Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Георги Михов, ректор на ТУ - София: Развита индустрия ще задържи студентите у нас

Проф. Георги Михов, ректор на ТУ - София​​
Снимка: tu-sofia.bg

„Предложените помени към Закона за висшето образование са напълно положителни. Три са основните нишки в новите предложения - единност на образованието, ориентираност към потребностите на индустрията и интегриране на средното образование заедно с висшето“. Това каза пред БНР Георги Михов, ректор на Техническия университет и член на Съвета на ректорите на висшите училища, по повод влезлия в ресорната парламентарна комисия законопроект за промени и допълнения на Закона за висшето образование.

Очаква се този законопроект да доведе до така дългоочакваната реформа във висшето образование. Сред новостите, които се предвиждат, са въвеждане на национална карта на висшето образование и създаване на финансов механизъм за задържане на завършващите студенти, с които има сключени договори за осигуряване на стаж по време на обучението им.

„Националната карта ще даде възможност образователните институции да се насочат по-добре към потребностите на пазара. Предложеният мораториум за разкриване на нови учебни заведения ще бъде временен. Предложението на МОН за сключване на договори за управление между ректорите и просветния министър е добро“, допълни Михов в предаването „Преди всички“.

Според него финансовите механизми са един от начините, по който студентите могат да бъдат задържани, но не са всичко:

„За да могат да бъдат задържани студентите в секторите по специалността в България, са необходими още много други реалности. Образованието е предназначено да обслужва индустрията. За да можем да задържим студентите при нас, то трябва да имаме развита индустрия. Държавата, помагайки на българската индустрия, помага и на образованието“.

Георги Михов поясни, че от Съвета на ректорите ще поискат допълнения, които да бъдат вписани в законопроекта, но в общ план приемат промените.

Интервюто с Георги Михов можете да чуете в звуковия файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Политолози: Нова формация на Пеевски няма бъдеще

Партии, създадени не само от отцепници, но и от финансови центрове – Ковачки, Божков и т.н., те не съществуват дълго и не могат да бъдат фактор в българския политически живот. В това е категоричен политологът Мехмед Мехмед, според когото случващото се в ДПС ще завърши с раздяла . А след раздялата ДПС ще си влезе в едно русло и ще се..

публикувано на 14.07.24 в 13:49
Мерки за сигурност преди митинга на Тръмп в Бътлър, щата Пенсилвания, 13 юли 2024 г.

Реакции в Пекин и Москва на стрелбата по Тръмп

Китайският президент Си Цзинпин изразява съжалението си във връзка със стрелбата срещу бившия американски президент Доналд Тръмп, заяви китайското Министерство на външните работи, цитирано от ДПА. Китай "е обезпокоен от стрелбата", се казва още в изявление на министерството. Реакцията на Москва бе по-приглушена, отбелязва ДПА...

публикувано на 14.07.24 в 13:44

И днес военни участват в потушаване на пожари в страната

В Свиленградско е най-големият пожар в момента в страната. Това каза за "Хоризонт" директорът на Главната дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" главен комисар Александър Джартов, който се намира в с. Щит: "Продължава да се разпространява пожарът, който вчера възникна в землището на село Студена, имаме разположени екипи, но..

публикувано на 14.07.24 в 13:13
Борис Бонев

Борис Бонев: Разговорът с ПП-ДБ за бъдещите ни взаимоотношения предстои

Разговорът с ПП-ДБ за бъдещите ни взаимоотношения в Столична община предстои , заяви пред БНР председателят на групата общински съветници от ПП-ДБ-Спаси София в Столичния общински съвет Борис Бонев. "За нас София е кауза. За мен и колегите ми от "Спаси София" е изключително неприятно, че се налага точни ние, които сме били толкова години..

публикувано на 14.07.24 в 13:06

Четирима американски президенти са убити в рамките на мандата си (справка)

В историята на Съединените щати има редица случаи на убийства и опити за убийства, показва справка на АФП, изготвена по повод опита за убийство на бившия американски президент Доналд Тръмп и кандидат за втори мандат в Белия дом. Доналд Тръмп е леко ранен след атака срещу него, нападателят е загинал Последният опит за убийство датира..

публикувано на 14.07.24 в 12:56

Италианец е най-бързият пилот в света с автомобил, управляван на самолетоносач

Италианецът Фабио Бароне е най-бързият пилот в света с автомобил управляван на военноморски кораб. С автомобил "Ферари" и със съдействието на военноморските сили, римският автомобилен пилот Фабио Бароне постигна  максимална скорост на кораб от  152 км/ч на палубата на самолетоносача "Джузепе Гарибалди" на котва в пристанището на Таранто...

публикувано на 14.07.24 в 12:38

Тошко Йорданов: Ако третият мандат отиде при ИТН, шансовете за неговата реализация са най-големи

ИТН ще отидат на разговори с ПП-ДБ, ако решат да реализират мандата . Това декларира пред БНР председателят на парламентарната група на "Има такъв народ" Тошко Йорданов. Според него това би било "по-правилното решение" на втората парламентарна сила . Той определи ДБ като разумна група, а ПП – като самовлюбена . По думите му ДБ е склонна да..

публикувано на 14.07.24 в 12:16