Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Приемните родители настояват трудът им да се регламентира със специален договор

Асоциацията за приемна грижа договорът няма да е прецедент в правната практика

Александър Миланов, изпълнителен директор на Националната асоциация за приемна грижа
Снимка: Ани Петрова

Да бъде въведен специален договор за предоставяне на услугата „Приемна грижа“ по Закона за социалните услуги и с него да се регламентира трудът на приемните родители по начин, гарантиращ техните социални и осигурителни права. За това настояват от Националната асоциация за приемна грижа в отворено писмо, изпратено до председателя на Народното събрание Цвета Караянчева, до премиера Бойко Борисов, до министъра на труда и социалната политика Бисер Петков, както и до изпълнителния директор на Агенцията за социално подпомагане.

Към момента приемните родители се грижат за децата в риск по силата на граждански договори, които ги лишават от правото на пълно осигуряване. Те нямат осигуряване за рисковете трудова злополука, безработица, за бременност и раждане, както и за гледане на дете. Така остават и без обезщетение при прекратяване на договорите им или когато се наложи да проведат лечение. 

Законът може да предвиди заместваща грижа за настанените в приемни семейства деца

В закона могат да бъдат разписани минимални задължителни клаузи на специалния договор, сред които и правото на почивка за приемните родители чрез осигуряване на заместваща грижа на настанените деца, предлагат още от Асоциацията за приемна грижа.

Очаква се експерти в МТСП да формират становище по направените предложения.

"Аз смятам, че въвеждането на подобен договор няма да е прецедент за българската правна практика и не мисля, че приемните родители заслужават по-малко от спортистите, от военните, от полицаите, да имат право на осигуряване", заяви в предаването "Хоризонт до обед" Александър Миланов, изпълнителен директор на Националната асоциация за приемна грижа.

 след като е намерен начин да се случва това за тези групи, не би следвало да има пречка, особено при съществуването на вече специален закон, и статутът на приемните родители да бъде уреден. Да, разбира се, това не е наемен труд и да не отговаря на критериите на трудовото правоотношение, т.е. осемте часа работно време и така нататък, но това не означава, че не може да бъде намерена правна норма, която да защити правата на тези хора, за да бъдат привлечени към професията и по-млади приемни родители", отбеляза Миланов.

Регламентирането на труда само през граждански договор ощетява приемните родители 

В момента ако един млад човек реши да стане приемен родители и да упражнява единствено и само тази професия, за да подкрепи едно дете, което има нужда от такава грижа, той няма да получи никакви социални и икономически придобивки.

"Ако един млад човек реши да стане приемен родител, пред него има една единствена опция - той да се осигурява на граждански договор. Това означава да получава само осигуровки за пенсия и здравни осигуровки, но ако този млад човек реши да стане родител и има дете, той не може да ползва обезщетение за раждане, не може да ползва болничен, ако му се наложи", очерта проблема Александър Миланов.

Подобен договор може да е от полза и на родителите асистенти на деца с увреждания 

"Не само за приемните родители би бил добре такъв тип договор, той би бил добре и за личните асистенти на деца с увреждания, повечето от които са техните родители. Към момента по програмата за лични асистенти, личните асистенти са на четири часов или на по-голям (зависи от общината) трудов договор, но с въвеждането на специален закон, специален договор по закона за социалните услуги, може и този труд също да бъде овъзмезден по подходящ начин от държавата и това да доведе до сравнително, относително стабилна социално-икономическа сигурност", посочи още Александър Миланов.

В момента има приемни родители, които гледат деца едно след друго за дълъг период от време - това по никакъв начин не може да се определи като натоварващо и травмиращо, допълни Александър Миланов.

"Много голяма част от приемните родители в България са възрастни хора, т.е. хора, които са в предпенсионна или в пенсионна  възраст. Това са хора, които имат вече пенсия и приемната грижа е една допълнителна форма те да инвестират своя труд в обществото."

Като приемни родители не могат да бъдат привлечени лекари, учители, полицаи, психолози, защото не може да се гарантира социална сигурност.

Повече по темата можете да чуете в звуковия файл.
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт.
ВИЖТЕ ОЩЕ

10-годишно момче e в тежко състояние във Велико Търново, след като беше затиснато от гума на камион

10-годишно дете е в критично състояние и с опасност за живота в областната болница във Велико Търново, след като гума от камион падна върху гърдите му. Инцидентът се случил тази вечер в парк „Дружба“ в старата столица, където на площадка за уличен фитнес при игра на група деца автомобилната гума паднала върху момчето. От общината..

публикувано на 17.07.19 в 22:04
Дмитрий Медведев

Русия спира износа на петрол за Украйна

Русия спира износа на петрол, петролни продукти и въглища за Украйна, обяви на днешното заседание на правителството премиерът Дмитрий Медведев. Той подчерта, че ограниченията са в отговор на въведените наскоро нови  украински санкции срещу Русия. Преди няколко дни правителството на Украйна предприе поредната неприятелска стъпка по отношение..

обновено на 18.04.19 в 19:25
Екрем Имамоглу

Кандидатът на опозицията получава кметския мандат в Истанбул

Церемонията по връчването на мандата за кмет на Истанбул на опозиционния кандидат Екрем Имамоглу започна днес следобед. Въпреки връчването на мандата все още няма окончателно решение на Висшия избирателен съвет по внесената от управляващите жалба за повтаряне на изборите в града. Истанбулската градска избирателна комисия по-рано отхвърли..

публикувано на 17.04.19 в 17:33