Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Доц. Вяра Ангелова: БНР има изградени защитни сили да се противопоставя

Журналисти излязоха на протест в защита на свободата на словото

Протестът пред сградата на БНР в София.
Снимка: Ани Петрова

„Абсолютно национално безотговорно поведение е това да се спре излъчването за толкова часове, тъй като Радиото е институт от стратегическо значение за националната сигурност на държавата. Това е безпрецедентна и опасна игра с огъня“. Това каза в предаването „Хоризонт за вас“ доц. Вяра Ангелова, преподавател по журналистика в Софийския университет.

По думите ѝ, „когато се поуспокоят страстите, някой ще признае кой е оказал натиск за такова решение, защото очевидно подобно решение - за свалянето на един водещ от редовно предаване, не е решение, което се взема от днес за утре“.

Доц. Ангелова подчерта, че Радиото разполага с един единствен ресурс, за разлика от всички останали медии, и това са голямата аудитория и голямата история:

„Националното радио е създадено през 1929 година, през него са минали редица директори и периоди на тежки взаимоотношения с властта, така че Радиото има изградени защитни сили да се противопоставя на административно неопитни хора и на малко глупави ходове“.

По обяд пред сградата на Българското национално радио се проведе протест в защита на свободата на словото.

Владимир Йончев, главен редактор на OFFNews:

„Подкрепям професионализма на БНР, медията, която винаги е била остров на свободата в България и е отстоявала високи журналистически стандарти, а Силвия Великова е еталон за добра журналистика… Случи се опит за превръщането на Радиото в това, в което бяха превърнати вестниците и бяха съсипани, след това започна съсипването и на телевизиите“.

Пламена Игнатова от Club Z:

„Случва се поредният рецидив. Убедена съм, че има оказан натиск върху ръководството на БНР, за да направи това“.

Петя Владимирова от „Дневник“:

"За да се случи това със свалянето на Силвия Великова от ефир, има натиск отвън. Важно е хората да бъдат информирани откъде идва този натиск, който е пряко свързан с номинацията и предстоящия избор на Иван Гешев за главен прокурор… Програма „Хоризонт“ не е каква да е програма. Тя се слуша от стотици хиляди българи, а целта е да бъдат заглушени“.

Росен Босев от вестник „Капитал“ и член на УС на Асоциацията на европейските журналисти в България:

„Ние сме тук, за да покажем нашата съпричастност със случващото се със Силвия Великова и със случващото се с националните медии въобще. Очевидно те бяха превзети и им бяха извадени зъбите. На някой не му харесва образа, който вижда в огледалото и се опитва да смени огледалото“.

Интервюто с доц. Вяра Ангелова и анкетата на Добромир Видев можете да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

БНР

Депутати коментираха ситуацията в програма "Хоризонт" на БНР

Председателят на медийната комисия в парламента Вежди Рашидов коментира случващото се в националното радио с думите, че всички лостове на управление са в генералният директор, който е избран законно. „Имате генерален директор. Той може да..

обновено на 13.09.19 в 16:22
ВИЖТЕ ОЩЕ
Татяна Дончева

Татяна Дончева: Лявото обединение стои върху мина. Нинова може да срине всички усилия

"Делян Пеевски има определен арсенал. Помните неговата война с предишния му баща Цветан Василев . В арсенала беше същото.  Войната в ДПС е войната на човек, който има прекалено агресивна и брутална нагласа." Това мнение изрази пред БНР Татяна..

публикувано на 30.08.24 в 08:30

Ваканциите на учениците: Възможни са съществени промени от първоначалния вариант

Очаква се решението на МОН за това кога и колко ще почиват учениците през новата учебна година. От ведомството вече публикуваха за обществено обсъждане графика за учебното време. Това обсъждане приключи и в момента се обобщават постъпилите становища и..

публикувано на 29.08.24 в 15:14

Изследване: Одобрението към ЕС и НАТО расте, към Русия - намалява

" Има консолидация около идеята за принадлежността на България към ЕС и НАТО, които се одобряват, даже одобрението расте през 2024 г. ".  Това заяви пред БНР социологът Вероника Димитрова от Фондацията за хуманитарни и социални изследвания, която..

публикувано на 29.08.24 в 10:17

"Евробокс" ви среща с посланика на Израел Н. Пр. Йоси Леви Сфари

В първия ден на "Банско джаз фестивал" изява имаше триото на джаз китариста Мишел Сажрауи от Назарет. За концерта в Банско пристигна и посланикът на Израел в България - Негово превъзходителство Йоси Леви Сфари. Това беше и поводът за гостуването му..

публикувано на 29.08.24 в 08:27

Ангел Престойски: Всеки в тази държава може да ползва вода колкото си иска без да я плаща!

Над 410 населени места у нас с 420 хил. жители са на воден режим, а други 456 изобщо не знаят какво е това водоснабдяване и канализация. Над 50% от водата се губи по мрежата заради течове от остарелите тръби или кражби. Това са малка част от..

публикувано на 28.08.24 в 15:32

"Школо": Не са водени разговори с нас за наредбата за е-дневниците

Подготвяме се за началото на учебната година. Отворени сме за диалог по всяка тема . Насреща сме да коментираме какво ще е най-добро за българското образование, за да върви напред.  Това заяви пред БНР Любомир Ваньов - изпълнителен директор на..

публикувано на 28.08.24 в 10:04

Потушен е пожарът в района на варненското село Тополи

Потушен е пожарът, който възникна днес в местността Клисе баир в района на село Тополи край Варна.  Огънят обхвана сухи треви, няма опасност за населеното място. Пожар край варненското село Тополи в местността Клисе баир    

публикувано на 27.08.24 в 20:55