Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бащата на Григор Димитров беше удостоен със званието "Почетен гражданин" на Хасково

Бащата на тенисист номер 1 на България Григор Димитров, Димитър Господинов, беше удостоен със званието "Почетен гражданин" на Хасково. Отличието бе връчено на треньора на тържествена сесия на Общинския съвет на днешния празник на града.

Димитър Господинов стана втория член от фамилията, който е носител на званието след сина си. Първата ни ракета Григор Димитров, който също е почетен гражданин на южния областен център от 31 януари 2014 година.


"Горд и щастлив съм с признанието", каза Господинов от сцената на драматичния театър "Иван Димов", където се състоя церемонията. "Това е признание за целия спорт в града. Доста хора преди мен са положили основите на тениса и аз съм щастлив, че успявам да допринеса за неговото развитие", посочи Господинов пред препълнената зала.

"Григор имаше 40 процента разкъсване на мускула в раменната става. В момента обаче няма абсолютно нищо и затова може би това е една от причините да бъде освободен и да играе с по-голямо желание. Винаги, когато той се чувства добре на корта и когато представя най-доброто, винаги съм бил удовлетворен. Григор не е спирал да мисли за Хасково и при всеки един удобен момент си идва в града. По всяка вероятно следващата му среща с вас, медиите, ще бъде през месец ноември", съобщи още Димитър Господинов.

Снимка

Димитър Господинов Димитров е роден през 1967 година в Хасково. От 1991 година досега е треньор по тенис в родния си град с лиценз "АА". Под негово ръководство възпитаниците му са постигнали множество национални и международни успехи. Докато той бе наставник на Григор, той стана европейски шампион по тенис до 14 г., спечели титли за състезатели до 16-години на турнирите в САЩ "Еди Хер Интернешънъл" и "Ориндж Боул" през 2006 година, вдигна купата на европейски шампион до 16 години в Москва през 2007 година, завоюва шампионски титли за юноши на "Уимбълдън" и "US - open" през 2008 година и зае позицията номер 1 в Световната ранглиста за юноши. Димитър Господинов бе и капитан на българския национален отбор за Купа "Дейвис" през 2013 и 2014 година.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Димитър Кузманов

Димитър Кузманов е на финал в Астана

Националът на България за Купа "Дейвис" - Димитър Кузманов, се класира за финала на сингъл на турнира по тенис на твърди кортове от сериите "Чалънджър" в Астана (Казахстан) с награден фонд  41 хиляди долара. Поставеният под номер 3 Кузманов победи участващия с "уайлд кард" Александър Бакши (Грузия) с 6:2, 6:4 за 70 минути. Българинът..

публикувано на 20.07.24 в 13:37
Никола Цолов

Никола Цолов отпадна от битката за точките в спринта в Унгария

Контакт със Сантиаго Рамос в третата обиколка на спринтовото състезание от Формула 3 в Унгария извади българския пилот Никола Цолов от борбата за точките в надпреварата. Този контакт счупи предното крило на българина и той трябваше да посети механиците на АРТ, за да го смени. По-късно той бе наказан и с 10 секунди, след като стюардите прецениха, че той..

публикувано на 20.07.24 в 11:42
И боксьорите ни заминаха за Олимпийските игри в Париж

Боксьорите ни заминаха за Париж с поглед към медалите

Втората група български олимпийци замина за Игрите в Париж рано тази сутрин. Петимата представители на страната в бокса - Станимира Петрова (54 кг), Светлана Каменова (57 кг), Хавиер Ибанес (57 кг), Радослав Росенов (63.5 кг) и Рами Киуан (71 кг) - хванаха ранния полет за френската столица. Вчера за Олимпиадата в Париж потеглиха състезателите на..

публикувано на 20.07.24 в 08:42
Локомотив Сф - Левски

Столично дерби от първия кръг в съботния ден

Два мача от откриващия кръг на Първа лига ще се изиграят днес. От 19:00 часа Локомотив Пловдив посреща Арда, а от 21:15 Левски гостува на Локомотив София в "Надежда". "Сините" започват новия сезон с нов треньор и подновени надежди за силно представяне и трофей. Станислав Генчев бе посрещнат радушно от феновете на Левски, след като се представи много..

публикувано на 20.07.24 в 06:10
Никола Цолов

Никола Цолов ще стартира от първа редица в Унгария

Българският пилот във Формула 3 Никола Цолов записа най-добрата си квалификация в шампионата, след като завърши втори в битката за стартовите позиции в Унгария. Българския лъв се пребори за място на първа редица в основното състезание в сесия, която не започна никак добре за него. Цолов загуби първата си бърза обиколка в квалификацията заради неспазване..

публикувано на 19.07.24 в 18:56

Черно море привлече защитника Асен Дончев

Черно море привлече четвърти нов футболист през лятото, съобщиха от клуба. Договор с "моряците" подписа защитникът Асен Дончев. Роденият през 2001 година футболист идва от тима на ЦСКА София. За последно той игра като преотстъпен в Пирин (Благоевград).

публикувано на 19.07.24 в 14:54
Димитър Кузманов

Димитър Кузманов полуфиналист в Астана

Националът на България за Купа "Дейвис" Димитър Кузманов се класира за полуфиналите на турнира по тенис на твърди кортове от сериите "Чалънджър" в Астана (Казахстан) с награден фонд  41 хиляди долара. Поставеният под номер 3 Кузманов победи петия в схемата Евгени Донской (Русия) с 6:4, 6:3 за 83 минути. Българинът направи два пробива по пътя си към..

публикувано на 19.07.24 в 14:51