Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Археологически разкопки в реално време утре сутрин в "Музейко"

В пряка връзка с древния град Хераклея Синтика ще се състои диалог между посетители и археолози

Археолози, работещи в пределите на древното селище Хераклея Синтика ще участват във видео мост с "Музейко"
Снимка: БГНЕС

Утре сутрин в „Музейко“ ще се състои видео връзка между археолози на терен и посетители на музейния център. Археолозите ще включат камери, за да покажат какво се случва по време на разкопки в реално време. Изследователите на миналото ще отговарят на въпроси на посетителите, свързани с древния град Хераклея Синтика, с който ще бъде осъществена видео връзката. Целта е да се привлече вниманието на децата и техните родители към работата на археолозите. Събитието ще започне в 10.30 часа с филмчето „Животът на една археологическа кофа“, което не е показвано до момента.
     

„Много деца си мислят, че искат да станах археолози, защото са гледали „Индиана Джоунс“. Индиана Джоунс не е археолог, той е на ръба, на границата между археолога и иманяра заради това, което прави. Ние сега ще им покажем какво друго представлява работата на археолога“, каза в предаването „Хоризонт до обед“ Ирина Вагалинска от платформата „Археология булгарика“, която издава и едноименно научно списание.

„Снимаме много редовно с дрон и показваме на всички, които ни следят как се променя обстановката на Хераклея Синтика по време на археологическото проучване“, обясни гл. ас. Сирма Александрова, която работи на археологическия обект.

Хераклея Синтика Снимка: БГНЕС

Доц. Людмил Вагалински, който също е сред изследователите на Хераклея Синтика, прогнозира, че Големият канал, който учените разкриха в пределите на древния град в много запазено състояние, ще се превърне в туристическа атракция след неговото детайлно проучване и укрепване догодина. Понякога реакциите на хората ни изненадват, учат и обогатяват, посочи доц. Вагалински.

„Да речем един малък фрагмент от глинен съд, от теракота даже, на който грънчарят е издраскал едно име, предизвика такива бурни дебати, такива коментари, много емоционални. И очевидно голяма част от българското общество в момента се вълнува от траки, древни гърци, македони, бих казал, че сме повечко политизирани. Има силно политизиране тук, на Балканите, доста емоционален подход. Всеки си е изработил за себе си някаква теза кой е, откъде идва и каква е правдата и се опитва да я налага. Ние се опитваме балансирано, по различен начин да показваме историята в древността през окото на археологията.“

Настолната игра „Археолози срещу иманяри“ с почти изчерпан втори тираж обяснява в какво се състои работата на археолога по възможно най-популярния и приключенски начин, както и каква вреда нанасят иманярите, разказа още Ирина Вагалинска.

Хераклея Синтика Снимка: БГНЕС

„Играе се от два отбора – археолози срещу иманяри. Понякога може да победят иманярите, защото тя е много близка до реалността. Това е игрално поле с карта на България с 15 реални археологически обекта, от които децата могат да разберат къде се случва нещо интересно, къде какво е изкопано. Да  не са само тракийските съкровища, които разнасяме и ги показваме по цял свят. Има много повече интересни неща, интересни места за посещаване. И ето го вторият хубав ефект – ние популяризираме тези места, което е добре за туризма, не само за децата.“

От малките парченца материална култура археологът сглобява информационна картина за това какво е било миналото на България, обобщи Ирина Вагалинска, като наподоби работат на археолозите с редене на пъзел.

Още за делника на археолозите слушайте в звуковия файл.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Симеон Матев

Симеон Матев: От началото на годината валежите в пустинята са много повече, отколкото у нас

Валежите от началото на годината в пустинята са многократно повече, отколкото са в нашата страна.  Това съобщи пред БНР климатологът Симеон Матев. "Това е изненада. Има конспиративни теории какво се случва.  Чисто научно човек все още не може да предизвика такива валежи, каквито паднаха в Дубай.  Може да ги увеличи с 10-15%, но не и да..

публикувано на 18.04.24 в 17:35
Димитър Събев

Димитър Събев: Демографски планините ни са по-стабилни от равнините

В демографско положение  българските планини са по-стабилни от равнинните територии  на страната. Това заяви пред БНР гл. ас. Димитър Събев от Института за икономически изследвания при БАН, журналист, доктор по икономика, писател. Българските планини са много разнообразни. Между 30 и 60% от територията ни е планинска.  Ние сме планинска..

публикувано на 18.04.24 в 11:15

Конференция за хората с увреждания откроява пробойни в системата за подкрепа

Като държава отдавна сме поели ангажимента да спазваме Конвенцията за правата на хората с увреждания, които обаче продължават да бъдат изключвани и много често стават жертва на насилие . Това каза в интервю за БНР адвокат Анета Генова, основател на фондация "Кера", преди конференцията "Правата на хората с увреждания: защита от насилие,..

публикувано на 18.04.24 в 10:17
Д-р Явор Владимиров

Д-р Явор Владимиров: Асистираните репродукции са водещи с покачващ се успех всяка година

Желанието да станеш родител и това да имаш наследник е съвсем естествен човешки стремеж. Съвременният начин на живот обаче, дефинира много репродуктивни проблеми . Причините са различни, но трудностите в зачеването намират своето решение в асистираната репродукция. Много са хората, в чието семейство е проплакало бебе, именно с нейната..

публикувано на 17.04.24 в 08:41

Жертви на трафик на хора стават всички от 12 до 50 + годишна възраст

Трафикът на хора е зло, което засяга не само жертвите, но и техните семейства и близките им.  "Трафикът на хора е престъпление, което е близко до всеки един от нас, ако той не е информиран, не знае за какви индикатори да гледа, и въобще не знае как да се предпази, каза в "Нощен Хоризонт" Моника Николова, директор на Фондация "А 21" . Моника..

публикувано на 16.04.24 в 12:39

Общественият съвет към ЦИК с редица мерки за прозрачност на вота 2 в 1

Общественият съвет към ЦИК излезе със становище, в което предлага редица мерки за прозрачност и подобряване на организацията на изборите 2 в 1 на 9 юни. Сред тях са достатъчно рано да се предадат необходимите елементи за удостоверяване на машините за гласуване на трите институции, посочени в Изборния кодекс, като се излъчва онлайн не само довереното..

публикувано на 15.04.24 в 09:19

Старт за Летище Балчик като приемна точка за малката авиация

Отварянето на Шенгенското въздушно пространство за България и Румъния беше отбелязано символично през изминалите почивни дни на Летище Балчик. Събитието беше организирано от пилотите на двете съседни страни и се проведе под надслов "Schengen check". Летище Балчик показа част от потенциала си през изминалата събота, приютявайки около 40 малки..

публикувано на 15.04.24 в 06:40