Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Британските опозиционни партии отново ще гласуват против предсрочни избори

Лейбъристите и останалите британски опозиционни партии се договориха да не подкрепят искането на премиера Борис Джонсън за предсрочни избори преди срещата на високо равнище на ЕС на 17 октомври.

Лейбъристите, либералдемократите, шотландските националисти и уелските социалдемократи заявиха, че ще гласуват против или ще се въздържат при вота в понеделник. Както посочи лидерът на парламентарната група на шотландските националисти Иън Блекфорд, те искат да са сигурни, че Великобритания няма да излезе на 31 октомври от ЕС без сделка.

Борис Джонсън, който е на посещение в Шотландия, водейки де факто вече предизборна кампания, заяви, че опозиционните партии допускат „удивителна
политическа грешка“. Джонсън иска изборите да се проведат на 15 октомври преди срещата на върха на ЕС в Брюксел на 17 и 18 октомври.

По-рано Върховният съд в Лондон постанови, че решението на премиера да разпусне парламента следващата седмица е законно. На 17 септември обаче ще има обжалване.

Тази вечер се очаква Камарата на лордовете да върне обратно в Камарата на общините проектозакона за блокиране на Брекзит без сделка за последно гласуване, което също ще се проведе в понеделник. Ако това се превърне в закон, той ще задължи Борис Джонсън да отложи планирания за 31-ви октомври Брекзит и да отиде в Брюксел да договаря сделката по развода.

В обръщение към нацията от вчера обаче премиерът заяви: „По-добре мъртъв в канавката, отколкото да отложа Брекзит“.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Джеръми Корбин

Джеръми Корбин провежда среща с лидерите на опозиционните партии за общите избори

Лидерът на британските лейбъристи Джеръми Корбин провежда среща с лидерите на останалите опозиционни партии за изработване на стратегия по въпроса кога да бъдат проведени общи избори. Междувременно Върховният съд в Лондон постанови, че решението на..

публикувано на 06.09.19 в 14:22
ВИЖТЕ ОЩЕ

В Обединеното кралство е сформиран клас от гимназиалния курс с изкуствен интелект вместо учители

В Обединеното кралство е сформиран за първи път клас от първата степен на гимназиалния курс, който дава широка общообразователна подготовка, използващ само изкуствен интелект вместо физическо присътвие на учители. Частното лондонско училище David..

публикувано на 31.08.24 в 14:33

За 11-ти път от Видин тръгна велопоходът "Дунав ултра"

За 11-ти път от Видин потегли велопоходът по маршрута "Дунав ултра". Тази година участниците са сто, от пет държави. Трасето е от над 700 км, а крайната цел - Дуранкулак на черноморския бряг. Маршрутът "Дунав ултра" преминава през над 110..

публикувано на 31.08.24 в 14:16

Доналд Тръмп нарече Камала Харис "дефектна личност"

Кандидатът за президент на САЩ Доналд Тръмп отправи нови обвинения към съперничката си Камала Харис.  Кандидатът на Републиканската партия нарече настоящата вицепрезидентка и негова съперничка-демократ Камала Харис "дефектна личност". "Тя е дефектна..

публикувано на 31.08.24 в 14:06
Израелски танк на границата на Израел с Ивицата Газа

Седмицата: Здравият разум доведе до периодично спиране на огъня в Газа

В последната седмица на август дипломатическите усилия и здравия разум донесоха поне някакво спиране на огъня в Газа. Украйна преминава през някои от най-мащабните руски удари от началото на войната. Франция потърси отговорност от създателя на..

публикувано на 31.08.24 в 14:01
Снимката е илюстративна.

Хеликоптер с над 20 души е изчезнал в Камчатка

Руски хеликоптер с трима души екипаж и 19 пътници на борда е изчезнал в крайния източен руски полуостров Камчатка, съобщи Ройтерс. Според публикувани днес предварителни данни от Федералната агенция за въздушен транспорт на Русия хеликоптерът..

публикувано на 31.08.24 в 13:51

За Унгария присъединяването ни към Шенген е въпрос от първостепенен национален интерес

Унгария подкрепя като въпрос от първостепенен национален и европейски интерес пълното присъединяване към Шенген на Румъния и България, така че свободното преминаване да се осъществява и на сухопътните гранични пунктове, заяви Пал Жигмонд Барна,..

публикувано на 31.08.24 в 13:25

Йотова очаква неспокоен старт на предизборната кампания

Вицепрезидентът Илияна Йотова обяви, че очаква неспокоен старт на предизборната кампания. В местността "Карандила" при откриването на 31-вия събор на каракачаните в България Илияна Йотова коментира напрежението около ДПС.  "Правоохранителните..

публикувано на 31.08.24 в 12:41