Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф. Ханс Форлендер: Когато в Германия крайната десница надига глава, трябва да сме по-внимателни

30 години след падането на Берлинската стена и 29 години след обединението, Германия продължава да е разделена на Изток и Запад. Особено отчетливо го показаха регионалните избори в две източногермански провинции в неделя. В бившата ГДР дълги години бившата комунистическа партия беше отдушник за социалното недоволство и носталгията по миналото. Години наред хората на наемния труд гласуваха или за „Левицата”, или за традиционната Социалдемократическа партия. Това вече не е така – крайнодясната „Алтернатива за Германия” успя да се наложи като партията на протеста, която в Източна Германия вече е втора политическа сила. За причините, довели до това разместване на пластовете, и отражението на изборния резултат в Бранденбург и Саксония върху федералното правителство на Ангела Меркел, нашият специален пратеник в Дрезден Весела Владкова разговаря с един от най-уважаваните политолози в Германия проф. Ханс Форлендер.

- Вече две години партиите в голямата коалиция на канцлера Меркел губят вот след вот. След последните регионални избори в Германия, в провинция Хесен миналата есен, Меркел подаде оставка като председател на ХДС. Започна „началото на края” на нейната политическа кариера. Сега оставки няма да има, макар и двете партии в нейната коалиция в Берлин да получиха звучни шамари в източните провинции Бранденбург и Саксония. „Избирателите казаха, каквото имаха да казват. Не го прошепнаха, но не го и изкрещяха”, написа уважаван колега журналист в социалните мрежи. И обобщи много точно извода от изборите в неделя, смятани месеци наред за ключови. Колко отслабиха те кабинета на Меркел, проф. Форлендер?

- Това впечатление се затвърди, тъй като социалдемократическата партия, партньор на канцлера Меркел в голямата коалиция, продължава да губи подкрепа. Конкретно в Саксония тя остава под 10 процента, което е шокиращо за най-старата партия в Германия. Такъв изборен резултат естествено хвърля сянка върху федералното правителство. Защото социалдемократите не са спрели да се колебаят, дали да останат коалиционен партньор на Меркел или да се оттеглят. За социалдемократите е препоръчително да напуснат голямата коалиция, за да намерят себе си. Но не вярвам да го направят.

- Всички - и политици, и журналисти - коментират загрижено стабилната подкрепа за крайнодясната „Алтернатива за Германия” на Изток. В Бранденбург за нея гласуваха една четвърт от избирателите, а в Саксония дори всеки трети. Защо бившата ГДР се оказа бастион за тази популистка партия с националистически уклон?

- Причините са няколко. Като начало нека кажа, че „Алтернатива за Германия” има с около 10 процента по-голяма подкрепа в източните провинции, отколкото в Западна Германия. Ако в западните провинции за крайната десница гласуват около 10-15 процента, то тук, на изток, всеки четвърти слага кръстчето си за нея. Първата и основна причина, естествено, е бежанската криза от 2015 г. Тя даде сериозен тласък на „Алтернатива за Германия”, която до тогава беше по-скоро евроскептична партия. Тогава хората смятаха, че не трябва да плащат за греховете на гърците и на банкерите по време на гръцката и на финансовата криза.

В Източна Германия се добавя и една особеност. Към чисто икономическите страхове се добавят и обществено-културни страхове. Какво имам предвид? През последните 30 години източна Германия преживя дълбоки, кардинални обществени и политически промени. След обединението провинцията се обезлюди, изчезнаха цели сектори на икономиката, населението като цяло е застаряващо. Актуална тема в предизборната кампания например е предстоящият отказ от въгледобива, който е основен поминък за големи части от бившата ГДР. Закриването на мините води след себе си безработица и изчезването на цял един бранш с неговите социални и икономически специфики.

В същото време искам да подчертая, че в годините след обединението източните провинции преживяха небивал икономически подем. Но същевременно ножицата между големите градове и провинцията се разтвори много и в малките населени места останаха хора, които се чувстват изоставени от държавата. Добавете към това и все още ясно очертаното разделение между източна и западна Германия, или по-точно между хората. Много източногерманци се чувстват като граждани втора ръка. Сякаш са недолюбвани от западногерманците, които просто не ги приемат като равни. Естествено, това не е генерален извод, но със сигурност важи за онези с по-ниско образование и съответно по-нисък социален статус, които в повечето случаи живеят в малките населени места. Именно те са гласоподавателите на „Алтернатива за Германия”.

Има и още един фактор и това е тоталитарното минало. Особено възрастните хора в Източна Германия все още мислят в старите клишета – те са срещу Запада, срещу капитализма, срещу чужденците. Носталгията по миналото все още е силна.

- Близо всеки втори източногерманец смята, че дава на обществото повече, отколкото получава, разбирай заплата и пенсия. Факт е обаче, че доходите в източните провинции и 29 години след обединението са по-ниски, отколкото на Запад. Това е източногерманската специфика, вероятно разпознаваема в цяла Източна Европа. Но възходът на крайнодесните популисти не е ново явление в света. Какви общества са предразположени към това, да се превърнат в лесна плячка за популистите, проф. Форлендер?

- Две условия трябва да са изпълнени: да има търсене и съответно предлагане. Търсенето в случая са ксенофобските, ислямофобските и авторитарните настроения. А предлагането е политическият субект, който обслужва тези настроения, а на следващ етап инструментализира тези страхове, като ги превръща в политически дивиденти. Това е схемата на „Алтернатива за Германия”. Бежанската криза през 2015 г. беше просто един катализатор.

