Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Образование без раници и без граници:

Мобилно приложение на български дава достъп до глобална образователна платформа

Мисията на „Кан Академия“ – качествено и безплатно образование за всеки, навсякъде по света

Първото по рода си мобилно приложение у нас със задълбочен материал по основните общообразователни предмети вече е факт. То се изтегля и използва безплатно и е част от глобалната образователна платформа „Кан Академия“, която има своята българска версия благодарение на усилията на "Образование без граници".

„Приложението е още една по-лесна и достъпна форма да имаме образованието в джоба си“, посочи пред „Хоризонт“ изпълнителният директор на „Образование без граници“ Розалина Лъскова.

Образователното съдържание е представено чрез видео уроци, тестове, упражнения, задачи и статии. Предлагат се и теми, изготвени с помощта на големи партньори на академията като музея „Тейт“, калифорнийската академия и НАСА.

Основателят на „Кан Академия“ е от индо-бангладешки произход. През 2006 г. той започва с интерактивно преподаване на математика за братовчедка си в САЩ. След това започва да записва клиповете, разказа Даниел Чолаков, член на УС на "Образование без граници" и един от основателите. Той живее в САЩ, в началото се занимавал с бизнес консултиране, попаднал във фирма за изкуствен интелект и анализ на големи данни.

„Ние си опитваме да си представим една класна стая след 10-15-30 години и след това да си зададем въпроса защо тази класна стая не се случва днес, какво можем ние да направим, за да я постигнем – поне части от нея“, така Чолаков дефинира мисията на проект като „Кан Академия“.

Един от аспектите на тази мечта е: защо ни трябват оценки, кой ни е накарал да ги ползваме? В крайна сметка искаме да развиваме умения. В "Кан Академия“ можем да следим тези 1400 умения - от детска градина до висша математика и всеки учи, докато ги научи. Нашето мото е, че всеки може да научи всичко.“

„Днес изглежда всеки родител очаква от родителя да бъде супер герой, но не всички учители са супер герои и не всеки като Батман има прищевки, които да му помогнат да си свърши работата по-добре. Нашата работа е  в този процес да дадем правилните инструменти“, допълни Даниел Чолаков.

През последните месеци на учебната година българският вариант на платформата е бил посещаван от около 50 хиляди потребители. На годишна база се регистрира тенденция за сериозен растеж, съобщи Розалина Лъскова. В глобален план потребителите са около 82 милиона души, като само регистрираните учители са около четвърт милион. Платформата се превежда на над 30 езика.

От самото й създаване „Кан Академия“ има своя мисия – качествено и безплатно образование за всеки навсякъде по света, изтъкна Лъскова. По думите й, предимството на формата в случая е лесно структурираното знание. 

Още за инициативата за безплатно образование онлайн слушайте в звуковия файл.
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Метеорити, показани от Георги Пенев пред

Може ли да се посадят растения в прах от метеорити

"Това е един експеримент, който спонтанно ми дойде като идея понеже, когато режем метеорити събираме прахта, която се отделя при рязане и така с течение на времето за две години събрахме доста добро количество метеоритен прах . Той стоеше в някакви кофи и се чудехме какво да го правим, не ни се хвърляше и един ден ни дойде идея да посадим..

публикувано на 23.01.21 в 11:38

„Хоризонт“ - отговорност и сбъдната мечта

За повечето от работещите в „Хоризонт“ това не е просто работа независимо дали са зад микрофона в студиото, на звукорежисьорския пулт, или си в кореспондентския пункт в страната. „Хоризонт“ е отговорност, призвание, предизвикателство, мисия, да работим за хората и обществото. „Хоризонт“ просто е сбъдната мечта и дори любов. За любовта..

публикувано на 22.01.21 в 16:34
Стилиян Иванов

Стилиян Иванов: Астрологията учи, че животът ни зависи от нас самите

„ Астрологията е математическа наука, която е известна още от преди повече от 5000 години , а в конструирането на модела на човека и на света древните мъдреци са използвали именно математика“, каза в предаването „Преди всички“ Стилиян Иванов за новата си книга “Астрологичен пътеводител”. Това е негова четвърта книга. Иванов е автор, режисьор и..

публикувано на 22.01.21 в 11:13
Васил Тончев

Васил Тончев: Президентските избори ще бъдат рефлексия на парламентарните

„Президентът се дистанцира от всички основни политически сили и в момента е в определена изолация, тъй като напусна конституционната роля на президент, който да е арбитър и влезе в опозиционна роля - нещо, което не е типично.“ Това каза пред БНР социологът Васил Тончев. Той смята, че евентуалният втори мандат на Румен Радев „изцяло ще зависи от..

публикувано на 22.01.21 в 09:48
Петър Славов

Петър Славов: Има опасност от оспорване и касиране на вота за отделни депутати

Законодателната уредба на гласуването с подвижна избирателна кутия, която мнозинството е напът да приеме, може да доведе до оспорване и касиране на изборните резултати за отделни народни представители. Това предупреди в ефира на БНР юристът Петър Славов.  След като Правната комисия в Народното събрание одобри промени в Закона за извънредното..

публикувано на 21.01.21 в 09:10

Горските служители - много отговорности, малко права

Кой има интерес от неконтролирани конфликти между горски стражари и бракониери, защо голяма част от тези конфликти приключват в полза на бракониерите, нормално ли е гората безнаказано да секат хора, които имат десетки актове за нарушения за незаконна сеч, и не на последно място - колко случая на физическа агресия и зрелищни побои може да понесе..

публикувано на 20.01.21 в 12:44

„Зелен паспорт“ за ваксинираните в Израел поражда страхове и въпроси

Започва издаването на „зелени паспорти“ на ваксинираните лица в Израел. На първо време „паспортът“ ще е картонче, което може да вземеш в ръка, но се обмисля електронно приложение или друго защитено техническо решение. Мобилното приложение за смартфон ще може да се активира седем дни след поставянето на втора доза от ваксината срещу Covid-19...

публикувано на 20.01.21 в 11:17