Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Отбелязваме Международния ден на мира

Дженифър Морган, „Грийнпийс“: Политиците се провалят в действията срещу климатичната криза

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Днес е Международният ден на мира. По инициатива на ООН от 1981 година насам 21 септември е посветен на заздравяване на идеала за мир между хората и народите. Тази година международната организация постави различен фокус върху празника - 21 септември е посветен на действията срещу климатичните промени, под надслов „Природата не води преговори“.

Поредни преговори за по-активно действие срещу климатичните промени обаче ще се опита да проведе генералният секретар на ООН Антониу Гутериш. В рамките на започващото общо събрание на организацията предстои и среща за климата, чието мото е „Време е да измислим план“. Това поискаха и милиони хора, които демонстрираха в градовете и сред природата из целия свят, от Аляска до Сидни, в началото на Глобална седмица за действие срещу климатичните промени. Пред централата на ООН в Ню Йорк протестираше и 16-годишната Грета Тунберг - шведското момиче, вдъхновило ученическите протести срещу липсата на политическа воля за справяне с глобалното затопляне. В Ню Йорк е и изпълнителният директор на „Грийнпийс Интернешънъл“ Дженифър Морган, която даде специално интервю за „Хоризонт“, в което изтъкна разочарованието си от политическото безсилие по темата:

„Политиците и корпоративните лидери в света напълно се провалят в действията срещу климатичната криза. Има ограничени позитивни примери на локално ниво“.

В България протестите срещу климатичните промени не са толкова видими. Въпреки участието ни в Парижкото споразумение, въглищата остават стратегическа част от енергийния микс. Не се виждат усилия за промяна, включително и за пренасочване на работещите във въгледобива и ТЕЦ-овете, които крепят цели региони. Същата е ситуацията и в по-големи европейски страни като Полша. Дженифър Морган заяви:

„Ако погледнем към нашите енергийни системи в момента, виждаме, че възобновяемите източници - вятърът и слънчевата енергия, всъщност са по-икономични от горенето на въглища“.

Отвъд океана американският президент Доналд Тръмп тази седмица се ангажира да не позволи на щата Калифорния да въведе нови регулации за производителите на коли. В наративът на климатични скептици като Тръмп, мерките срещу затоплянето продължават да са пречки пред икономиката. Особено в условията на търговска война с другия най-голям замърсител - Китай. Същевременно най-голямата европейска икономика, Германия, представи план за най-малко 100 милиарда евро, целящ ограничаване на вредните емисии - от тежката индустрия до градския транспорт. Остават обаче въпросите кой ще поеме данъчната тежест и как мерките ще се отразят на големите компании-износители.

Според Дженифър Морган от „Грийнпийс“ устойчивото развитие, на базата на научните данни за глобалното затопляне, ще промени и самите икономически правила, така че тези дилеми да не съществуват. Затова обаче ще е нужно и гражданското действие.

В отговор на въпроса какви са очакванията ѝ от тазгодишната 25-та климатична конференция на ООН, която ще проведе в Чили през декември и дали Парижкото споразумение ще оцелее, Морган заяви: „Най-напред Парижкото споразумение продължава да се движи напред. Всички страни по света, освен една, са го ратифицирали и са на някакъв етап от прилагането му. Не е достатъчно силно, но е налично. На места като Съединените щати или Бразилия има невероятни национални движения. Цели щати, градове, тяхното население ни казва - още участваме и се движим напред. Смятам, че същите тези хора трябва да изберат американски президент, който разбира климатичната наука и се противопоставя на корпоративните интереси.

От конференцията за климата в Чили очаквам държавите формално да променят заложените цели за намаляване на вредните въглеродни емисии, съгласно научните данни. Очаквам Европейският съюз да изостави сегашната си много слаба цел и да се ангажира с намаляване с 60 процента на емисиите до 2030 година. Надявам се всички държави да се включат в този процес, защото моментът е много важен. От конференцията за климата в Чили очаквам държавите формално да променят заложените цели за намаляване на вредните въглеродни емисии, съгласно научните данни. Очаквам Европейският съюз да изостави сегашната си много слаба цел и да се ангажира с намаляване с 60 процента на емисиите до 2030 година. Надявам се всички държави да се включат в този процес, защото моментът е много важен“.

