Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Димитър Маргаритов: Всяка стока трябва да бъде с етикет

Димитър Маргаритов
Снимка: Ани Петрова

Вниманието на Комисията за защита на потребителите традиционно е фокусирано върху най-малките потребители през цялата година. Комисията поставя акцент в дейността си точно върху тези продуктови групи, стоки и услуги, които са относими към дадения период.

"В края на миналата учебна година, непосредствено преди лятната ваканция,  осъществихме по-засилен контрол върху продажбата на стоки, свързани със свободното време - велосипеди, тротинетки, ролери, стоки, свързани с плажуването на децата, плувни комплекти и така нататък. Сега е естествено, разбира се, да завишим броя на проверките, които биха се отнасяли до най-често закупуваните стоки преди началото на учебната година - това са облекла, обувки, ученически пособия, ученически раници, различни комплекти за рисуване и така нататък", каза в интервю за "Хоризонт" председателят на комисията за защита на потребителите Димитър Маргаритов.

По думите му безопасността е задължителното условие:

"Ние имаме много ясни критерии, по които извършваме проверките, за това какви облекла за деца се разпространяват на пазара и тези критерии са свързани с действащите на територията на целия Европейски съюз стандарт за безопасност. Този стандарт доста конкретно въвежда редица изисквания, на които трябва да отговарят детските и облеклата за подрастващите. Например самите материи, от които те да са произведени, недопускането на дълги връзки, шнурове и различни други артикули, които биха могли да бъдат прикрепени към дрехата и да създадат риск, особено, когато детето е по-малко, да се закачи тази дреха било за транспортно средство, било по време на игра. Всички тези неща са много стриктно описани във въпросния стандарт и когато ние проверяваме по кампанията, и ако има сигнали на граждани, вземаме за изпитване такива артикули, установява се дали те съответстват, или не и в зависимост от това се предприемат по-нататъшни действия".

Обикновено двете най-проблемни групи са тези връзки, за които споменах, които са с по-голяма дължина, или са прикрепени, така че могат лесно да се изхлузят и да предизвикат закачване и от там вече рискове за самото дете. И другата група проблеми, свързани с различните прикрепени към дрехите допълнителни артикули, понякога това са с много дребни частици съставени различни апликации, които могат да бъдат погълнати от по-малките деца.

Комисията за защита на потребители предприема действия да не се допусне разпространението на такива артикули на пазара:

"Ако обаче все пак на пазара се срещнат такива стоки, ние имаме възможност да издадем заповед за тяхното незабавно изтегляне, забраната за продажба и съответно унищожаването. Разбира се, че има и санкция. А и тук е моментът може би да се обърна към потребителите, ако те имат някакво съмнение, закупувайки такива дрехи да сигнализират веднага, защото това допълнително би помогнало да се осъществи по-ефективен контрол".

Най-важното при избора на обувки е качеството на кожата:

"Тук има една особеност. За разлика от облеклата, при които се изисква в текстови вид да бъдат описани съставът на материята, комбинацията от материи, всички други особености, свързани с експлоатацията на дрехата, при обувките има един друг символ, наречен пиктограма, който всъщност чрез графични изображения дава информация всяка една от трите основни части на обувката от каква материя е произведена и понеже не всеки може би има представа за значението на тази пиктограма. Мога да улесня хората като им кажа, че в нашия сайт, на комисията има информация за значението на отделните символи, които се поставят върху тази пиктограма. Но основното нещо е, че трябва да бъдат представени трите части - лицевата, подплатата и стелката, и външното ходило, като срещу всяка една от тях трябва да бъде отбелязано от какъв материал са изработени. И това разбира се касае всеки абсолютно чифт обувки".

Повече можете да чуете от звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Ивайло Мичев, Явор Наумов – заместник началник на станцията, Петър Чилов, Христо Михалев, Даниел Инков, Румен Иванов

От покрива на България - връх Ботев: Оцеляваме трудно, но с екипност!

"Качихме се четирима колеги, техничари, но нямах никаква представа тогава къде заминавам, при какви тежки зимни условия, коментира за БНР и инж. Маринов.  "Качихме се там с вертолет и заварихме там хора без електричество, само с един дизел-агрегат, с мощност 30 киловата, само за техниката и съоръженията, всичко друго беше студ и мраз, така започна..

публикувано на 15.07.24 в 14:25

Мъж в инвалидна количка: Най-лесно се придвижвам... със самолет

Най-достъпни са Варна и Бургас, защото дотам може да се стигне съм самолет. Тази горчива равносметка прави Митко Александров, млад мъж в инвалидна количка. Митко  мечтае София да бъде достъпен град подобно на други големи градове по света, където е бил. Митко е програмист. Според него Санкт Петербург е най-достъпният град за хора с..

публикувано на 15.07.24 в 09:38

Кои нови системи за сигурност станаха задължителни за автомобилите от 7 юли?

Множество нови системи за сигурност станаха задължителни за автомобилите от 7 юли . Включително и т.нар. "черна кутия", която ще записва данни за движението определено време при и след пътен инцидент.  Последните  данни на Агенция за пътна безопасност  отчитат, че средната възраст на автопарка в България е над 20 години , а в Европейския съюз..

публикувано на 14.07.24 в 21:10

Жените с рак на гърдата могат да вдигат тежко, да ходят на плаж, да ядат всичко

Никакво физическо натоварване за онкоболните хора – един от най-разпространените митове у нас, който се дава като лекарска препоръка. С оборването на тази и други препоръки са се заели онкохирургът д-р Ваня Митова и екип от специалисти по физическо натоварване, хранене и психологическа подкрепа на пациентки с рак на гърдата. В петък те..

публикувано на 14.07.24 в 06:39

Във Враца откриха кът, посветен на 155 години от основаването на читалището в града

През седмицата в зала „Нова история” на музея във Враца беше открит временен експозиционен кът, посветен на 155-та годишнина от основаването на Врачанското читалище. Експозицията представя част от богатата история на читалището със снимки, документи и вещи, които се съхраняват в музейните фондове. „Българско читалище въ Враца” е..

публикувано на 14.07.24 в 06:23

Петър Ефтимов за това как астробиологията търси живот в Космоса

Сещате ли кой е филмът, в който се разказва за това, как извънземни изпращат на Земята схема, по която учените построяват апарат и правят контакт с друга цивилизация в Космоса. В главната роля беше Джоди Фостър. Филмът излиза през 97 ма и печели сърцата на публиката по целия свят. Сценарист на научно фантастичната лента "Контакт" е Карл..

публикувано на 12.07.24 в 14:45

Валери Чуков за вота на Острова: Не голяма победа на лейбъристите, а катастрофална загуба на консерваторите

Обединеното кралство избра лявата Лейбъристка партия да управлява през следващите 5 години. " Не става дума за някакъв завой вляво, не става дума за голяма земетръсна победа на Лейбъристката партия ", казва Валери Чуков, бивш редактор в някогашната Българска секция на Световните служби на BBC. " Благодарение на мажоритарната..

публикувано на 08.07.24 в 08:12