Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Празнично пътуване с теснолинейката от Септември до Добринище

Снимка: Сдружение За теснолинейката

Празнично пътуване с ретровлак, теглен от парен локомотив по теснолинейката Септември – Добринище е идея на Българските държавни железници и на гражданското сдружение "За теснолинейката". Само 180 са били пътниците във влака. Много желаещи са останали отвън, но местата са изкупени за два дни.

Кристиян Ваклинов, председател на сдружението, разказа за това тържествено пътуване:

"Нашите партньори, читалище "Будители 2004" гр. Септември изпратиха влакчето, като посрещаха неговите гости с хляб, мед и шарена сол по стара българска традиция. А Велинградската община, с която си партнираме вече няколко години успешно, ни посрещнаха във Велинград с фолклорна изява на фолклорен състав "Зорница". 

Едно такова пътуване обединява хората в една идея, каза Ваклинов и благодари на БДЖ за това общодостъпно пътуване с теснолинейката. Локомотивът – единственият парен локомотив в движение – навършва своите 70 години от произвеждането си и 15 години от възстановяването си". 

Председателят на сдружение "За теснолинейката" изрази желание това да се превърне в традиция.

Интервю на Диана Янкулова с Кристиян Ваклинов за предаването "Хоризонт за вас"



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Камала Харис

Екипът на Камала Харис - обект на хакерска атака от чужбина

Федералното бюро за разследване е уведомило екипа на кампанията на кандидата на демократите за президент Камала Харис, че са били обект на хакерска атака от чужбина. Това съобщава телевизия Ен Би Си. От щаба на Харис заявиха, че са предприели сериозни мерки за киберзащита и нямат информация за какъвто и да било пробив в сигурността...

публикувано на 14.08.24 в 07:50

Опасно горещо време у нас, обявен е "оранжев" код в 10 области

"Оранжев" код за опасно горещо време е обявен в 10 области на страната, а "жълт" за 14. Максималните температури в Западна и Централна България ще са в интервала от 32 до 39 градуса. Днес ще бъде слънчево. След обяд над западната половина от страната ще се развива купеста, над планинските райони и купесто-дъждовна облачност и на изолирани места..

публикувано на 14.08.24 в 07:37
Служители помагат на хора, избягали от пограничните селища в Курска област, при пристигането им в пункт за временно настаняване в Подолск, Московска област,

Пожар във Воронеж след украинско нападение с дронове

Във Воронеж е избухнал пожар след украинско нападение с дронове, предполага се, че е атакувано военното летище Балтимор. Главнокомандващият украинската армия Олександър Сирски съобщи, че продължава настъплението навътре в руска територия югозападно от Курск. Вчера Киев обяви, че контролира над 74 селища в Курск. През нощта Воронежска област на..

публикувано на 14.08.24 в 07:36
Система за противовъздушна отбрана IRIS-T.

Решението за IRIS-T е публикувано в Държавен вестник

В "Държавен вестник" е публикувано решението за купуване на зенитно-ракетни комплекси. Миналия петък депутатите разрешиха сделката. Първата покупка ще е на германската система IRIS на стойност около 356 184 000 лева. Доставката е предвидена до 34 месеца. България ще купи до 5 броя IRIS и една система от този модел за далечен обсег...

публикувано на 14.08.24 в 07:27
Снимката е илюстративна

Пожарите в страната към 7 часа

Локализиран е пожарът в близост до плевенския парк Кайлъка , в района на крепостта "Сторгозия", където горяха сухи треви и храсти. На място останаха 4 противопожарни екипа. Няма пострадали и опасност за парка и близките вили. Пожар засегна растителността край няколко вили в квартал Миньор на созополското село Атия , но няма опасност за..

публикувано на 14.08.24 в 07:24

Вода от Държавния резерв за питейни нужди на селата Овча могила и Хаджидимитрово

На днешното си заседание Министерския съвет ще обсъжда отпускането на допълнителни средства по бюджетите на общините, които да компенсират родителите на деца, които не ходят в държавни или общински детски градини през май и юни заради липсата на свободни места. Сред очакваните решения на правителството са и промени в наредбата за качеството на..

публикувано на 14.08.24 в 07:21

Депутатите обсъждат: Ще стане ли райският газ наркотик?

С обсъждане на промени в Търговския закон, внесени от Министерски съвет, ще започнат работата си депутатите. В програмата им е включен и проект на решение, с който възлагат на МС да включи райския газ в списъка с наркотични вещества. С промените в Търговския закон се създава правна възможност за постигане на ускорена ликвидация на юридически..

публикувано на 14.08.24 в 07:18