Цялото интервю можете да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Директорът на Сикрет Сървис Кимбърли Чийтъл.

Изслушват директора на Сикрет Сървис пред Надзорната комисия на Конгреса на 22 юли

Надзорната комисия, която е главният разследващ орган на Камарата на представителите в американския Конгрес, извика директора на Сикрет Сървис Кимбърли Чийтъл, за да даде обяснение за действията на агентите при опита за убийство на кандидата за президент Доналд Тръмп по време на предизборен митинг в Бътлър, Пенсилвания.  ФБР: Стрелбата срещу Тръмп е..

публикувано на 14.07.24 в 20:59
Снимката е илюстративна, архив.

Кувейт съобщи за "гигантско петролно откритие" - находище, чиито запаси се оценяват на 3,2 млрд. барела

От петролната компания на Кувейт съобщиха, че са направили "гигантско петролно откритие" източно от Остров Файлака. Петролните му запаси се оценяват на 3,2 милиарда барела. Според главния изпълнителен директор на компанията, цитиран от АФП, залежите в това находище се равняват на производството на страната за три години.  Агенция "Блумбърг"..

публикувано на 14.07.24 в 20:31

Мотористи от Италия загинаха на пътя Монтана - Берковица

Двама мотористи загинаха на пътя Монтана - Берковица. Полицаите изясняват причините за тежката катастрофа, която стана в късния следобед.  50-годишен мъж и 48-годишна жена, жители на Италия, са загинали на място, след като моторът им се е ударил с лека кола, пътуваща от Берковица за Монтана.  Катастрофата е станала малко след железопътния прелез,..

публикувано на 14.07.24 в 20:22
Снимката е илюстративна, архив.

Иракските власти откриха масов гроб, за който се смята, че е на жертви на ИД

Иракските власти откриха масов гроб с тленни останки, за които се смята, че са на жертви на  групировката "Ислямска държава" (RO). Предполага се в него  има поне 140 тела. Те са открити на около 70 километра западно от Мосул в Северен Ирак - град, който де факто беше столица на самопровъзгласилия се халифат на "Ислямска държава". В пика на своята мощ..

публикувано на 14.07.24 в 19:58
Джейн Гудол

Загуба на местообитания, лов и трафик на бебета са сред основните заплахи за шимпанзетата

Днес отбелязваме деня на нашия най-близък генетичен роднина в животинското царство - шимпанзетата. Споделяме над 98 процента от нашето ДНК с шимпанзетата, които всъщност са човекоподобни маймуни и за разлика от същинските маймуни нямат опашка. Те имат обаче сложна система за комуникация, социална структури и точно като хората са способни както..

публикувано на 14.07.24 в 19:35
Пораженията от израелски въздушен удар в района на Ал-Маваси в Хан Юнис, южната част на Ивицата Газа, 13 юли 2024 г.

Училище, администрирано от ООН, е взривено при израелски въздушен удар в Нусейрат, Ивицата Газа

Училище, администрирано от ООН, бе взривено при израелски въздушен удар в Нусейрат, в централната част на Ивицата Газа. Има убити и ранени. Според медии, контролирани от "Хамас", става дума за най-малко 15 убити. Говорител на израелската армия каза, че училището е било използвано от бойци на групировката за атаки срещу израелски войници...

публикувано на 14.07.24 в 19:32
Кирил Петков (вляво) и Николай Денков (на втори план в центъра) от ПП-ДБ при президента Радев (вдясно), архив.

От ПП-ДБ искат среща с президента, за да обсъдят политическата криза

От "Продължаваме промяната - Демократична България" поискаха среща с президента Румен Радев, за да обсъдят политическата криза и възможностите за решаването ѝ. След изключването на повечето от депутатите от парламентарната група на ДПС, групата на ПП-ДБ стана втора по сила в Народното събрание. Президентът Румен Радев заяви, че ще връчи втория..

публикувано на 14.07.24 в 19:06