Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Русия не очаква подобряване на връзките със САЩ с оставката на Болтън

| обновено на 11.09.19 в 19:15
Дмитрий Песков
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Москва обяви днес, че не очаква никакво подобряване на отношенията с Вашингтон след оставката на съветника по националната сигурност на Доналд Тръмп Джон Болтън, предаде АФП.

„Не мислим, че присъствието или отстраняването на един-единствен чиновник, дори високопоставен, може сериозно да повлияе на американската външна политика“, каза пред журналисти говорителят на Кремъл Дмитрий Песков.

По-рано заместник външният министър Сергей Рябков коментира, че и предишни промени в американската администрация не са довели до подобряване на отношенията.

„Съдим по действия, не по декларации и намерения“, допълни той.

Руският външен министър Сергей Лавров обаче все пак допусна възможност за промяна.

„Стилът му е рязък, опира се на силовите методи, включително на военните. Както знаете, той стоеше зад немалко такива инициативи по отношение на кризисни ситуации, като тази около Венецуела, Иран и на други места“, каза Лавров за Болтън.

„А за това как ще бъдат повлияни руско-американските отношения – знаете ли, аз няма да гадая, политиката на САЩ се определя от президента“, добави той.

Вчера Тръмп обяви, че е поискал оставката на Болтън, сочен за външнополитически ястреб, с когото имали разногласия по редица въпроси, включително Северна Корея и Иран. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Майк Помпейо

Майк Помпейо: Няма да има промени във външната политика на САЩ

Американският държавен секретар Майк Помпейо заяви, че напускането на съветника по сигурността Джон Болтън няма да промени стратегията на Вашингтон на международната сцена. Болтън напусна изненадващо във вторник след серия от противоречия с..

публикувано на 11.09.19 в 07:41
ВИЖТЕ ОЩЕ

България ще поиска от ЕС самолет за гасене на пожара в планината Славянка

България ще се възползва от механизма на Европейския съюз за гражданска защита, за да поиска самолет за справяне с пожара в планината Славянка на българо-гръцката граница.  Това съобщи министърът на вътрешните работи Калин Стоянов. Стоянов обясни, че..

публикувано на 28.07.24 в 15:59
Служебният министър на вътрешните работи Калин Стоянов (в центъра) дава брифинг в село Гара Елин Пелин за взривовете в складовете за пиротехнически средства - 28 юли 2024 г.

Калин Стоянов: За момента няма опасност от взрив в складовете за пиротехника край Елин Пелин

Двете тела   са открити в складовете за фойерверки, който горя по-рано тази седмица край Елин Пелин, потвърди окръжният прокурор на София Наталия Николова на брифинг в село Гара Елин Пелин. Така жертвите на пожара и последвалите взривове стават четири...

публикувано на 28.07.24 в 15:29
Израелски танк в ивицата Газа.

Израелската армия навлезе с танкове в южните райони на Ивицата Газа

Ливанската групировка "Хизбула" обяви най-високо ниво на тревога заради опасения от ескалация на бойните действия с Израел, след като 12 души загинаха при ракетна атака в събота в окупираните от Израел Голански възвишения.  "Хизбула" е опразнила някои..

публикувано на 28.07.24 в 15:08

МОСВ: Няма замърсяване на въздуха в района на Елин Пелин и опасност за здравето на жителите

Данните за качеството на атмосферния въздух в района на село Гара Елин Пелин и днес показват, че няма замърсяване, съобщават от Министерството на околната среда и водите (МОСВ). На всеки кръгъл час ведомството получава данни от мобилната станция,..

публикувано на 28.07.24 в 14:34
Атанас Атанасов

Атанас Атанасов: ПП-ДБ трябва да залага на евроатлантическите ценности и борбата с корупцията в бъдещи съюзи

Винаги съм твърдял, че независимо от различните проблеми, които имаме, коалицията ПП-ДБ трябва да залага на евроатлантическите ценности и борбата с корупцията. На това трябва да почиват нашите бъдещи съюзи. Това каза съпредседателят на ПП-ДБ..

публикувано на 28.07.24 в 14:30
Италианският министър-председател Джорджа Мелони (вдясно), заедно с дъщеря си Джиневра, на летището в Пекин, където е посрещната от местни служители, 27 юли 2024 г.

Премиерът на Италия Джорджа Мелони на официално посещение в Китай

Премиерът на Италия Джорджа Мелони е на официално посещение в Китай. Днес тя разговаря с китайския си колега Ли Цян. Агенция ANSA цитира Мелони, която п реди разговорите заяви, че е много  щастлива за тази първа официална визита, предшествана от..

публикувано на 28.07.24 в 14:07