Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Задава ли се рецесия в ЕС, нова Еврокомисия, Брекзит - кои са най-важните теми от седмицата

Предупреждения  за предстояща рецесия в европейската икономика бяха разпространени през седмицата, докато се изясняваше разпределението на ресорите в Европейската комисия.

В Обединеното кралство получиха различни съдебни решения - за и против разпускането на парламента по инициатива на премиера Борис Джонсън, но не и яснота ,ще се постигне ли сделка с Брюксел .18 години се навършиха от 11 септември 2001-а , денят ,след който  „светът вече не е същият“ .

Смятаната за двигател на ЕС- германска икономика ще изпадне в рецесия в края на септември, прогнозира мюнхенският Институт за икономически изследвания. Това е поредната влиятелна институция, който предупреждава, че най-голямата икономика в Европейския съюз е изправена пред втори икономически спад.

Влошени перспективи за икономиката в еврозоната виждат от Европейската централна банка.

Затова подновяват наливането на пари в страните от еврозоната.

В една от последните си изяви като гуверньор Марио Драги обяви, че очаква „по-продължителна слабост“ на икономиката във валутния съюз, като влоши прогнозите си за икономическия растеж и инфлацията в държавите, въвели еврото.

Управителният съвет на Европейската централна банка е решил, че ще се възобнови програмата за изкупуване на активи, чрез която от 1 ноември валутният съюз ще бъде подпомаган с 20 милиарда евро месечно. Тогава начело на банката ще бъде Кристин Лагард.

А единственият кандидат за изпълнителен директор на Международния валутен фонд Кристалина Георгиева ще бъде изслушана от изпълнителния съвет на Фонда  през следващата седмица. Българката се счита за компромисна фигура, която ще  получи подкрепата на Съединените щати, за да смени на поста Лагард.

След седмици на спекулации и залагания стана ясно- Новата Европейска комисия ще има 8 заместник- председатели, от тях - трима изпълнителни заместник-председатели. Новата структура беше обявена от председателя на Еврокомисията Урсула фон дер Лайен.

„Младеж и иновации“ е ресорът, който българският еврокомисар Мария Габриел ще поеме в новата Еврокомисия.

Българският представител Мария Габриел си поставя като една от целите в новия си ресор да постигне увеличаване на средствата по програмата „Еразъм“ тройно - до 45 млрд. евро през следващия програмен период. Тя разясни още за средствата, които ще управлява

Унгарският премиер Виктор Орбан заяви , че западните държави в Европейския съюз страдат от „умора от разширяването“ и използват по-новите членове като изкупителна жертва за собствените си проблеми,

Орбан заяви в радио интервю, че ако държави като Сърбия са били част от ЕС по време на миграционната криза през 2015 г., „незаконните мигранти нямаше да стигнат до Германия“.

За миграцията ще отговаря гръцият представител  Маргаритис Схинас

Той поема ресора „Защита на нашия европейски начин на живот“, което включва миграция и сигурност. Но названието предизвика вътрешен скандал

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер критикува Урсула фон дер Лайен, която ще поеме поста му на 1 ноември, за названието на ресора. В натиска върху германката се включиха и евродепутати от трите най-големи фракции в Европарламента,  страни членки и неправителствени организации. Юнкер обясни  какво би трябвало да означава, според него, „европейски начин на живот“.

Докато Гърция поема сектора миграция и сигурност, в Турция президентът Реджеп Ердоган заяви, че страната му няма да може да се справи с нова бежанска вълна от Северна Сирия.

Той отново поиска американски и турски войски да установят зона за сигурност в размирния регион близо до турско-сирийската граница.

В неделя турски и американски войници осъществиха съвместен патрул в Североизточна Сирия, а руският външен министър Сергей Лавров заяви в интервю, публикувано в петък, че войната в Сирия е приключила.

„Войната в Сирия наистина е приключила. Отделни гнезда на напрежението остават само на територии, които не са контролирани от правителството, като Идлиб и източният бряг на Ефрат“, посочи той пред руски медии, подчертавайки, че фокусът сега се измества към подпомагане на страната чрез процеса на възстановяване.

Лавров също така отбеляза, че Русия „последователно се застъпва за преодоляване на конфликта в Сирия с политически и дипломатически средства

След като британският премиер Борис Джонсън се закани да изведе  Обединеното кралство от ЕС на 31 октомври и без сделка, през последните дни Съюзът се е съсредоточил върху въпроса, дали основното разногласие - за предпазния механизъм за границата между Северна Ирландия и Република Ирландия, може да бъде преодоляно.

Пропастта между позициите на Брюксел и Лондон е много дълбока“, каза ирландския премиер Лио Варадкар. Без алтернативни предложения за споразумение срещу връщането на ирландската граница след Брекзит завърши срещата в Дъблин между премиерите на Великобритания и на Ирландия - Борис Джонсън и Лио Варадкар.

Джонсън ще се срещне с председателя на ЕК Жан-Клод Юнкер в понеделник на работен обяд в Люксембург, съобщиха от  Брюксел

Британското правителство разпространи документите, свързани с така наречената „Операция Йелоухамър“ за подготовката за хаотичен Брекзит без споразумение. Кабинетът на Борис Джонсън беше задължен да оповести плановете си с решение на парламента в последния работен ден на преди разпускането му за 5 седмици

Поредно отлагане на Брекзит може да има, но само ако искането на Лондон е добре обосновано!

