Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Безплатни прегледи за семейства с репродуктивни проблеми днес във Видин

Снимка: БГНЕС

Благотворителен базар в подкрепа на каузата „За повече деца на България“ на фондация „Искам бебе“ се организира днес във Видин. Инициативата привлече и съмишленици от Варна.

Базар за ръчно изработени сувенири, бижута и играчки ще събира средства за двойките с репродуктивни проблеми от Видин. Правят го жени от Брегово, които са потребители на новосъздадения общински инвитро фонд в пограничната община.

„Това ще бъде базар с най-различни направени неща, ръчно направени. Играчки плюшени, картини. Това сме решили да бъдат нещата, които ще бъдат предлагани, символични цени, който иска нека да заповяда, нещата наистина ще си заслужават. И аз, и другите две момичета, които ще бъдем на щанда ще изработим част от нещата. Плюшените играчки са ни дарени, нарисувани чаши също са ни дадени от момичета, които правят такива неща и ще ги предложим“, каза Елеонора Золина.

Събирането на средства за семействата с репродуктивни проблеми не е единствената цел на организаторите.

„В нашия регион нещата са много сложни, безработица, никой не ни чува, няма какво да се направи тук. Има много семейства, които имат нужда не само от финансова помощ, а и от това да има лекар специалист. Просто искаме малко показност, да ни чуят, да ни видят и ако е възможно да стане традиция това. Поне един път месечно да има такъв специалист във Видин. Двойки, които нямат финансовата възможност да отидат до София, защото наистина е свързано с много пари, да могат поне да се прегледат и да им бъде казано какъв е проблема, какво ще е нужно, какво ги очаква от тук нататък“, допълни Елеонора Золина.

Съпричастни към проблема са жени от Варна, които ще участват в благотворителната инициатива с ръчно изработени бижута и предмети

„Каузата е на сърцето ми. Не само аз изработих бижута, а и още две мои приятелки, съпричастни на тази кауза - жени, майки. Попадна ми съобщението във Фейсбук, че събитие ще има, пък и този район е много беден и се надявам с каквото можем да помогнем, защото там доколкото така знам нещата не са най-цветущи. Смятам, че хем  ще има човек нещо красиво, хем ще му е за спомен от това, че е подпомогнал по този начин каузата, когато си закупи да речем бижутата или ние правим от едни стари материали, едни красиви вази, които се облепят с рибарско въже, понеже сме от морето, лепят се с мидички, с камъчета. Красиво, домашно, уютно творение бих казала“, коментира Женя Ценовска.

Базарът в подкрепа на каузата за повече деца на България ще остане отворен през целия ден в търговския център на Видин. По същото време в града са организирани безплатни прегледи и консултации за семейства с репродуктивни проблеми.

Повече може да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

"Синя България" посочи идеите, формациите и лицата, които обединява

Икономистът Никола Янков е едно от лицата, които решиха да се включат в екипа на "Синя България". "Тя е единствената дясна формация в политическото състезание в момента. Стои зад идеите  да се предефинира ролята на държавата в икономиката , като това е основният разказ за борбата с корупцията, която не се случва...

публикувано на 25.04.24 в 14:52
Снимката е илюстративна

Защо сухото мляко става все по-търсено от българските млекопреработватели?

Трябва да се замислим какво става със свежото мляко , което се произвежда от фермерите, категоричен е и Симеон Караколев, съпредседател на Националната овцевъдна и козевъдна асоциация. Тази година масово се отказва изкупуване на козе мляко , потвърди той. За три години вносът на сухо и кондензирано мляко от Украйна е нараснал..

публикувано на 24.04.24 в 09:19
Античният град Хераклея Синтика в местността Рупите

Античният град Хераклея Синтика в Рупите вече с туристическа инфраструктура

Античният град Хераклея Синтика в местността Рупите , който привлече интереса на стотици хиляди посетители както на място, така и във виртуалното пространство, вече разполага и с туристическа инфраструктура.  За консервацията на разкритото до момента и социализацията на обекта община Петрич започна изпълнението на мащабен проект , чийто първи етап е..

публикувано на 21.04.24 в 07:50
Президентът на Хърватия Зоран Миланович (на преден план) и премиерът Андрей Пленкович

Аделина Марини: Хърватия навлиза в конституционна криза

Хърватия навлиза в конституционна криза . Това заяви пред БНР журналистът Аделина Марини от изданието "EUinside" след парламентарните избори в Хърватия. Те противопоставиха в остър сблъсък премиера консерватор Андрей Пленкович и президента социалдемократ Зоран Миланович. ХДО печели изборите в Хърватия, но и втората политическа сила..

публикувано на 20.04.24 в 12:05
Министър-председателят на Израел Бенямин Нетаняху

Пол Роджърс: Нетаняху извлече полза от напрежението с Иран

Когато Израел се закани да отвърне на нападението на Иран с дронове и ракети, иранският президент Ибрахим Раиси от своя страна се закани, че "дори и най-малката инвазия на Израел ще предизвика масивна и твърда реакция". Иранското военно ръководство започна да говори за "ново уравнение" в отношенията след като на 1 април Израел удари..

публикувано на 20.04.24 в 09:55
Симеон Матев

Симеон Матев: От началото на годината валежите в пустинята са много повече, отколкото у нас

Валежите от началото на годината в пустинята са многократно повече, отколкото са в нашата страна.  Това съобщи пред БНР климатологът Симеон Матев. "Това е изненада. Има конспиративни теории какво се случва.  Чисто научно човек все още не може да предизвика такива валежи, каквито паднаха в Дубай.  Може да ги увеличи с 10-15%, но не и да..

публикувано на 18.04.24 в 17:35
Димитър Събев

Димитър Събев: Демографски планините ни са по-стабилни от равнините

В демографско положение  българските планини са по-стабилни от равнинните територии  на страната. Това заяви пред БНР гл. ас. Димитър Събев от Института за икономически изследвания при БАН, журналист, доктор по икономика, писател. Българските планини са много разнообразни. Между 30 и 60% от територията ни е планинска.  Ние сме планинска..

публикувано на 18.04.24 в 11:15