Тази тактика ми напомня на старата немска приказка за Хамелнския ловец на плъхове, всъщност флейтист, облечен в причудливи дрехи, който под примамливите звуци подмамва децата. И в политиката е така, когато една партия дава прости, популярни отговори на сложни процеси и подмамва избирателите. Основен инструмент на такива партии са социалните мрежи, където с простички твърдения се примамват много хора. Примерите за това за „Алтернатива за Германия” по адрес на мигрантите са безчет.

- Нека припомним, че „Алтернатива за Германия” е трета политическа сила в обединена Германия и водеща опозиционна партия в Бундестага. Макар всички останали партии в страната да я изолират, тя е фактор в Германия, която се възприема като последната крепост на политическия разум. Какво значение имат развитията тук за Европа?

- Това, което се случва в Германия, ни е добре познато от други европейски страни. В този смисъл изоставаме. Вижте Франция, или Италия, или скандинавските страни, или Източна Европа. Но когато в Германия крайната десница надига глава, трябва да сме по-внимателни заради историческото ни минало.

Наблюдавам политизиране и поляризиране на обществото. А точно това за Германия е непознато явление. То има и своите положителни аспекти, защото мобилизира и демократичните сили, които през последните години може би бяха изпаднали в летаргия. Седмица преди изборите тук, в Дрезден, имаше внушителна демонстрация срещу крайнодесните популисти, която събра близо 40 000 души.

- Миналата есен, когато Ангела Меркел подаде оставка като председател на Християндемократическия съюз, Вие казахте, че това е началото на края. Тогава тя подаде оставка в резултат на регионалните избори в Хесен. След шамара в Източна Германия, макар и не така звучен, както очаквахме, ще има ли оставки, проф. Форлендер?

- Засега оставки няма да има. Ангела Меркел остава канцлер, не на последно място, защото все още не е ясно, кой ще я наследи. На християндемократите им предстои тежка дискусия по този въпрос, след като председателят на партията Анегрет Крамп-Каренбауер очевидно не успява да събере достатъчна и убедителна подкрепа. Да не забравяме, че ХДС е голяма партия с най-различни течения. Консерваторите сред тях не одобряват политиката на Меркел, която придвижи партията към центъра, така че битката за политическия курс на ХДС не е приключила. Парадоксално е, но именно Ангела Меркел е тази, която в момента може да удържи центробежните сили в партията, така че нейно евентуално предсрочно оттегляне би имало тежки последици за християндемократите.

Интервюто можете да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Крайната десница затвърди позициите си в Източна Германия

С удвоен резултат крайнодясната „Алтернатива за Германия” затвърди позициите си на втора политическа сила в източната част на страната, но не успя да спечели вчерашните регионални избори в източните провинции Бранденбург и Саксония. Двете управляващи..

обновено на 02.09.19 в 15:35
Германският канцлер Ангела Меркел.

Ръст в подкрепата за крайната десница в Източна Германия застрашава коалицията на Меркел

Ръст в подкрепата за крайнодясната „Алтернатива за Германия“ преди регионални избори следващия месец в две източни провинции заплашва да разцепи коалицията на канцлерката Ангела Меркел, предаде Ройтерс. Консерваторите на Меркел (ХДС) и..

публикувано на 20.08.19 в 18:17
ВИЖТЕ ОЩЕ

Първа успешна мисия на медицинския хеликоптер от мястото на инцидента

Здравното министерство съобщи за първа успешна мисия по въздух от мястото на инцидента. Минути след 12 ч. в Координационната централа на Центъра за спешна медицинска помощ по въздух е получен сигнал за 37-годишен германски гражданин, пострадал при скок с..

публикувано на 20.06.24 в 15:00
Кристина Христова

Кристина Христова: Медийната грамотност трябва да бъде национален приоритет

Медийната грамотност трябва да бъде поставена като национален приоритет , тъй като е изключително важно в момента и децата, и възрастните да имат критично мислене и да използват този огромен потенциал, който дава медийният свят.   Коментара направи..

публикувано на 20.06.24 в 14:44
Марко Бадя

Марко Бадя: Европа продължава да действа на две скорости, независимо дали ни харесва

Журналистът Марко Бадя направи за БНР анализ на отминалите европейски избори и на начина, по който се възприемат резултатите от тях в Румъния. С него разгтоваря колегата от Румънската реакция на Радио България Владимир Митев. Марко Бадя..

публикувано на 20.06.24 в 14:39

Прокуратурата във Враца разследва случая с падналото от третия етаж дете

Районната прокуратура във Враца разследва случая с 6-годишното момиче, което падна от третия етаж на жилищен блок в града. Образувано е досъдебно производство по чл. 182, ал.1 от НК срещу родителите на детето, че са го оставили без надзор и..

публикувано на 20.06.24 в 14:20

Засаждат летни цветя в централната част на Варна

Започна засаждането на летни цветя в централната част на Трявна. Доставени са три хиляди стръка и с тях ще бъдат допълнени фигурите и цветните алеи в градчето. Цветни фигури с летен гербер, пожарче, морска пяна и копривка ще радват..

публикувано на 20.06.24 в 14:16
Костадин Костадинов

Костадинов иска Радев да свика КСНС заради избора на патриарх

Лидерът на ПГ на "Възраждане" Костадин Костадинов поиска президентът Румен Радев да свика КСНС заради избора на патриарх на БПЦ.  Според него има заплаха от нов църковен разкол под натиск от политически и чужди сили: Още един митрополит иска да бъде..

публикувано на 20.06.24 в 14:04

Ясни са председателите на парламентарните групи в новото НС

Станаха известни председателите на седемте парламентарни групи в новото Народно събрание.  Групата на ГЕРБ-СДС ще бъде председателствана от лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, а на ДПС - от председателя на движението Делян Пеевски.  Съпредседателят на ПП-ДБ..

публикувано на 20.06.24 в 13:59