Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Професор Пенко Шотеков: Не трябва да оставяме мозъка да мързелува

Професор Пенко Шотеков
Снимка: личен архив
100 хиляди са пациентите с деменция у нас, като 75 - 80 на сто от тях са със Алцхаймер. Болестта засята предимно хора над 65 годишна възраст, но има един контингент от 4- 5 на сто , които развиват болестта преди 50- та или 60- тата година,  каза пред "Хоризонт" професор Пенко Шотеков, началник на Клиниката по нервни болести в Университетска болница "Свети Иван Рилски".

На 21 септември се отбелязва Световният ден за борба с болестта на Алцхаймер.

"Съдовата деменция е свързана винаги с някакво сърдечно съдово заболяване, най-често хипертонична болест, дълготрайна, нелекувана както трябва или пък някаква сърдечни заболявания - най-често аритмия, и се дължи на лезии увреди на мозъка вследствие на засягане на малките съдове на мозъка. Така че често пъти като направим при един възрастен човек ядрено магнитен резонанс, виждаме ги тези лезии пръснати в централната нервна система. При тази вид деменция - първо, тя се развива много по-бавно и постепенно. Освен това там ядрото на личността както ние казваме - кой си ти, къде живееш, какво правиш, винаги дълго време е запазено, докато се загубват паметовите функции и оперативната памет най-често. Това състояние може да продължи доста по-дълго време, отколкото една деменция, която е от дегенеративен тип, каквато е болестта на Алцхаймер", обясни професор Пенко Шотеков.

Когато човек има нарушения на паметта, трябва да потърси лечение от невролог

"В България има не много центрове, които се занимават с тези заболявания и които правилно насочват диагнозата и съответно лечение, ако е необходимо."

"Това, което съществува на пазара и което е утвърдено като лечение, това са медикаменти, които са три вида."

В момента има над 100 субстанции, които се изследват за лечението на това заболяване. Тук се навлиза дълбоко в биохимията на обмяната на клетката.

"Интелектуалният труд, социалните контакти подобряват състоянието или поне задържат заболяването. На възрастни хора ние препоръчваме, независимо дали имат някакави начални разстройства на кондицията, първо да поддържат много социални контакти. Да се събират с близки, познати на кафенце, с роднини, хоби - рисуване, готвене. Това хоби да го поддържат. Да се занимават с умствена дейност - четене на книги, на списания, на вестници, гледане на телевизия, коментиране на събития, решаване на ребуси. Не трябва да оставяме мозъка да мързелува", посъветва професор Пенко Шотеков.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Първан Симеонов

Първан Симеонов: Борисов излиза на плюс. Всички се борят за любовта му

Епизод от предизборната надпревара и демонстрация на сила – така политологът Първан Симеонов от "Галъп интернешънъл болкан" разчита отстраняването на председателя на парламента Росен Желязков и с гласовете на ПП-ДБ. "Това е демонстрация на сила. ПП-ДБ са в отбранителна позиция и това е проява на сила , в която е малко спорно получава ли..

публикувано на 26.04.24 в 09:11

Обследват щетите от градушката в Пловдив, Стара Загора и Сливен

Сформирани са експертни комисии с представители на Областните дирекции "Земеделие", които да обследват незабавно пораженията по насажденията от падналата вчера градушка, съобщават от Министерството на земеделието. По предварителни данни най-много пострадали земеделски площи има в областите Пловдив, Стара Загора и Сливен. Експертите напомнят на..

публикувано на 26.04.24 в 09:03

Плевен е домакин на 27-та Национална олимпиада по астрономия

Плевен е домакин на 27-та Национална олимпиада по астрономия. В престижната надпревара ще се включат 96 ученици, а победителите ще станат част от националния отбор за международни състезания. Най-добрите астрономи пристигат и ще бъдат до неделя в Плевен. "Тя е 27-ма по ред, с организатори Регионално управление на образованието - Плевен,..

публикувано на 26.04.24 в 08:33
Надежда Йорданова

Надежда Йорданова: ПП-ДБ не търси участие в управлението на всяка цена!

"Не сме в ситуация, при която два месеца да няма парламент. Това, че Народното събрание е във ваканция, не означава, че при определени ситуации не може да бъде свикано и да проведе заседание. Когато служебното правителство залитне в някаква посока, да има възможност да се реагира ". Този коментар направи в интервю за БНР Надежда Йорданова от..

публикувано на 26.04.24 в 08:26
Изложение на Чипровски килими

Започва фестивалът на Чипровския килим, представят обичая "Доткавалник"

Обичаят "Доткавалник" ще бъде представен за първи път на традиционния фестивал на Чипровския килим. Фестът стартира днес и ще продължи до неделя. Деветото издание на фестивала на Чипровския килим ще се проведе на площад "Чипровско въстание". Освен че ще има изобилие от изложени Чипровски килими на алеята към историческия хълм, за първи..

публикувано на 26.04.24 в 08:07

Илияна Йотова открива форума "Овластяване на новото поколение"

Първият по рода си глобален доклад на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) за социално-емоционалните умения на 15-годишните ученици ще бъде представен днес. Събитието ще бъде излъчено на живо в над 20 държави, членки на ОИСР, взели участие в проучването. То е осъществено в държави от четири континента, а фондацията..

публикувано на 26.04.24 в 08:07
д-р Христо Стоянов

Д-р Христо Стоянов: Необходими са поне 2-3 мандата, за да се успокои системата на здравеопазването

Системата на здравеопазването е една от най-консервативните. Неминуемо е всички бури и катаклизми в политиката да не се отразяват на тази консервативна система . Това заяви в интервю за БНР д-р Христо Стоянов, изпълнителен директор на Университетската болница "Лозенец". Устойчивите практики в системата не са за един мандат. За да има..

публикувано на 26.04.24 в 07:59