Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Това е ресорът на бъдещето, смята Андрей Ковачев

Получи ли България ресора на бъдещето

Според Петър Витанов България не е успяла да се пребори за някое от заместникпредседателските места в ЕК

3
Снимка: ЕПА/БГНЕС

"Това е ресорът на бъдещето", заяви пред БНР евродепутатът Андрей Ковачев от ЕНП/ГЕРБ по повод на портфолиото, което се предлага на българския еврокомисар, и уточни:

"Ресорът "Иновации и младеж" включва и образованието, и културата. В него са и програмите "Еразъм", "Креативна Европа" и "Хоризонт 2020". Ковачев добави, че в новия програмен период това ще бъдат, грубо сметнати, над 100 млрд. евро в този ресор. 

Според Ковачев всеки път при разпределянето на ресорите в ЕК в българското общество започва дебат за важността му, което не е правилно.

В предаването "12+3" по програма "Хоризонт" евродепутатът Петър Витанов от ПЕС/БСП заяви, че този ресор е по-добър от споменавания преди това неофициално "Образование и култура". По думите му образованието е в прерогативите на националната държава и общите инициативи в тази сфера са малки и незначителни. 

Витанов коментира, че България не е успяла да се пребори за някое от заместникпредседателските места, което по думите му е атестат за недотам голямото влияние на страната ни в ЕК. 

Цялото интервю на Даниела Големинова с Андрей Ковачев и Петър Витанов в предаването "12+3" можете да чуете от звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия

Свързани новини

Мария Габриел

Мария Габриел получи ресор „Иновации и младеж“ в следващата ЕК

„Иновации и младеж“ и е ресорът, който българският еврокомисар Мария Габриел ще поеме в следващата Еврокомисия. Това съобщи днес новата председателка на Еврокомисията Урсула фон дер Лайен. В настоящия състав на ЕК българката отговаря за..

публикувано на 10.09.19 в 13:29
ВИЖТЕ ОЩЕ
Премиерът на Испания Педро Санчес

Премиерът Педро Санчес обмисля да остане ли в политиката

Испанският премиер Педро Санчес обяви, че ще престане да изпълнява обществените си задължения, "за да спре и да помисли" дали иска да остане на политическия фронт, предаде Ройтерс. Агенцията отбелязва, че Санчес е заявил това в писмо в профила му в..

публикувано на 25.04.24 в 07:51

Евродепутатката Ева-Мария Костова: Отново избори, ставаме партньор, на който не може да се разчита

Днес завършва последната парламентарна сесия на Европейския парламент (ЕП) преди изборите за подновяване на състава му през юни. На последната пленарна сесия в Страсбург испанската евродепутатка с български произход Ева-Мария Костова коментира..

публикувано на 25.04.24 в 07:46

Синдикати се вдигат на протест за отлагането на либерализацията на тока

КТ "Подкрепа" и КНСБ и техните федерации организират Национален протестен митинг за отлагане на либерализацията на пазара на електрическа енергия и в защита на работещите в енергетиката и въгледобива. Протестът ще се проведе от 10:30 ч пред сградите..

публикувано на 25.04.24 в 07:42

Бюджетната комисия гласува забрана на хазартна реклама в медиите

Забраната за реклами на хазартни игри в медиите ще бъде разгледана на първо четене в парламентарната комисия по бюджет и финанси. Промяната бе представена вчера от ГЕРБ-СДС и ДПС, въпреки че 49-то Народно събрание скоро ще прекрати заседанията си..

публикувано на 25.04.24 в 07:37

ЦИК регистрира от днес независими депутати от ИК за евроизборите

От днес Централната избирателна комисия ще приема документи за регистрация на Инициативни комитети (ИК) за издигане на независими кандидати за участие в изборите за членове на Европейския парламент. Също от днес започва и регистрацията на..

публикувано на 25.04.24 в 07:32

Депутатите гласуват окончателно отлагането на либерализацията на пазара на тока

В един от последните работни дни на 49-ия парламент се очаква в дневния ред да бъде поискано включване на предложение за предсрочно освобождаване на председателя на НС Росен Желязков. Депутатите решават окончателно и дали да отложат с една..

публикувано на 25.04.24 в 07:27

Планова техническа профилактика

На 25 април  от 9 до 17 часа   ще бъде извършена планова техническа профилактика на предавателите на ултракъси вълни ДУПНИЦА 4 на честота 104.1 MHz и МАЛКО ТЪРНОВО 4 на честота 90.2  MHz, излъчващи програма „Хоризонт“. Възможни са прекъсвания на..

публикувано на 25.04.24 в 06:00