Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Атлантическият съвет иска по-остра реакция срещу руска изложба

Снимка: atlantic-council.bg

Атлантическият съвет на България изпрати отворено писмо до президента, премиера, председателя на парламента и министъра на външните работи, в което настояват руският посланик Анатолий Макаров да бъде извикан за обяснения заради планирана за 9 септември изложба в Руския културно-информационен център в София.

От неправителствената организация искат и обявяване на руски дипломати за нежелани в България.

Министерството на външните работи вчера възрази срещу наслова на изложбата: "75 години от освобождението на Източна Европа от нацизма".

От ведомство "посъветваха" и руското посолство да не подкрепя "съмнителна историческа теза, която привилегирова само някои политически среди в България".

В отговор от руското посолство изразиха недоумение и увериха, че изложбата няма "нищо общо с днешния български вътрешно-политически дискурс", а целта ѝ е да запознае българската общественост с наскоро разсекретени руски архивни материали.

Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Проф. Асен Балтов: Новата вълна на коронавируса ще бъде ограничена

„ Новата вълна на коронавируса ще бъде ограничена . Това ще се покаже след 20 март. Дотогава ще се натрупа сериозно количество ваксинирани хора. Има и много хора, които са преболедували безсимптомно. Според мен те са повече от 1,5 млн. души “. Това каза пред БНР директорът на спешната болница „Пирогов“ проф. Асен Балтов.  Той подчерта, че..

публикувано на 06.03.21 в 13:44