Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

НС изслуша шефа на ДАНС и вътрешния министър по шпионския скандал

БСП искат закрито заседание с премиера

| обновено на 11.09.19 в 12:17
Снимка: БТА

В Народното събрание бяха изслушани директорът на ДАНС Димитър Георгиев и министърът на вътрешните работи Младен Маринов по акцията с арести и повдигнато обвинение за шпионаж на председателя на движение „Русофили“. Осем лица са били задържани в хода на разследването за шпионаж в полза на Русия.

В кратки изказвания двамата припомниха изнесената досега в медиите информация и обявиха, че не могат да разкриват повече данни заради продължаващото разследване и секретността на информацията.

От БСП, които по-рано предложиха да бъде изслушан и премиерът Бойко Борисов като отговарящ за националната сигурност, реагираха остро и окачествиха изслушването като подигравка.

Маринов припомни разследваната схема, свързана с изтичане на класифицирана информация към руски организации и пране на пари, и уточни: „Тъй като останалата информация представлява тайна по смисъла на това, че е част от разследване, а аз нямам разрешение от наблюдаващия прокурор да я изнеса“.

Обвиненият в шпионаж Николай Малинов получавал задачи и пари

Председателят на ДАНС Димитър Георгиев пък припомни връзката на обвиняемия с две руски организации, които публично са заявили, че водят хибридна война.

„Събрани са данни, че Малинов поддържа дългогодишен контакт с тези чужди граждани, многократно пътува до Руската федерация, където провежда среща с тях, получава задачи, в някои случаи и финансови средства. Това е свързано с реализирането на проект „България“, като следва да се придобиват активи за повече от половин милиард евро, което да се извърши безвъзмездно от Константин Малофеев. Тази схема се използва за трансфер на финансови средства от руски гражданин, който е ръководител на чужда организация „Двуглав орел“, каза той.

Остра реакция на БСП

Краткото шестминутно изслушване предизвика остри реакции в пленарната зала. БСП настояха за закрито заседание, на което да участва и министър-председателят Бойко Борисов и изразиха недоволството си от липсата на повечето данни за това дали е заплашена националната сигурност.

От БСП окачествиха изслушването като куриозно и като подигравка.

Коментарите на Валери Жаблянов и Георги Свиленски: 

„Процедурата, която беше реализирана беше посещение в залата“.

„Принуждавате министрите и директора на ДАНС да говорят неща, които са ги казали вече по медиите даже в ограничен обем“. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Илиян Василев

Илиян Василев: Руското разузнаване развива дейност в България, но тя не е свързана с "Русофили"

Руското военно и цивилно разузнаване развиват дейност в България, но тя по никакъв начин не е свързана с организацията "Русофили", заяви за "Хоризонт" бившият посланик на страната ни в Москва Илиян Василев. Той е в руската столица по времето на..

публикувано на 10.09.19 в 17:59
Николай Малинов, председател на движение

Председателят на „Русофили“ Николай Малинов е обвинен в шпионаж в полза на руски организации

Председателят на движение „Русофили“ Николай Малинов е обвинен в шпионаж в полза на руски организации, обяви днес главният прокурор Сотир Цацаров на пресконференция в МВР.   Малинов е освободен срещу гаранция от 50 000 лева, като му е..

обновено на 10.09.19 в 17:04
ВИЖТЕ ОЩЕ

Продължава борбата с пожара край Стрелча

Единайсети час продължава борбата с пожара край Стрелча.   В момента там гори иглолистна гора. Единият фронт на огъня, в посока към Стрелча, е овладян.   В момента усилията са насочени към другия фронт, в посока Копривщица.   Тежка техника..

публикувано на 16.07.24 в 21:43

Частично бедствено положение е обявено за района на Горска поляна

Частично бедствено положение за района на Горска поляна обяви кметът на община Болярово Христо Христов. В ранния следобед в близост до пограничното село пламна пожар, като за момент застраши и газокомпресорната станция "Странджа" до българо-турската..

публикувано на 16.07.24 в 21:24
Андрей Гюров

БНБ взе решение за установената несъвместимост на Андрей Гюров като подуправител

Управителният съвет на Българската народна банка (БНБ) взе решение във връзка с правните последици от установената от Комисията за противодействие на корупцията (КПК) несъвместимост на Андрей Гюров в качеството му на подуправител, ръководещ управление..

публикувано на 16.07.24 в 20:47

Пожарът в с. Ореш, който изпепели 2 къщи, е погасен, няма пострадали хора

Пожарът в свищовското село Ореш е потушен, продължава гасенето около населеното място. Полицията и пожарникарите са евакуирали хора. Пожар край свищовското село Ореш, засегнати са къщи и постройки Изгорели са две къщи, има немалко пострадали..

публикувано на 16.07.24 в 20:17
ГКПП-Гюешево

Граничните власти на България и РСМ на среща на ГКПП-Гюешево заради пожарите

Граничните власти на България и на Северна Македония се срещат тази вечер на ГКПП-Гюешево във връзка с пожарната обстановка в пограничните райони, каза за БНР областният управител на Кюстендил Александър Пандурски.  Началникът на Регионалния..

публикувано на 16.07.24 в 20:11

Проливен дъжд наводни много пътни отсечки във Великотърновско

Във Великотърновско бурята с проливен дъжд тази вечер наводни много пътни отсечки.  Има много нападали дървета, чието отстраняване започна.  Няма информация за наводнени къщи и пострадали хора.  Край горнооряховското село Първомайци местните хора се..

публикувано на 16.07.24 в 19:55

Кирил Петков към депутатите: Кажете дали сте за или против корупцията

Който не подкрепи законодателния пакет, предложен от "Продължаваме промяната-Демократична България", на практика се обявява срещу борбата с корупцията. Това заяви съпредседателят на коалицията Кирил Петков. Той се обърна към депутатите от 50-ия парламент:..

публикувано на 16.07.24 в 19:26