Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Руски сенатор обещава защита на задържаните у нас членове на „Русофили“

Посолството на Русия у нас проверява информацията за задържания за шпионаж българин

Константин Косачов
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Русия решително ще защитава задържаните у нас членове на движение „Русофили“. Това обяви председателят на комитета по външни въпроси на Съвета на федерацията Константин Косачов.

„Крайно тревожни новини идват от България. Серия арести, разпити и обвинения в шпионаж по адрес на група активни привърженици на приятелските отношения с Русия“, пише Косачов в профила си във Фейсбук.

Той подчертава, че Съветът на федерацията ще защитава задържаните по всички линии – дипломатическа, обществено-политическа и ако е необходимо - юридическа.

По думите му ще се търси оценка на ставащото от международните правозащитни организации и от съюзниците на България в лицето на НАТО и Европейския съюз.

„България, ти вече се опозори тези дни с оценката си за Втората световна война. Време е да се опомниш“, посочва в заключение Константин Косачов.

Посолството на Русия в София проверява информацията за задържания българин за шпионаж в полза на Русия, съобщи за РИА Новости представител на дипломатическата мисия.

Посолството на Русия в София проверява информацията за задържания българин за шпионаж в полза на Русия, съобщи за РИА Новости представител на дипломатическата мисия.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

МВнР критикува думата "освобождение" в изложба на руското посолство

Министерството на външните работи излезе с официална позиция по повод организираното от Посолството на Руската федерация събитие на 9 септември „Изложба 75 години от освобождението на Източна Европа от нацизма“. В изявлението се посочва, че..

обновено на 03.09.19 в 19:38
ВИЖТЕ ОЩЕ
Александър Джартов

Гл. комисар Джартов: Включваме допълнителни екипи в гасенето на пожара край Стара Загора

Допълнителни екипи на пожарната ще се включат в гасенето на пожара, който пламна днес край Стара Загора. Това съобщи за БНР гл. комисар Александър Джартов, директор на главна дирекция “Пожарна безопасност и защита на населението". "Имаме..

публикувано на 15.07.24 в 22:12
Красимир Стоев

Красимир Стоев: От четвъртък разхлажадне, дъжд и градушки

Доста високи температури и горещата вълна продължава и през следващите 48 часа, дори температурите още малко ще се повишат, предупреди синоптикът от НИМК Красимир Стоев в интервю пред БНР.   Захлаждане ще има в четвъртък и петък, когато се очакват..

публикувано на 15.07.24 в 21:53

В Силистра термометрите стигат до 45 градуса

От година на година лятото в Силистренско става все по-горещо, а зимите все по-меки.  Последно Дунава е замръзвал през 2017-та година, а жегите при 35-40 градуса са вече ежедневие. От петък се пристъпи и към затваряне на път I-7 – Силистра –..

публикувано на 15.07.24 в 21:31

ЕС удължи с една година санкциите срещу Иран заради подкрепата му за руска война в Украйна

Страните - членки на ЕС удължиха с една година санкциите, наложени заради подкрепата на Иран за руската агресия в Украйна и за бунтовнически групировки в Близкия изток и Червено море. Мерките се отнасят и за флотата на Корпуса на гвардейците на..

публикувано на 15.07.24 в 20:48

Гасенето на пожара край граничнитe села Преколница и Коприва ще продължи и утре

Гасенето на пожара   край граничнитe села Преколница и Коприва ще продължи и  утре. През  целия  ден три противопожарни екипа, два екипа с леки автомобили с 11 служители и три екипа с автомобили на ДГС "Осогово" през бяха на терена и гасиха..

публикувано на 15.07.24 в 20:36

Св. Синод на БПЦ с призив за молитва и подкрепа към борещите се с огнената стихия в страната

Св. Синод на БПЦ отправя призив за молитва и подкрепа към огнеборците, служителите на МВР, доброволците и всички, които помагат в борбата с огнената стихия в страната, както и за подкрепа към всички пострадали, загубили своя дом. Нека в тези..

публикувано на 15.07.24 в 20:25

Частично бедствено положение обявиха в Стара Загора заради бушуващия край града пожар

Частично бедствено положение обявиха в Стара Загора заради пожара, който бушува край града. В гасенето участват 7 екипа на пожарната в Стара Загора, Казанлък и Чирпан. В борбата с пламъците се включват и военните, горски служители и десетки..

публикувано на 15.07.24 в 20:21