Това се казва в огласена от председателя на Европарламента Давид Сасоли резолюция на евродепутатите от Европейската народна партия, Социалистите и демократите и „Обнови Европа“

 По-добри и хармонични отношения на Италия с евроинституциите обеща премиерът Джузепе Конте пред парламента в Рим. Конте заяви пред депутатите, че новият кабинет ще се отличава коренно от досегашния - на „Пет звезди“ и крайнодясната „Лига“ на Матео Салвини.

А българският премер Бойко Борисов декларира, че България не се е отказала да влезе в Шенгенската зона.

Българо-македонската комисия по спорните исторически въпроси не успя да постигне съгласие по темата за личността и делото на Гоце Делчев. Българският съпредседател на комисията  проф. Ангел Димитров обяви, че основните различия са в акцента, който поставят историците

България стана част от темите на руското външно министерство. Говорителят Мария Захарова коментира с безпокойство случая с обвиненията в шпионаж на движението „Русофили . Тя обяви коментара на  руската страна след действията на българската прокуратура:

Управляващата партия в Русия понесе загуби на  изборите за местна власт в Москва, но запази мнозинството си.

Поддържаните от „Единна Русия“ кандидати, които бяха избрани в 45-членния московски парламент, намаляха от 38 на 25.

Изборите в Русия са смятани за мерило на силите преди редовните парламентарни избори, които предстоят през 2021 г. и най-вече  за способността на опозицията да мобилизира подкрепа.

След като основните представители  на либералната опозиция бяха дисквалифицирани от властите още през юли, най-големи придобивки регистрираха комунистите. Опозиционерът Алексей Навални даде обяснения за т. нар умно гласуване, когато хората бяха призовани да гласуват за кандидати с най-голям шанс да бъдат избрани.

Изминаха осемнадесет години от терористичните атаки на 11 септември 2001 година в САЩ.

Точно на  годишнината от терористичните атаки президентът Доналд Тръмп се закани с невиждано тежки досега удари срещу талибаните в Афганистан.

Тръмп говори на церемонията в Пентагона в памет на жертвите от терора, за който Вашингтон вини ислямистката групировка „Ал Кайда“:

Тръмп обяви, че преговорите с талибаните са „мъртви“ и публично отмени провеждането на тайна среща в неговата резиденция Кемп Дейвид, в която е трябвало да участват представители на талибаните и афганистанския президент Ашраф Гани.

Цялото предаване можете да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Тейлър Суифт

Още двама задържани за плановете за атентати на концерти на Тейлър Суифт

Полицията в Австрия е задържала трети и четвърти младежи, заподозрени за плановете за атентати на концерти на американската певица Тейлър Суифт, довели до отмяната им тази седмица. Арестуваните са австрийци, на едва 15 и 17 години, съобщи "Ройтерс".  Целта, по думите му, е била да се убият чакащи пред стадиона без билети. Различни издания в..

публикувано на 08.08.24 в 18:37

Радев се консултира с партиите, избори на 20 октомври поискаха от ГЕРБ-СДС и БСП

"Моите възможности за избор на министър-председател са драстично ограничени. Веднага пристъпих към разговор с всички потенциални премиери, които не са приключили окончателно. Не можем да бавим повече процеса и трябва да има яснота в държавата за нейното управление" - т ова заяви президентът Румен Радев в началото на консултациите с парламентарно..

публикувано на 08.08.24 в 17:48

"Бритиш еъруейз" спира полетите до Пекин от 26 октомври

Британският авиопревозвач "Бритиш еъруейз" (British Airways) спира полетите до Пекин от 26 октомври до ноември 2025 година, предаде Ройтерс. Авиокомпанията, която е собственост на групата Ай Ей Джи (IAG), не посочи причината за решението си, но допълни, че ще продължи всекидневните полети до Шанхай и Хонконг. Говорител на "Бритиш еъруейз" заяви, че..

публикувано на 08.08.24 в 17:29

Радев: Разговорите ми с потенциалните кандидати за служебен премиер не са приключили

"Добре дошли в президентската институция! Започвам директно по същество, знам, че времето е ценно на всички от вас защото, на практика предизборната кампания започна ". Това каза президентът Румен Радев в началото на политическите консултации за назначавне на служебен премиер и кабинет. Държавният глава допълни:  "За съжаление и 50-ото Народно събрание..

публикувано на 08.08.24 в 17:16

Българската православна църква изрази признателност към народните представители

Светият Синод на Българската православна църква - Българска патриаршия изразява своята признателност към народните представители за постигнатото съгласие по общозначими ценности за българското общество, каквито са възпитанието, образованието и закрилата на децата на България , се казва позиция на Църквата, публикувана днес .   Удовлетворени сме от..

публикувано на 08.08.24 в 16:58

Загасен е пожарът в с. Джулюница

Пожарът в село Джулюница, община Лясковец, вече е загасен, съобщи за БНР Георги Тодоров, началник на противопожарната служба в Горна Оряховица. Пожар, запален от стъклени бутилки, засегна къщи и дворни места в с. Джулюница Няма пострадали хора. Огнеборците с доброволци от селото спасиха къщите от две улици и стопански постройки.  Огънят тръгна от..

публикувано на 08.08.24 в 16:56
Явор Божанков

Явор Божанков от ПП-ДБ се оплака от физическо насилие от депутат от "Възраждане"

Депутатът от "Продължаваме промяната"-"Демократична България"  Явор Божанков се оплака от физическо насилие от свой колега от "Възраждане", чието име не назова. Божанков разпространи и клип във Фейсбук, в който двамата се сблъскват в един от коридорите на Народното събрание.  Божанков допълни, че случаят няма предистория и че колегата му го е..

публикувано на 08.08.24 в 16:38