Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Африканска чума по свинете беше регистрирана в свинекомплекс във Видинско

Снимка: ЕПА/БГНЕС

В промишлен свинекомплекс във видинското село Новоселци е открито заболяване африканска чума по свинете. Близо 4000 прасета ще бъдат умъртвени. Това съобщи д-р Адриан Данков, директор на Областната дирекция за безопасност на храните във Видин.

Преди пет дни положителна проба от село Коста Перчево, община Кула, Видинско, беше установена при отстреляна дива свиня. Приети бяха конкретни мерки за ограничаване на разпространението на заразната болест. Със заповед на Регионалната дирекция по горите в Берковица бяха определени ловно-стопански райони, попадащи в зоната около огнището на болеста, в землището, където е установена заразата.

Над 5 млн. лева са изплатени до момента като финансова подкрепа за почистване и обеззаразяване на личните стопанства във връзка с африканската чума по свинете. Това обхваща малко повече от половината засегнати стопанства.

Европейската комисия ще започне да възстановява разходите, направени от държавата за овладяване на заразата от африканска чума по свинете (АЧС), увери преди седмица в София комисарят по здравеопазване и безопасност на храните Витянис Андрюкайтис. Той заяви, че в България още от самото начало стриктно се прилагат препоръчаните мерки от европейските служби и се следи разпространението на болестта.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Държавата ще помогне на ловците за мерките срещу чумата

Министерството на земеделието ще предложи законови промени, за да може държавата да подпомогне финансово ловците за изпълнение на мерките в борбата с африканската чума по свинете. Това каза заместник-министър Атанас Добрев при среща с ловни дружинки..

публикувано на 18.09.19 в 18:41
ВИЖТЕ ОЩЕ

Пожарът в Болярово се развива на голям фронт в посока юг-югозапад

Пожарът в Болярово се развива на голям фронт в посока юг-югозапад. В гасенето участват 4 хеликоптера - два български и два чешки, а при необходимост ще се включат вертолети от Франция и Испания. На място са стотици пожарникари, горски служители..

публикувано на 19.07.24 в 14:21
Министерство на образованието и науката

Публикувано е второто класиране от приема за гимназии след 7 клас

Министерството на образованието и науката публикува второто класиране от приема за гимназии след 7 клас.  Проверката става чрез интернет-платформата infopriem.mon.bg с входящ номер и идентификационен код.  Срокът за записване на класираните ученици в..

публикувано на 19.07.24 в 14:18
Джевдет Чакъров

Джевдет Чакъров: Кабинетът на почетния председател на ДПС Ахмед Доган е буквално "изтърбушен"

Съпредседателят на ДПС Джевдет Чакъров заедно с депутати и активисти, лоялни на почетния председател на партията, влязоха в сградата на партията.  Пред журналисти Чакъров обясни, че от кабинетите  липсват документи.  "Всичко е изнесено, всички..

публикувано на 19.07.24 в 14:12

Фермери от Източните Родопи в критична ситуация с изхранването на животните

Фермери от Източните Родопи съобщиха за критична ситуация с изхранването на животните.  Заради горещото време площите за паша са силно намалели, а водата е недостатъчна.  Според Бойко Синапов, председател на Сдружението "Обединени български животновъди"..

публикувано на 19.07.24 в 13:49

Глобалният ИТ срив се дължи на софтуерна актуализация на Crowdstrike, блокирала устройства с Windows

Глобалният ИТ срив се дължи на софтуерна актуализация на компанията за киберсигурност, наречена Crowdstrike, която обаче е довела до блокиране на устройствата с Windows. Проблемът е идентифициран, изолиран и вече се работи по отстраняването му,..

публикувано на 19.07.24 в 13:42

Лоялните към Доган лепят плакати по стените на централата на ДПС

Депутатите и активистите на ДПС, лоялни на Ахмед Доган, обявиха на среща, че застават зад призива на почетния председател за оставка на съпредседателя на партията Делян Пеевски.  Депутатите от ДПС, лоялни на Доган, събират съмишленици на..

публикувано на 19.07.24 в 13:28

Глобиха ВиК - Берковица заради замърсена с ешерихия коли вода в село Бързия

Хигиенната инспекция в Монтана наложи глоба на ВиК - Берковица заради замърсена с ешерихия коли вода в село Бързия. Пробите от централното водоснабдяване показали и наличието на колиформи.  Две от изследваните проби, взети от централното..

публикувано на 19.07.24 в 13:19