано на 30.03.24 в 15:59

Руската прокуратура поиска Алла Пугачова да бъде обявена за чуждестранен агент

Руската прокуратура поиска от Министерството на правосъдието да обяви Алла Пугачова, кралицата на съветската и руската естрадна музика, за "чуждестранен агент", съобщи държавната информационна агенция РИА, цитирана от Ройтерс.  74-годишната Алла Пугачова се премести да живее в Израел малко след инвазията на руския президент Владимир Путин в..

публикувано на 29.03.24 в 16:16
Пенко Господинов с наградата ИКАР в категорията

Проф. Пенко Господинов: Справихме се отлично с Ловешкия театър, а Иполит Воробянинов е герой от мой любим роман

"Нашата  интерпретация на образа на Иполит Воробянинов , която работехме заедно с целия екип, в основата на който стои режисьорът Дамян Тенев и моите прекрасни млади колеги от трупата на Ловешкия театър, се оказа  голямо предизвикателство , защото трябва да превърнеш един роман, който стои в основата на световната литература във сценично..

публикувано на 28.03.24 в 09:51

Иванка Бечева изследва историята на Карабунар

Днес гост в рубриката „Горещо сърце“ е  историкът Иванка Бечева от пазарджишкото село Карабунар.   Нейната изследователска страст е свързана с историята на родното й място.  През годините открива неизвестни до момента факти и документи, свързани с духовното и икономическото развитие на селото.  В една от книгите й „Карабунар, история..

публикувано на 24.03.24 в 07:20