Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Лекар припомня вкуса на детството в издадена благотворително автобиография

Всяка семейна история заслужава да се носи през времето, казва Мария Георгиева

Мария Георгиева
Снимка: Радостина Билярска

Д-р Мария Георгиева е лекар хематолог. На 13 септември тя ще представи премиерно книгата си "Горчиви гроздови зърна" в салона на кино "Влайкова" в София. Книгата е романизирана автобиография на нейното детство в родния Белоградчик. 

Мария Георгиева издава книгата с благотворителна цел. Дарява приходите си от нея на Даниел Маринов от Враца. След нелеп инцидент 21-годишното момче остава с тежко увреждане на гръбнака. Той претърпява злополука, докато работи на морето в аквапарк - след нелеп инцидент на водна пързалка той се оказва със счупен шиен прешлен и прекъснат гръбначен мозък, което води до пълно обездвижване на четирите крайника.

"Идеята за книгата възникна преди около две години, докато аз пътувах. Едно от многото ми пътувания между София и Белоградчик, моя роден град. Автобусът минава през сърцето на Северозапада, буквално, през изключително запустели села. И така, наблюдавайки през прозореца на автобуса гледките навън, това спонтанно предизвика у мен детските ми спомени за това невероятно детство, което съм прекарала в моя роден град, ваканциите на село и така тръгна идеята - като разказ, след това всеки един разказ инспирира следващ разказ и така се появи книгата", разказа в предаването "Хоризонт до обед" Мария Георгиева.

Всички герои и житейски ситуации в книгата са реални

"Ако има известни неточности, които може би ще забележат хора, които са от нашия край, познават голяма част от героите, те се дължат на избледняване на паметта. Това, което аз наистина искам да бъде избегнато, е забравата с книгата. Искам всеки един,  четейки книгата, проектирайки собствените си детски спомени върху моите и така много емоционално преживявайки я, да знае първо откъде е тръгнал. Въобще всяка една семейна история точно като моята заслужава да се носи във времето, заслужава да се предава от поколение на поколение. Книгата е посветена на децата ми, с поръката да помнят умишлено", сподели Мария Георгиева.

Навсякъде в книгата се споменава лозата пред лятната кухня. "Противоречието, което се съдържа в името на книгата (всъщност така е озаглавена една от главите в книгата), е като синоним на противоречието в много от житейските ситуации, в които попада човек и затова "Горчиви гроздови зърна". Редуване на сладки, горчиви мигове в човешкия живот", обясни д-р Георгиева.

Човек не бива да забравя откъде е тръгнал, смята тя.

Романтиката на Северозапада може да заличи помръкналата му аура

"Северозападна България през последните години има една мрачна слава, една леко отблъскваща аура. Всъщност на мен много ми се иска чрез тази романтична светлина, в която съм представила моите детски спомени въобще Северозападна България, селцата в Северозападна България през 80-те, някак си да предизвикат любопитството на хората", разказа още пред "Хоризонт" Мария Георгиева.

Д-р Мария Георгиева се е запознала с  Даниел Маринов от Враца през март, когато той е попаднал при нея като пациент. 

"Това беше самото излъчване на Дани като човек - не просто липсата на депресия, не просто липсата на негативно излъчване от него. Напротив: той има едно вътрешно сияние като човек. Всеки, който се запознае с него, той го усеща това вътрешно сияние. Една изключително силна връзка с живота. Знаете ли, той ни дава един невероятен житейски урок. Когато се запознах с него, аз разбрах, че всъщност притежавам страшно много със здравето, което имам, с това, че мога сутрин да стана от леглото, да прегърна децата си, да отида на работа, да се разходя, да спортувам. Нещо, което, за съжаление, не е възможно за хора като Дани. Не само човешката трагедия. Това, че той е на 21 години и е прикован към инвалидната количка. Семейството на Дани се състои само от неговата майка, баща му е починал преди инцидента. Майка му се грижи за него, тя не работи и става дума за един много сериозен финансов дефицит в семейството."

Повече за книгата и дарението чуйте в звуковия файл.


Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Александра Кръстянина с родителите си и брат й

Родителите на 4-годишната Александра събират средства за лечение в САЩ

У нас има много деца с тежки заболявания, на които българското здравеопазване не може да помогне, затова се налага те да търсят лечение в чужбина.  4-годишната Александра Кръстянина от Варна е такова дете. Тя е родена с рядката аномалия фибуларна хемимелия – пълна липса на малкия пищял. За да има нормален живот и да тича с другите деца Алекс се..

публикувано на 10.08.20 в 15:12

В Исландия с велосипед

Крум Крумов потегля отново на пътешествие с велосипед до Исландия,  след като вече описа в книгата си  "Около Исландия за 14 дни"  свои минали преживявания в северната страна.  Пътешествието до Исландия  е предизвикателство за Крум. " Исландия изглеждаше за мен малко далечна, трудна, недостъпна, прекалено ветрена. И беше едно голямо..

публикувано на 10.08.20 в 14:22
Аглика Трифонова

Аглика Трифонова: Не искам да виждам как хора пропиляват 10-15 години от живота си

В Плевен започна младежки проект срещу хазартната зависимост, финансиран по програма на Министерството на младежта и спорта с над 19 000 лева.   Ангажирани са над 200 момичета и момчета от областта, които през учебната година  са настанени в общинското средношколско общежитие.   Мотото на проекта е "Заложи на сигурно!" Проектът предвижда..

публикувано на 10.08.20 в 13:43
Светлозар Захариев

Светлозар Захариев създаде фитнес за хора с увреждания в Русе

В Русе вече има фитнес зала, която е предназначена за хора с увреждания. Уредите са специални - според специалните потребности на хората, за които движението е равносилно на живот. Всичко това за тях е абсолютно безплатно. Идеята е на ММА-боеца Светлозар Захариев. Светлозар Захариев, или както го наричат всички - Сисо, е един от най-добрите..

публикувано на 10.08.20 в 13:18
Деца на летен лагер в село Макоцево

Макоцево - на лагер без телефони, близо до природата

В село Макоцево, Община Горна Малина, всяко лято деца се събират без телефони и се грижат за животните. Деца от София, които се включиха в летен лагер, за 6 дни се научиха да яздят кон, да играят ръченица и право хоро.   "Животът в града е един, а пък животът на село е съвсем различен. Децата не знаят, че млякото идва от..

публикувано на 09.08.20 в 18:27

Песни, създадени от студенти през 80-те години, се изпълняват и до днес

В края на 80-те и началото на 90-те години група от студенти във Великотърновския университет, "екипирани" с добри стихотворения и китари, се радват на изключителна популярност. Всички те са от специалност "Българска филология". Поетите с китари са Иван Станков, Милен Донев и брат му, вече покойният Атанас Донев. Тримата претворяват..

публикувано на 09.08.20 в 17:42
Светльо Витков, Ерол Ибрахимов /от ляво на дясно/

Ерол Ибрахимов: Социалните мрежи се превърнаха в кръжоци по интереси

Музикантът Ерол Ибрахимов от група "Уикеда" подкрепя протестиращите, които настояват правителството на Бойко Борисов и главният прокурор да подадат оставка. Ерол Ибрахимов участва в протестите от последния месец.  „И ги подкрепям, и когато ме поканиха, се съгласих, защото мисля, че, ако имам някаква позиция, би трябвало да я заявя..

публикувано на 09.08.20 в 16:44